Indhold
Kontaktinfo
Forskning, Teknologi og KulturOle Olsen
29 77 14 98
Hent som PDF
Grønne varer og tjenester er såvel produkter som har et direkte miljø- eller resurseformål (fx rensning af spildevand eller produktion af vindmøller) som produkter, der er renene og/eller resursebesparende i forhold til produkter med samme hovedformål. Eksempler er frysebokse i bedste energiklasse samt produktion af lavenergihuse. Statistikken er et modul i det grønne nationalregnskab.
Der ses på markedsrettede varer og tjenester opdelt på 16 miljøformål og på brancher. Produkterne/tjenesterne kan opdeles på: Specifikke miljø- og resursetjenester, tilknyttede varer og tjenester samt renere og resursebesparende produkter.
Indholdsbeskrivelse
Grønne varer og tjenester er såvel produkter, som har et direkte miljø- eller resurseformål (fx rensning af spildevand samt produktion af vindmøller), som produkter der er renere og/eller mere resursebesparende end andre produkter med samme hovedformål. Eksempler er frysebokse i bedste energiklasse samt opførelse af lavenergihuse.
Der ses på markedsrettede varer og tjenester inden for 8 miljøbeskyttelsesformål og 8 resursebesparelsesformål. Indsatsen kan opdeles på 3 forskellige typer af indsats: Specifikke miljø- og resursetjenester, tilknyttede varer og tjenester samt renere og resursebesparende produkter.
Der findes grønne varer og tjenester, som ikke er markedsrettede, hovedsageligt offentlige tjenester samt virksomheders interne miljøomkostninger. Disse er ikke dækket af denne statistik.
Der ses så vidt muligt kun på produkter i første led, altså ved fremstilling eller direkte service. Aktivitet i virksomheder inden for fx handel eller transport medregnes eksempelvis ikke.
Omfanget af grønne varer og tjenester opgøres som omsætning, beskæftigelse, værditilvækst og eksport.
Undersøgelsen er gennemført med spørgeskemaundersøgelse for 2013, 2015, 2017, 2019, 2021 og 2023 til virksomheder inden for brancher, som formodes at kunne have grønne varer eller tjenester. For 9 (2-cifrede) brancher (fra 2017) baseres opgørelserne på allerede indsamlede data. Enkelte brancher med et muligt indhold af grøn aktivitet er udeladt ud fra et væsentlighedskriterie. For 2021 var bygge- og anlægsbrancher på ny i spørgeskemaundersøgelsen for at få et opdateret modelgrundlag - men ikke i 2023.
Grupperinger og klassifikationer
De grønne varer og tjenester belyses fordelt på miljø- og resurseformål.
For Miljøbeskyttelse anvendes CEPA-klassifikationen (Classification of Environmental Protection Activities) med følgende indhold:
- Cepa 1: Beskyttelse af luftkvalitet og klima
- Cepa 2: Spilde- og regnvandshåndtering
- Cepa 3: Affaldshåndtering og genindvinding
- Cepa 4: Beskyttelse af jord, grundvand og overfladevand
- Cepa 5: Støj- og vibrationsbekæmpelse
- Cepa 6: Beskyttelse af biodiversitet og landskabsværdier
- Cepa 7: Beskyttelse mod stråling
- Cepa 8: Miljørelevant forskning og udvikling
- Cepa 9: Andre miljøbeskyttelsesaktiviteter
I dataindsamling og publicering er Cepa 7 dog indeholdt i Cepa 9.
For resursebesparelse/optimering anvendes CreMa-klassifikationen (Classification of resource Management activities):
- CreMa 10: Håndtering af vandressourcer
- CreMa 11: Håndtering af skovressourcer; 11A: Håndtering af skovarealer; 11B: Reduceret forbrug af træressourcer
- CreMa 12: Vedligeholdelse af flora og fauna
- CreMa 13: Håndtering af energiressourcer; 13A: Produktion af energi fra fornybare kilder; 13B: Besparelse og optimering af energiforbrug; 13C: Reduceret forbrug af fossil kilder til andet end energi
- CreMa 14: Håndtering af mineral-ressourcer
- CreMa 15: Forskning og udvikling i resursehåndtering
- CreMa 16: Andre aktiviteter til resursebesparelse
CreMa 12 er ikke indeholdt i undersøgelsen, da de markedsbaserede aktiviteter på disse områder vurderes at være marginale. Aktiviteter kan eventuelt være rapporteret under CreMa 16.
Fra 2025 skal der anvendes en ny klassifikation, Classification of Environmental Purposes, CEP. Den dækker principielt den samme aktivitet, men aktiviteter og resultater grupperes på en ny måde, hvor der ikke overordnet skelnes mellem miljøbeskyttelse og ressourcebesparelser.
Den mest betydende ændring er, at materialeeffektivisering nu samles under 042 Genindvinding og materialebesparelse, hvor de tidligere var under CreMa 11B, 13C og 14
Statistikken opgøres på udvalgte brancher efter Dansk Branchekode 2007.
Sektordækning
Statistikken omfatter følgende sektorer:
- A Landbrug, skovbrug og fiskeri.
- C Fremstillingsvirksomhed (enkelte brancher er dog undtaget, da de ikke vurderes at kunne have grønne varer)
- D Energiforsyning
- E Renovation og genbrug
- F Bygge- og anlæg
- M Vidensservice - udvalgte brancher
Begreber og definitioner
Beskæftigelse vedr. grønne varer og tjenester: Årsværk beskæftigelse knyttet til omsætningen af grønne varer og tjenester.
Eksport af grønne varer og tjenester: Monetær værdi af eksport af grønne varer og tjenester.
Omsætning af grønne varer og tjenester: Monetær værdi af omsætning af grønne varer og tjenester, løbende priser.
Værditilvækst vedr. grønne varer og tjenester: Monetær værdi af værditilvækst vedr. grønne varer og tjenester, løbende priser.
Enheder
Statistikkens enheder er virksomheder (juridiske enheder) som helt eller delvis producerer grønne varer og tjenester. Resultater offentliggøres opdelt efter brancher. I nogle få tilfælde er juridiske enheder aggregeret til økonomiske enheder.
Population
Omhandler brancher indenfor primær produktion, fremstilling, forsyning, bygge/anlæg samt rådgivning. Alle virksomheder uanset størrelse er omfattet
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
2012 og frem.
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Økonomiske resultater, omsætning, grøn omsætning, eksport og værditilvækst er opgjort i mio. kr., løbende priser. Beskæftigelse er opgjort i årsværk.
Referencetid
Kalenderår.
Hyppighed
Årlig.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Data til statistikken består dels af allerede eksisterende data, dels af direkte indsamlede data. Sidstnævnte indsamles med hjemmel i Lov om Danmarks Statistik, § 8.
Statistikken er sammen med fem øvrige statistikker (moduler) forordningsbestemt i henhold til EU-Forordning 691/2011 inkl. senere supplementer. Endvidere gælder de implementerende forordninger 2015/2174 og 2022/125
Forordningerne krævede som udgangspunkt, at data om grønne varer og tjenester skulle leveres til Eurostat fra 2017 med 2015 som første referenceår, men det blev også krævet, at der skulle indberettes data for 2014.
Statistikken for 2012 og 2013 er således udarbejdet uden fulde EU-forpligtelser, men baseret på nationale ønsker. Erhvervsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Energistyrelsen støttede udviklingsarbejdet, også finansielt.
Indberetningsbyrde
Virksomhedernes indberetningsbyrde ved dataindsamlingen er i 2021 vurderet til at være 100.000 kr.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.