Gå til sidens indhold

Indsatser og støtte til børn og unge

Formålet med statistikken er at belyse omfanget af indsatser og støtte (tidligere forebyggende foranstaltninger), som landets 98 kommuner bevilliger til børn og unge i alderen 0-22 år, i henhold til den gældende lovgivning om særlig støtte til børn og unge. Statistikken er udarbejdet siden april 1976. Fra 1. april 1976 til 1. juli 1998 var statistikken baseret på bistandsloven. Fra 1. juli 1998 og frem er ydelserne givet i henhold til paragraffer i lov om social service (herefter serviceloven). Fra og med 1. januar 2020 indsamles der data om ydelser givet i henhold til lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Statistikken er i sin nuværende form sammenlignelig fra 2007 og frem.

Fra 1. januar 2024 skiftede den gældende lovgivning fra serviceloven til barnets lov. I den forbindelse skiftede statistikken navn til ’indsatser og støtte til børn og unge’, der herefter bruges.

Indhold

Statistikken om indsatser og støtte til børn og unge (tidl. forebyggende foranstaltninger), er en årlig opgørelse af hjælpeforanstaltninger til børn, unge, og familier, der har behov for særlig støtte i henhold til udvalgte paragraffer i serviceloven samt lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Statistikken indeholder oplysninger om antal indsatser og antal modtagere. Data vises fordelt på alder, køn og type af indsats. Data vises opdelt på landsdele og på kommuneniveau. Statistikken formidles i statistikbanken og Nyt fra Danmarks Statistik.

Læs mere om indhold

Statistisk behandling

Data til denne statistik indsamles fra landets 98 kommuner fra deres fagsystemer, eller ved indtastning via Danmarks Statistiks web-løsning, som kan tilgås gennem Virk.dk eller Danmarks Statistiks oplysningsside. Herefter sammenkædes kommunernes indberetninger med indsatser, der allerede er i registeret. For hvert barn og ung opdateres eksisterende sager med det, der er blevet indberettet i løbet af året. Data samles i et forløbsregister, der indeholder alle personer, der på et eller andet tidspunkt, i løbet af deres første 23 leveår, har modtaget støtte efter paragraffer i serviceloven samt loven om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. De indberettede oplysninger valideres i samarbejde med kommunerne, hvorefter de aggregeres og suppleres med data fra Danmarks Statistiks befolkningsregister.

Læs mere om statistisk behandling

Relevans

Statistikken er relevant for borgere, myndigheder på kommunalt og statsligt niveau og organisationer, der bruger data som grundlag til analyser, forskning, debat mv.

Læs mere om relevans

Præcision og pålidelighed

Der er forskelle i kommunernes fagsystemer, som betyder, at der ikke registreres helt ensartet og systematisk. Kommuner kan kontere samme fænomen på forskellig paragraf. Omfanget af dette kendes ikke.

Data vedrørende §54 i serviceloven kan være en smule underestimeret i statistikbanktabellerne i forhold til registeret. Dette skyldes primært udfordringer i forbindelse med registreringspraksis af indsatser, der er beskrevet i punkt 3.5.

Læs mere om præcision og pålidelighed

Aktualitet og punktlighed

Statistikkens hovedtal om indsatser og støtte til børn og unge udkommer senest 6 måneder efter referencetidens udløb. Statistikken offentliggøres uden forsinkelser i forhold til planlagte udgivelsestider.

Læs mere om aktualitet og punktlighed

Sammenlignelighed

Statistikken er udarbejdet siden 1977, men på grund af lovændringer i henholdsvis 1985, 1993 og 2006 er statistikken ikke direkte sammenlignelig gennem hele perioden.

Læs mere om sammenlignelighed

Tilgængelighed

Statistikken udgives i Nyt fra Danmarks Statistik om Støtte til udsatte børn og unge. I Statistikbanken offentliggøres tallene under emnet Udsatte børn og unge. Se mere på statistikkens emneside.

Læs mere om tilgængelighed