Gå til sidens indhold

Danske datterselskaber i udlandet 2009-2020

Beskrivelse

Formål: Formålet med statistikken Danske datterselskaber i udlandet er at belyse det danske erhvervslivs aktiviteter i udlandet, gennem oplysninger om deres datterselskaber.

Kort beskrivelse: Statistikken er en årlig opgørelse, af antallet af datterselskaber i udlandet som ejes eller kontrolleres af en dansk virksomhed, samt bl.a. antal ansatte og nettoomsætning i disse udenlandske selskaber. Statikken opdeles efter branche og efter hvilket land de er lokaliseret.

Beskrivelse: Dataserien eksisterer fra 2009 og frem. Statistikken vedrører firmaer lokaliseret i Danmarks datterselskaber i udlandet og belyser datterselskabernes lokalisering (land), aktivitet (branche), antal ansatte og nettoomsætning. Fra 2021 og frem indeholder dataserien også personaleomkostninger og tilgang i materielle anlægsaktiver. For en oversigt over dataseriens variable henvises der til begrebsvariablenes’ beskrivelser (se neden for). Det vurderes, at alle variable i dataserien er relevante for mikrodatabrugerne. Med afsæt i disse, kan brugerne også genskabe tabellerne i statistikbanken. Data til denne statistik indsamles årligt ved hjælp af spørgeskemaer blandt samtlige danske firmaer, som ejer datterselskaber i udlandet. Der udsendes cirka 5.000 spørgeskemaer og der indberettes informationer for omkring 15.000 datterselskaber.

Dataseriens mikrodata er baseret på land gange branche niveau. Det betyder, at hvis et givent firma har to datterselskaber i samme branche i samme land er informationerne lagt sammen i én række i mikrodata indeholdende information for begge datterselskaber. I dataserien er variablen ds_selskaber, hvor brugerne kan finde information om antal datterselskaber inden for samme branche og land.

Dataserien inkluderer alle modervirksomheder lokaliseret i Danmark, som ejer/kontrollerer et eller flere datterselskaber placeret i udlandet, uanset land for den ultimative ejer af virksomhedsgruppen (Danmark eller udland). En modervirksomhed anses for at have kontrol over et datterselskab, hvis den, direkte eller indirekte, ejer mere end 50 pct. af aktierne/stemmerne eller har kontrollerende indflydelse (regnskabsteknisk svarer det til tilknyttede virksomheder).

Der er to typer brancheafgrænsninger i denne statistik. Med hensyn til aktiviteten på datterselskaberne i udlandet er Dansk Branchekode 2003 (DB03) anvendt for året 2009, og her er afgrænset til hovedbranchegrupperne 10-14, 15-37, 40, 41, 45, 50-52, 55, 60-64, 65-67, 70-74, 80, 85 og 90-93. Fra 2010 og frem er dette afgrænset ved hovedbranche-grupperne 05-09, 10-39, 41-43, 45-47, 49-53, 55-56, 58-63, 64-66, 68, 69-75, 77-83, 85, 86-88, 90-93 og 94-96 i Dansk Branchekode 2007 (DB07).

Den anden type afgrænsning sker på moderselskaberne i Danmark. I perioden 2009-2020 er der brugt det samme brancheafgrænsningsprincip som beskrevet for datterselskaber. Fra 2021 medtages data for alle brancher for moderselskaber. Konsekvensen er at fra 2021 kommer landbrugssektoren i populationen, men kun hvis der er datterselskaber i udlandet med aktivitet uden for landbrug fx inden for fremstilling. Statistikken afgrænses ikke på firmastørrelse.

Sammenhæng til andre centrale dataserier Dataserien kan ses i sammenhæng med koncernstatistikken (KONK) der vedrører virksomheder lokaliseret i Danmark med koncernrelationer og (IFATS), der belyser udenlandsk ejede virksomheder i Danmark. Sammen med de to statistikker repræsenterer denne dataserie de tre forskellige muligheder firmaer i Danmark kan indgå i ejerskabsrelationer på. Bemærk, at firmaer der har ejerskabsrelationer, der kvalificerer dem til at være med i mere end én af disse statistikker, vil være repræsenteret i hver statistik med disse respektive relationer og led mellem firmaer. Ved at kombinere koncernstatistikken med IFATS og OFATS, får man dermed et helhedsbillede af det danske erhvervslivs koncernrelationer internt samt globalt/på tværs af landegrænser.

Med hensyn til kobling af dataserien til andre datakilder på mikrodataniveau (fx Firmastatistik, Koncernstatistik, International Sourcing) er CVR-nummeret nøglevariablen. Brugerne bør dog være opmærksomme på begrænsningerne ved en sådanmatchning.

En begrænsning er forskellene mellem statistikkernes populationer. Det betyder at brugeren risikerer ikke at have match mellem datakilder, hvis data på andre data kilder ikke har samme population. Analyser baseret på mikrodata fra dataserier kan foretages med et direkte match mod en dataserien indeholdende cvr_nr. I de fleste tilfælde tilrådes det dog brugerne af mikrodata at benytte koncernstatistikken som mellemled ved mikrodatalinking. Denne brug sikrer det mest robuste datamatch fra dataserien over mod andre dataserier, på mikrodataniveau. Denne fremgangsmåde giver for eksempel mulighed for at analysere størrelsen af en koncerns aktiviteter i Danmark med information fra Regnskabsstatistikken for private byerhverv og aktiviteten i datterselskaber i udlandet inden for samme koncern.

Statistikken udarbejdes også i andre europæiske lande. Pga. metodiske forskelligheder kan man ikke direkte sammenligne den danske offentliggørelse med tal i Eurostats databaser. Eurostat udgiver udelukkende tal for modervirksomheder, som har indsamlingslandet som ultimativt ejerland.

Læs mere i statistikdokumentationen for Danske datterselskaber i udlandet.

Variable: