Gå til sidens indhold

Stabile forventninger i serviceerhvervene

Konjunkturbarometer for serviceerhverv april 2017

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhverv er steget en anelse fra nettotallet 6 i marts til 7 i april. I april sidste år var tallet 6, så både i forhold til sidste år og i forhold til sidste måned er indikatoren stabil. Sidst i denne nyt er der fokus på branchegruppen rådgivning, forskning o.a. vidensservice, som melder om udbredt mangel på arbejdskraft.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Stabil udvikling i den sammensatte konjunkturindikator

I forhold til de seneste måneders målinger er udviklingen i de tre indikatorer, som udgør den sammensatte konjunkturindikator, forholdsvis stabil i april måned. Positivt er det, at omsætningsforventningerne igen er oppe på 10 som i februar.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens underindikatorer, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretningssituation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

2016

April

7

3

7

6

 

November

-1

-1

7

2

 

December

3

5

7

5

2017

Januar

10

9

9

9

 

Februar

5

6

10

7

 

Marts

5

7

7

6

 

April

5

5

10

7

Blandede beskæftigelsesforventninger

De samlede forventninger til udviklingen i beskæftigelsen de kommende tre måneder, fra april til juni, er positive med nettotallet 1. Tre branchegrupper er ligger negativt. Det er forlag, tele og it (minus 12), transport (minus 9) samt finans, forsikring, ejendom mv. (minus 6).

Transport har også negative omsætningsforventninger (minus 5) som eneste branchegruppe.

Forventning til udviklingen de næste tre måneder, april - juni 2017, ikke-sæsonkorrigeret

Rådgivning, forskning o.a. vidensservice mangler arbejdskraft

Vægtet efter størrelse angiver 30 pct. af virksomhederne i branchegruppen rådgivning, forskning o.a. vidensservice mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning. Det er det højeste tal blandt serviceerhvervenes syv branchegrupperinger siden statistikkens begyndelse i maj 2011.

Branchegruppen rådgivning, forskning o.a. vidensservice er sammensat af seks brancher, som varierer i hvor mange, der oplever mangel på arbejdskraft: forskning og udvikling (62 pct.), advokatvirksomheder (37 pct.), arkitekter og rådgivende ingeniører (30 pct.), virksomhedskonsulenter (15 pct.), anden vidensservice (14 pct.) samt reklame og analysebureauer (13 pct.).

Det skal understreges, at målingen ikke angiver, hvor alvorlig manglen på arbejdskraft er for de enkelte virksomheder.

Transportbranchen har færrest produktionsbegrænsninger

Selv om transportbranchen har negative forventninger til omsætning og beskæftigelse, er det dog den branche blandt de øvrige seks branchegrupperinger, hvor flest - 63 pct. - melder, at de ingen produktionsbegrænsninger har. Tallet for serviceerhvervene i alt er 51 pct. Følgelig er transportbranchen også den branche, hvor færrest virksomheder melder om mangel på efterspørgsel, nemlig 17 pct., mens det er 28 pct. for serviceerhvervene i alt.  I procentudregningen vægtes virksomhederne efter deres størrelse målt på beskæftigelsen.

Nyt fra Danmarks Statistik

27. april 2017 - Nr. 178

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. maj 2017

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten