Præcision og pålidelighed
Kontaktinfo
Befolkning og UddannelseHent som PDF
Data stammer primært fra kommunernes fagsystemer. Præcisionen kan påvirkes af fejl og mangler i kommunernes registreringer og de private daginstitutioners løndata, og hvorvidt nøgler til fx at fordele børn på aldersgrupper i integrerede institutioner er korrekt.
Samlet præcision
Udgivelse af statistikken omfatter alle 98 kommuner. I modsætning til statistikken om pasning af børn på det kommunale og selvejende område bliver opgørelserne ikke valideret af de enkelte kommuner eller de enkelte private dagsinstitutioner, som leverer tallene. Kvaliteten er derfor ikke sammenlignelig, og man må forvente flere fejlregistreringer. Dette gælder både for data om børn og personale. Den manglende ekstra validering kan ligeledes påvirke statistikkens præcision. Kommunerne registrerer alle børn, der bliver passet i en dagsinstitution, men når børnene passes i en dagsinstitution i en anden kommune, er det oftest ikke angivet i hvilken dagsinstitution eller kommune barnet passes i. Det gælder især på det private område. Børn der passes uden for kommunegrænsen, indgår derfor ikke i opgørelsen.
Det er ikke muligt for Danmarks Statistik entydigt at identificere børn, som går i specialgrupper efter Serviceloven §32 i en daginstitution efter dagtilbudsloven. Disse børn, samt det personale som er visiteret til børnene, bør ikke indgå i statistikken, men Danmarks Statistik har ingen metode til at identificere disse populationer. Danmarks Statistiks vurdering er, at meget få børn i private daginstitutioner, er optaget efter Serviceloven §32.
I de kommunale og selvejende integrerede dagsinstitutioner følger oprykningen fra vuggestue til børnehave den kommunale oprykningsregel. I en privat dagsinstitution er der ikke en opgørelse for hvornår det sker, og det antages derfor, at oprykningen følger de kommunale oprykningsaldre. Det kan betyde en forkert fordeling af børn på institutionstype.
Det er kun de institutioner, som både har indmeldt børn og personale, som indgår i opgørelsen.
Stikprøveusikkerhed
Ikke relevant for denne statistik.
Anden usikkerhed
Datagrundlaget hviler på, at institutioner og kommuner registrerer deres personale og indmeldte børn korrekt. Registreringsfejl, som fx forkerte angivne CPR-numre, kan medføre, at antallet af personale og børn fejlvurderes, fordi Danmarks Statistik i databehandlingen fjerner dubletter og ikke-gyldige CPR-numre. Det vurderes at sådanne fejl er tilfældige og ikke har systematisk effekt på opgørelserne. Registreringsfejl minimeres gennem valideringsarbejdet, men vil ikke helt kunne undgås.
Da de private dagsinstitutioner ikke nødvendigvis følger en overenskomst ift. hvilken stilling de ansatte skal placeres, har Danmarks Statistik skønnet sig frem til en stillingskategori i de tilfælde, hvor det har manglet.
Der foretages korrektion for barsel for ansatte med pædagogiske opgaver. Der foretages ikke korrektion for personale på ferie, sygefravær og lignende. Vikarer tæller med i statistikken. Tilsvarende foretages der heller ikke korrektioner for børns sygdom.
Som udgangspunkt afrunder Danmarks Statistik i beregningsprogrammerne så langt henne i processen som muligt. Dog kan afrunding føre til usikkerhed på decimalniveau.
Antagelser og beregninger følger anbefalingerne fra rapporten “Normeringer i dagtilbud. Model for en årsopgørelse af normeringer i dagtilbud fra 2014”. Ud fra anbefalingerne i rapporten er pædagogstuderende og PAU/PGU elever opgjort med en lavere faktor end almindelige pædagogiske ansatte. Både ledere og pædagoger har andre opgaver end at passe børn, hvilket der dog ikke korrigeres for. Det gælder fx ledelsesopgaver, forældresamtaler og personalemøder. Det er således væsentligt at gøre opmærksom på, at opgørelsen ikke opgør 'ansigt til ansigt' tid mellem børn og personale.
Kvalitetsstyring
Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.
Kvalitetssikring
Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.
Kvalitetsvurdering
På landsplan vurderes kvaliteten af statistikken at være god. For størstedelen af institutionerne ser fordelingen af børn og personale også god ud. Dækningen af børn, der passes i en privat dagsinstitution, er ikke på højde med dækningen på det kommunale og selvejende område, da en andel af de privatpassede børn ikke kan placeres på en institution eller i en kommune. Det er især institutioner, der har adresse nær en kommunegrænse, hvor børnepopulationerne er for små.
Revisionspolitik
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.
Praksis for revisioner
Statistikkerne på børnepasningsområdet bliver kun revideret, når der opdages væsentlige fejl og mangler.
I udgivelsesåret 2024 er der foretaget revision af personaledata for tællingsårene 2022 og 2021. Revisionen skyldes, at metoden til at identificere løst ansatte vikarer er blevet revideret.