Gå til sidens indhold

Industriens konjunkturindikator går i plus

Konjunkturbarometer for industri april 2017

Den sæsonkorrigerede sammensatte konjunkturindikator for industrien er steget fra minus 1 i marts til plus 1 i april. Dermed fortsætter den opadgående tendens, som især skyldes en gunstig udvikling i vurderingen af ordrebeholdningen.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Ordrebeholdningen vurderes mere og mere gunstigt

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er steget fra 17 i marts til 19 i april, og er noget højere end 11 i april sidste år.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er vurderingen af ordrebeholdningen på minus 7 mod minus 10 i sidste måned og minus 16 i april 2016. Endelig vurderes færdigvarelagrene i april som for store med nettotallet 9 lige som i marts. I april sidste år var tallet 13. Der er altså sket en forbedring i forhold til da.

Sammensat konjunkturindikator for industri og dens tre komponenter


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

 

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

 

sæsonkorrigeret

2016

April

13

-16

 

11

-6

 

November

10

-25

 

13

-7

 

December

7

-19

 

20

-2

 

Januar

10

-22

 

21

-4

2017

Februar

11

-17

 

21

-2

 

Marts

9

-10

 

17

-1

 

April

9

-7

 

19

1

1 Færdigvarelagre, der er vurderet som værende for store, påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Der er færre produktionsbegrænsninger end i april sidste år

I den samlede industri er det 68 pct. af virksomhederne, vægtet efter størrelse, som ikke oplever produktionsbegrænsninger. I april sidste år var det 65 pct. Af begrænsende faktorer er den mest udbredte mangel på efterspørgsel, som 16 pct. af virksomhederne har angivet. Den var på 22 pct. i april 2016.

Blandt industrisektorerne ligger fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder højest med 74 pct. virksomheder, der ikke har produktionsbegrænsninger. Herefter kommer investeringsgodeindustrien med 67 pct. og fremstilling af varige forbrugsgoder med 65 pct. Sidst ligger mellemproduktindustrien med 64 pct.

Arbejdskraftmangel er ikke det store problem i industrien

I industrien er der også mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. Det er dog kun 6 pct. af virksomhederne, vægtet efter størrelse, der har angivet arbejdskraftmangel, hvilket er væsentligt mindre end inden for bygge og anlæg og serviceerhvervene. Det er især mellemproduktindustrien, der med 9 pct. oplever manglen på arbejdskraft. Herefter kommer investeringsgodeindustrien med 7 pct. Problemer er forsvindende både inden for fremstilling af varige forbrugsgoder med 1 pct. og inden for ikke-varige forbrugsgoder med 2 pct.

Positive forventninger til både samlede og eksportrettede ordreindgange

Opgjort i ikke-sæsonkorrigerede tal er der positive forventninger til produktion og beskæftigelse både i den samlede industri og i branchegrupperne. Kvartalsindikatorerne for ordreindgang - samlet og eksport - viser også meget positive værdier. Ordreindgangen forventes altså at udvikle sig positivt igennem andet kvartal.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, april - juni 2017, ikke-sæsonkorrigeret

Nyt fra Danmarks Statistik

27. april 2017 - Nr. 179

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. maj 2017

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten