Gå til sidens indhold

Relevans

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur
Anders Yde Bentsen
40 33 68 81

AYB@dst.dk

Hent som PDF

Kulturvaneundersøgelsen

Kulturvaneundersøgelsen er gennemført og udviklet i tæt samarbejde med Kulturministeriet og er den niende i rækken af undersøgelser af danskernes kulturvaner, der har været gennemført siden 1964. Nuværende undersøgelse imødekommer en række forskellige brugerbehov, herunder mere hyppig statistik og mulighed for at belyse geografiske forskelle og et bredere kulturbegreb. Brugerbehovene er afdækket gennem en omfattende evaluering af Kulturvaneundersøgelsen 2018-2023. Evalueringen omfattede Kulturministeriet, forskere og brugere fra offentlige institutioner.

Brugerbehov

Det overordnede brugerbehov er at skabe mere viden om danskernes kultur- og fritidsaktiviteter og dermed facilitere mere faktabaserede beslutninger om kultur. Der er behov for bedre kendskab til danskernes kulturvaner blandt fagpersoner, analytikere, særligt interesserede og alment interesserede. Offentlige myndigheder, forskere og andre interessenter kan være interesseret i at have adgang til undersøgelsens resultater med henblik på at afdække relevante, aktuelle kulturfaglige og kulturpolitiske problemstillinger, der kan indgå som grundlag for kulturpolitiske og faglige overvejelser.

Tallene kan derudover anvendes af brugere, der arbejder med øvrige sektorer, fx digitalisering, idræt, nyhedsmedier, uddannelse, frivilligt arbejde osv., idet den brede kulturvaneundersøgelse dækker en række informationer, som er relevante for disse sektorer.

Spørgeskemaet har en fleksibel del, der udskiftes hvert år. Formålet er at kunne dække flere emner uden at øge omkostningerne og byrden på respondenterne ved enten at tilføje spørgsmål om emner, som ikke er dækket af skemaets faste del, eller ved at kunne tilføje flere, detaljerede spørgsmål om udvalgte emner. Undersøgelsen imødekommer et ønske om mere hyppig statistik og mulighed for at belyse geografiske forskelle i kulturforbrug. Behovet for mere dybdegående analyse opfyldes ved anvendelsen af en robust stikprøve på ca. 60.000 personer hvert år.

Brugertilfredshed

Der foretages forskellige tiltag både før og efter dataindsamlingen med henblik på at sikre brugertilfredsheden. Udviklingen af skemaet til undersøgelsen sker i et bredt samarbejde mellem Danmarks Statistik og undersøgelsens væsentligste brugere, herunder Kulturministeriet med underliggende institutioner, forskere, kommuner og regioner mv.

Den forudgående version af Kulturvaneundersøgelsen fra 2018-2023 gennemgik en større evaluering forud for udviklingen af den nye undersøgelse fra 2024 og frem. Evalueringen inddrog Kulturministeriet, Kulturministeriets underliggende institutioner, forskere og brugere fra andre offentlige institutioner. Brugerne gav bl.a. feedback på hvad der spørges til, referencerammens længde, sammenlignelighed internationalt og over tid, formidling i Statistikbanken og på Danmarks Statistiks hjemmeside, og adgang til mikrodata for forskere og myndigheder.

Brugertilfredsheden sikres endvidere ved at indsamle input fra statistikkens brugere. Dette sker bl.a. ved systematisk opbevaring og gennemgang af relevante henvendelser, presseomtaler mv.

Bestyrelsen for Kulturstatistik, med repræsentanter fra Kulturministeriet og Danmarks Statistik, følger løbende undersøgelsen med henblik på at vurdere dens kvalitet og brugervenlighed.

Fuldstændighed af data

Ikke relevant for denne statistik.