Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Offentlige Finanser, Økonomisk Statistik
Ulla Ryder Jørgensen

urj@dst.dk

Hent som PDF

Indkomst- og forbrugsfordeling i husholdningssektoren (eksperimentel statistik)

Fordelingen af indkomst og forbrug for nationalregnskabets husholdningssektor er en eksperimentel årlig opgørelse af indkomster og privatforbrug på husholdningsniveau, som er aggregeret på kvintiler og husholdningstyper. Undersøgelsen dækker private husholdninger i Danmark.

Indholdsbeskrivelse

Fordelingen af indkomst og forbrug for nationalregnskabets husholdningssektor er en eksperimentel årlig opgørelse af indkomster og privatforbrug på husstandsniveau, som er aggregeret på kvintiler og husholdningstyper. Statistikken bygger på Nationalregnskabets opgørelse af husholdningernes indkomster og forbrug og data på husholdningsniveau fra Forbrugsundersøgelsen og diverse andre registre. Forbrugsundersøgelsen er en årlig opgørelse af private husholdningers forbrug. Den består af en indsamlingsdel fra 2.200 husholdninger årligt, som dækker udgifter til varer og tjenester, der anvendes til direkte dækning af individuelle behov. Herudover anvendes en lang række registerdata for de deltagende husholdninger, så der er et fuldt billede af den enkelte husholdnings budget. For at kunne lave en fuld fordeling af nationalregnskabet imputeres forbrugsundersøgelsen ved hjælp af ”The Missing Forest Imputation”, udviklet af Stekhoven and Buehlmann (2012), så den dækker alle ca. 2,8 mio. husholdninger i Danmark. De fleste fx indkomstdata vil være fuldt udfyldte for alle husholdninger fra starten af, pga. omfattende registeroplysninger, mens flere forbrugsposter skal imputeres ud fra den bedste viden og metode, som man har.

Grupperinger og klassifikationer

Forbruget er grupperet efter formål i den internationale standard European Classification Of Individual Consumption by Purpose, også kendt som ECOICOP. Det samlede danske forbrug opgøres meget detaljeret i Forbrugsundersøgelsen, mens vi i denne statistik har valgt at følge Nationalregnskabets opdeling på indkomster og forbrug. Indkomsterne opdeles på:

-Bruttooverskud af produktionen og blandet indkomst -Modtaget aflønning af ansatte -Modtaget formueindkomst -Betalt formueindkomst -Modtaget sociale ydelser, undtagen sociale overførsler i naturalier -Modtaget andre løbende overførsler -Betalt løbende indkomst- og formueskatter mv. -Modtaget Betalt nettobidrag til sociale ordninger -Betalt andre løbende overførsler

Det samlede forbrug fordeles ud fra følgende grupper:

-Fødevarer, drikkevarer og tobak -Beklædning og fodtøj -Boligbenyttelse -Elektricitet, fjernvarme og andet brændsel -Boligudstyr, husholdningstjenester mv. -Medicin, lægeudgifter o.l. -Køb af køretøjer -Drift af køretøjer og transporttjenester -Information og kommunikation -Fritid, sport og kultur -Undervisning -Restauranter og hoteller -Forsikring og finansielle tjenester mv.

Husholdningstype:

-Enlige under 65 år uden børn. -Enlige 65 år og over uden børn -Enlige med børn -2 voksne under 65 år uden børn -2 voksne, hovedperson 65 år og over uden børn
-2 voksne med færre end 3 børn -2 voksne med mindst 3 børn -Andet

Sektordækning

Denne statistik dækker husholdningssektoren

Begreber og definitioner

Løbende priser: Priser eller prisniveau, som gælder for varer og tjenesteydelser i den aktuelle periode. Modsætningen til løbende priser er faste priser.

Ækvivaleret disponibel indkomst: En families disponible indkomst, korrigeret for familietype og de stordriftsfordele der er ved at bo sammen, således at indkomster kan sammenlignes uafhængigt af familiernes størrelse og alderssammensætning. Danmarks Statistik anvender OECDs modificerede ækvivaleringsskala, hvor første voksne tæller for 1, øvrige voksne (over 14 år) for 0,5 og børn på 14 år og derunder for 0,3.

Enheder

Husholdninger

Population

Alle private husholdninger i Danmark.

Geografisk dækning

Danmark ekskl. Grønland og Færøerne.

Tidsperiode

2018-2022

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik

Måleenhed

Indkomster og forbrug opgøres i mio. kr. og i tusind kr. pr. husholdning

Referencetid

Opgørelsen refererer til kalenderåret. Størrelserne dækker transaktioner, der har fundet sted i løbet af året.

Hyppighed

Tallene offentliggøres i første omgang eksperimentel, men vil som udgangspunkt offentliggøres årligt.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Lovhjemmel til dataindsamling findes § 6 samt §§ 8-12 i Lov om Danmarks Statistik, jf. lovbekendtgørelse nr. 610 af 30. maj 2018. Rådets forordning (EF) Nr 549/2013 af 21. maj 2013 om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab (EFT L 174 26.06.2013, s. 1) (ENS2010). Til og med 2024 hviler Forbrugsundersøgelsen på en ´Gentlemens Agreement, hvilket betyder, at det er frivilligt for de enkelte medlemslande at levere Forbrugsundersøgelses data til EU. Med virkning fra 2024 er den baseret på IESS forordningen, se Europaparlamentets og rådets forordning (EU) 2019/1700 af 10. oktober 2019.

Indberetningsbyrde

Der er ingen direkte indberetningsbyrde til nationalregnskabet, idet alle oplysninger indsamles til andre statistikker. Der er ikke beregnet en indberetningsbyrde af Forbrugsundersøgelsen, da deltagelse i undersøgelsen er frivillig.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger kan ses på emnesiderne for nationalregnskabet og forbrugsundersøgelsen Forbrugsundersøgelsen eller kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.