Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur
Christian Max Gustaf Törnfelt
21 63 60 20

CHT@dst.dk

Hent som PDF

Scenekunst

Statistikken er blevet udarbejdet siden sæsonen 1980/81. I forbindelse med ændringer af de love mv., der regulerer støtten til teatrene, kan der ske ændringer i populationen, som kan vanskeliggøre sammenligninger over tid. Der er ikke foretaget nogen sammenligning af denne statistik med tilsvarende internationale opgørelser. Fra og med sæson 2015/2016 er der et databrud i statistikken, da der er anvendt et revideret spørgeskema og tal fra denne sæson kan ikke umiddelbart sammenlignes med tal fra tidligere sæsoner. Det samlede antal produktioner, tilskuere og opførelser kan sammenlignes, men ikke når der brydes ned på kategorier af teatre, landeopdelinger, genre mv.

International sammenlignelighed

Der er ikke foretaget nogen sammenligning af denne statistik med tilsvarende internationale eller udenlandske opgørelser.

Sammenlignelighed over tid

Fra og med sæsonen 2015/2016 forekommer et databrud i statistikken som følge af en ændring i populationsafgrænsningen. Fra denne sæson inkluderer afgrænsningen af de statsstøttede teatre også teatre, der er godkendt under ordningen for refusion af kommunernes udgifter til børneteater og opsøgende teater, samt teatre godkendt under ordningen for nedsatte billetpriser. Den ikke-statsstøttede population omfatter i denne sæson teatre, der ikke opfylder Statens Kunstfonds kriterier for professionelle teatre, men som drives professionelt og beskæftiger professionelle scenekunstnere. Populationen i 2015/2016 svarer til populationen af ikke-statsstøttede teatre fra sæsonen 2014/2015, med undtagelse af de teatre, der var godkendt under ordningerne for refusion og formidling.

Fra sæsonen 2015/2016 anvendes desuden et revideret spørgeskema i statistikken. Det samlede antal produktioner, tilskuere og opførelser kan sammenlignes med tidligere sæsoner, men ikke når data opdeles i kategorier som teatertyper, landeopdelinger, genrer mv.

Populationen har været under gradvis udvikling over tid. Fra sæsonen 1980/1981 til og med sæsonen 2002/2003 omfattede statistikken kun statsstøttede teatre. Fra sæsonen 2003/2004 blev populationen udvidet til også at inkludere ikke-statsstøttede teatre (efter teaterloven). Fra sæsonen 2004/2005 til og med sæsonen 2010/2011 blev dækningen af ikke-statsstøttet teatervirksomhed yderligere forbedret gennem granskning af forskellige teateroversigter. Fra sæsonen 2004/2005 blev statistikken desuden udvidet til at inkludere udenlandske gæstespil.

I forbindelse med ændringer i lovgivningen, som regulerer støtten til teatrene, kan der forekomme ændringer i populationen, hvilket kan gøre sammenligninger over tid vanskelige. Statistikken skiftede navn fra Teaterstatistik til Scenekunst fra og med sæsonen 2009/2010.

I sæsonen 2020/2021 forekommer der et nyt databrud. Teaterkategorier, genrer og publikumsgrupper blev udvidet, hvilket betyder, at denne sæson ikke er fuldt sammenlignelig med tidligere sæsoner. For at sikre en længere tidsserie blev der udarbejdet to tabeller, SCENE08A og SCENE10A, som er konsistente over tid og går tilbage til sæsonen 2015/2016.

Sammenhæng med anden statistik

Mange af de store teatre udgiver en årsberetning, hvori der indgår en opgørelse over teatrets tilskuerantal. Disse opgørelser svarer af og til ikke til den opgørelse som Danmarks Statistik offentliggør. Ofte skyldes det, at Danmarks Statistiks scenekunststatistik tæller tilskuerantallet for det producerende teater. Dvs. hvis et teater er på turne og har spillet en forestilling på en anden teaterscene end teatrets egen, tælles tilskuerne i denne opgørelse under det turnerende teaters tilskuerantal. Mange teatre vil tælle disse tilskuere med i opgørelser over deres egen aktivitet. Dette vil i denne statistik medføre, at samme tilskuere bliver talt dobbelt. Nogle teatre kan endvidere have andre aktiviteter end egentlig teatervirksomhed på deres scene bl.a. koncerter, hvis tilskuerantal tælles med i teatrets egen aktivitetsopgørelse, men som ikke skal med i scenekunststatistikken.

Kulturvaneundersøgelsen 2018 spørger til danskernes kulturforbrug heriblandt scenekunst. Da Scenekunststatistikken er en erhvervsindberetning, og Kulturvaneundersøgelsen er personstatistik, skal der tages forbehold, hvis man ønsker at sammenligne tallene. I Kulturvaneundersøgelsen er scenekunst bredere defineret fx i forhold til genre, og hvor man har overværet scenekunst mv. I Kulturvaneundersøgelsen definerer scenekunst bredere og dækker både live og ikke-livscenekunst, fx på fjernsynet eller via internettet. Derudover skal man tage højde for, at Kulturvaneundersøgelsen er en kvartalsvis statistik, mens Scenekunst er en årlig indberetning. Kulturvaneundersøgelsen måler kulturforbrug i de seneste tre måneder. Med forbehold kan de to statistikker med fordel supplere hinanden, idet Kulturvaneundersøgelsen fx kan belyse befolkningens aktivitetsniveau og koble det med baggrundsvariable således, der er mulighed for at give et billede af, hvem og hvad der karakteriserer en forbruger af scenekunst. Manglende forbrug af scenekunst kan ligeledes beskrives ved hjælp af Kulturvaneundersøgelsen.

Intern konsistens

Fra sæsonen 2017/2018 og frem har Danmarks Statistik i samarbejde med Tereba dannet populationslisten. Indkommen data fra Tereba sammenholdes med syv regneark, som Danmarks Statistik modtager fra Slots- og Kulturstyrelsen. I de regneark ses en opgørelse over, hvilke teatre eller personer der har modtaget statsstøtte. Et teater eller en person kan være modtager af forskellige støtteformer fx kan et teater både modtage projektstøtte og støtte til formidlingsordningen. Såfremt et teater eller en person er modtager af flere støtteformer, tildeles teatret eller personen den støtte, som er størst.