Gå til sidens indhold

Lille fald i konjunkturindikator for byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg oktober 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er på minus 12 i oktober mod minus 11 i september. Beskæftigelsesforventningerne er neutrale, hvilket er et lille fald fra september. Sammen med et lille fald i ordrebeholdningerne trækker det nedad. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Ordrebeholdningen fortsætter nedad

Vægtet efter antallet af ansatte vurderer et flertal af virksomhederne, at ordrebeholdningen i oktober er ikke tilstrækkelig med et nettotal på minus 24. I september var tallet minus 23, mens det tilsvarende tal i oktober sidste år var minus 18.

Virksomhedernes forventninger til beskæftigelsen ligger omkring nulpunktet med præcis nul i oktober mod 2 i september. I oktober sidste år var nettotallet minus 8.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

Maj

-11

-14

-13

 

Juni

-4

-15

-10

 

Juli

-3

-13

-8

 

August

1

-19

-9

 

September

2

-23

-11

 

Oktober

0

-24

-12

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Ordrebøgerne større end foregående år

I ikke-sæsonkorrigerede tal angiver bygge- og anlægsbranchen, at der primo oktober er 4,5 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne. I oktober sidste år var tallet 4,2 måneder, og i oktober 2012 var tallet 4,1 måneder. T0 branchegrupper ligger over gennemsnittet. Anlægsentreprenørerne har 7,9 måneders arbejde i ordrebøgerne, og byggeentreprenørerne har 7,3 måneder.

Malere og glarmestre har meget negative forventninger

I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet minus 4 i oktober mod minus 12 i samme måned sidste år. Maler- og glarmestervirksomhed mv., samt anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed mv. ligger lavest i forventningerne.

Forventninger til de kommende tre måneders omsætning ligger på nul mod minus 8 i oktober sidste år. Her topper vvs- og blikkenslagerforretninger, tømrer- og bygningsvirksomhed samt el-installation mv.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 12 i oktober mod minus 17 i oktober sidste år. Alle branchegrupper har negative forventninger, mest udtalt i maler- og glarmestervirksomhed mv. og anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed mv.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, oktober-december 2014, ikke-sæsonkorrigeret

Mangel på arbejdskraft i flere brancher

Virksomheder, der samlet repræsenterer 10 pct. af beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren, melder om mangel på arbejdskraft. I oktober sidste år var den tilsvarende andel 4 pct. Blandt anlægsentreprenører er det 30 pct., blandt anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed mv. 13 pct., blandt vvs- og blikkenslagerforretninger er det 11 pct., og blandt el-installation mv. er det 9 pct. Øvrige branchegrupper ligger under gennemsnittet.

Manglende efterspørgsel oplyses af 23 pct. som årsag til produktionsbegrænsning i oktober måned. I oktober 2013 var tallet 26 pct. Finansielle begrænsninger opleves af 7 pct. mod 8 pct. i oktober sidste år. Dårligt vejr angives af 2 pct., andre årsager angives af 2 pct. Virksomheder, der repræsenterer 62 pct. af beskæftigelsen, havde ingen produktionsbegrænsninger i oktober. I oktober sidste år var tallet 65 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

30. oktober 2014 - Nr. 543

Hent som PDF
Næste udgivelse: 27. november 2014

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten