Indhold
Statistikken er en årlig opgørelse af små virksomheders aktiviteter. De belyste emner er typisk emner, som brugerne aktuelt efterspørger mere viden om. Det kan fx bæredygtighed, innovation, socialt ansvar og digitalisering, herunder brug af digitale forretningsløsninger fx udbredelsen af remote-møder, robotteknologi og kunstig intelligens. Det kan også være it-sikkerhedsforanstaltninger i virksomheden og anvendelsen af diverse e-salgskanaler.
Indholdsbeskrivelse
Statistikken for 2024 belyser små virksomheder og dækker følgende overordnede emner relateret til digitalisering:
- Adgang til internet og internethastighed
- IT-kompetencer
- Remote adgang
- Websalg
- It-sikkerhedsforanstaltninger
- AI
Ud over spørgsmål om digitalisering inkluderer undersøgelsen også spørgsmål om respondentbyrde. En mere detaljeret beskrivelse af undersøgelsens indhold fremgår af statistikkens spørgeskema, som kan tilgås i feltet Kilder samt metodepapir, som kan tilgås i feltet Reference til metodedokumenter.
Grupperinger og klassifikationer
Undersøgelsens resultater formidles med fordeling på branche. Til fordeling af brancher anvendes Dansk Branchekode 2007 (DB07), internationalt NACE Rev.2. Ved branchegruppering er Danmarks Statistiks standardgrupperinger anvendt. For yderligere information, se Dansk branchekode.
Sektordækning
Undersøgelsen dækker hovedparten af brancherne i de private, ikke-finansielle byerhverv. Følgende brancher er med i populationen: industri mv., bygge og anlæg, handel og transport mv., information og kommunikation samt erhvervsservice.
Begreber og definitioner
Industrirobot: Robot som indgår i industriel produktion. Den kan være fastmonteret eller mobil. Den er automatisk styret og kan programmeres til at manipulere objekter, bøje sig og rotere om tre eller flere akser
Internet of Things (IoT): Fysiske objekter, fx måleenheder eller maskiner, der er integreret med sensorer, software og andre teknologier og som kan udveksle data med andre enheder over internettet. Internet of Things (IoT) er tæt forbundet med sensorteknologi, der udvider muligheden for at indsamle og reagere på data fra de objekter, der er forbundet i netværket.
Service-robot: En robot som indgår i interaktion med personer, andre maskiner eller digitale enheder. Den har en grad af autonomi og er i stand til at operere i et komplekst og dynamisk miljø.
Samarbejdende (kollaborativ) robot: En robot som er designet til at arbejde side om side med mennesker, hvor robotten identificerer arbejdsrisici for mennesket og reagerer på disse. Eksempler på anvendelse: samle, male, skrueopgaver, opmærkning, pakning, polering, sprøjtestøbning eller svejsning.
Enheder
Virksomhed
Population
Virksomheder med mellem 5 og 9 ansatte.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
2021-
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Andel af virksomheder.
Referencetid
Referenceperioden er typisk det seneste år. Referenceperioden kan være forskellig for de enkelte spørgsmål afhængigt af spørgsmålets indhold.
Hyppighed
Statistikken udkommer én gang årligt.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Lov om Danmarks Statistik §8 (jf. lovbekendtgørelse nr. 15 af 12. januar 1972 med de ændringer, der følger af lov nr. 386 af 13. juni 1990, lov nr. 1025 af 19. december 1992, lov nr. 295 af 2. maj 2000 og lov nr. 610 af 30. maj 2018).
Indberetningsbyrde
Indberetningsbyrden er angivet til 281 timer for de 838 virksomheder, der har svaret på spørgsmålet om tidsforbrug i 2024. Det giver et gennemsnitligt tidsforbrug pr. virksomhed på 20 minutter i 2024. Der er dog stor variation i besvarelsestid – virksomheder med få aktiviteter har lav besvarelsestid. 629 virksomheder har brugt under 20 minutter, mens 209 virksomheder har brugt 20 minutter og derover.
Øvrige oplysninger
Find oplysninger på emnesiden om it-anvendelse i virksomheder eller temasiden Tema Digitalisering. Øvrig information kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.