Gå til sidens indhold

Økonomien i landbrugets produktionsgrene 2013

Publikationen giver et overblik over landbrugets økonomi, fordelt på produktionsgrene som fx hvede, slagtesvin og malkekøer.

Som noget nyt er slagtesvineproducenter i 2013 opdelt efter, om de baserer deres produktion på egne eller indkøbte smågrise. Bedrifter baseret på egne smågrise fik et overskud på 15 øre pr. kg og klarede sig dermed bedre end bedrifter med indkøbte smågrise, som gav et tab på 11 øre pr. kg i gennemsnit.

I 2013 opnåede produktionsgrene med svin generelt et dårligere resultat end de foregående år. Slagtesvin gav overskud, mens produktionsgrenene søer med 7 kg grise og 30 kg grise havde nettounderskud.

Større overskud på malkekøer og grøntsager
På grund af højere mælkepriser havde malkekøer inkl. opdræt et større overskud end de foregående år. Det gav en aflønning på 209 kr. pr. arbejdstime for konventionelt malkekvæg, mens det blev til cirka det halve for det økologiske modstykke. Til gengæld gav økologisk korn overskud i modsætning til konventionelt korn. Både konventionelle og økologiske grøntsager gav et større nettooverskud end året før.

Samarbejde med Københavns Universitet
Statistikken er resultatet af et samarbejde mellem Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, der har beregnet nøgletal til omkostningsfordeling, og Danmarks Statistik, som har bearbejdet regnskabsdataene.


 


Økonomien i landbrugets produktionsgrene

Kolofon

Økonomien i landbrugets produktionsgrene
Erhvervsliv
ISBN: 978-87-501-2158-9
Udgivet: 16. december 2014 kl. 09:00
Antal sider: 54
Kontaktinfo:
Henrik Bolding Pedersen
Telefon: 39 17 33 15

tilmeld dig nyheder

Modtag nyheder om de emner, der interesserer dig