Indhold
Kontaktinfo
KonjunkturstatistikKari Anne Janisse Arildsen
40 43 38 12
Hent som PDF
Statistikken dækker ferie- og forretningsrejser med overnatning samt endagsture, der er foretaget af danskere i alderen +15 år. Undersøgelsen har det overordnede formål at informere om voksne danskeres rejsevaner.
Indholdsbeskrivelse
Statistikkens formål er at beskrive rejsemønstrene for voksne danskere og herunder i detaljer de danskere, der foretager ferie- og forretningsrejser med overnatninger samt endagsture uden for deres sædvanlige miljø. Statistikken omfatter anvendelsen af infrastruktur og overnatningstilbud, ligesom den belyser de rejsende danskeres foretrukne destinationer og de samlede udgifter ved rejsen. Statistikken har undergået mange metodiske ændringer i tidens løb, hvilket mindsker dens egnethed som tidsserie til at belyse turismens udvikling over tid. Statistikken kan i stedet anvendes som et øjebliksbillede til at se på fordelingerne mellem fx formål, destinationer og forbrug i et givent referenceår.
De vigtigste variable er: - Rejsehyppighed - Formål med turen - Turens varighed - Destination - Gennemsnitligt forbrug
Grupperinger og klassifikationer
Tabellerne i statistikbanken er fordelt efter destination (land), længden på opholdet, formål overnatningsform og transportmiddel.
Sektordækning
Statistikken dækker danskere +15 år og belyser danskernes rejsemønstre.
Begreber og definitioner
*En voksen dansker er en person på mindst 15 år.
*Rejsemåneden er den måned, hvori rejsen påbegyndes, også selv om størstedelen af rejsen måtte ligge i den efterfølgende måned.
*En lang ferierejse har en varighed på fire overnatninger eller derover, mens en kort ferierejse har en varighed på én til tre overnatninger.
*Forretningsrejser, som er medtaget i indeværende statistik, har en varighed på én overnatning eller derover.
*Ved flere opholdssteder på rejsen er hoveddestinationen valgt som destinationsland. I tvivlstilfælde er den mest fjerntliggende destination anvendt.
*Transportmiddel er det transportmiddel, som hovedsageligt er anvendt på rejsen. Tilsvarende er overnatningsformen den hyppigste overnatningsform, der er benyttet på rejsen.
*Rejseudgifter omfatter udgifter, der er afholdt i forbindelse med forudbestilling såvel som under selve turen. Hvis flere personer i en familie er rejst sammen, er der ved ferierejser indhentet oplysninger om familiens samlede udgifter. Den interviewedes rejseudgifter er derefter fundet ved division med antal familiemedlemmer i rejsegruppen. Ved forretningsrejser er der indsamlet oplysninger om personens samlede rejseudgifter, herunder også udgifter, som er betalt af firmaet. Hvis respondenten ikke har kunnet redegøre for sit forbrug, er udgifterne skønnet ud fra oplysninger for tilsvarende ferie- og forretningsrejser.
*Der skelnes mellem pakkerejser, hvor transport og overnatning er arrangeret af et rejsebureau eller lignende, og rejser som er selvarrangerede.
Enheder
Den primære måleenhed er antal rejser foretaget af danskere i alderen 15 år eller derover.
Population
Målpopulationen er samtlige personer i alderen 15 år og derover, som er bosiddende i Danmark.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
Statistikken er tilgængelig fra 1999 til og med 2012 som Statistisk Efterretning. I Statistikbanken er data fra 2001 og frem tilgængelige.
Basisperiode
Ikke relevant.
Måleenhed
Den primære måleenhed er antal rejser.
Referencetid
Statistikken opgøres årligt og udkommer ca. 7 måneder efter referenceårets udløb.
Hyppighed
Årlig.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Deltagelse i undersøgelsen er frivillig, og den foretages som led i en fælles EU-turismeundersøgelse iht. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 692/2011, som pålægger Danmarks Statistik at foretage undersøgelsen. Lignende opgørelser udarbejdes i EFTA- og øvrige EU-lande.
Indberetningsbyrde
Da deltagelse i undersøgelsen er frivillig, er indberetningsbyrden ikke udregnet.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger kan findes på statistikkens emneside: Ferie- og forretningsrejser eller fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.