Gå til sidens indhold

Statistisk behandling

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Benedikte Beckman Nygaard
39 17 34 90

smdb@dst.dk

Hent som PDF

Stofmisbrugsbehandling

Data til denne statistik indberettes løbende af kommuner og stofmisbrugsbehandlingstilbud direkte til Stofmisbrugsdatabasen eller automatisk gennem system-til-systemløsninger via kommunernes fagsystem.

Data gennemgår en omfattende datavalideringsproces, hvor der bl.a. sendes valideringslister med rådata til kommunerne til validering og godkendelse. Efter valideringen og kommunernes godkendelse af, at data er retvisende, gennemføres databehandling, fx i form af fjernelse af personer med invalide personnumre og afslutning af forløb, hvis personen er død.

Kilder

Indberetninger fra kommunerne og stofmisbrugsbehandlingsstederne. Fra 1. januar 2024 er det - udover myndighedskommunerne - kun obligatorisk at indberette for stofmisbrugstilbud, som har en fuldmagt til at indberette på vegne af en myndighedskommune.

Indsamlingshyppighed

Kommuner og stofmisbrugsbehandlingstilbud med en fuldmagt til at indberette på vegne af en kommune har jf. databekendtgørelsen pligt til indberette data om stofmisbrugsbehandling til Danmarks Statistik månedligt og senest 15 dage efter referencemåneden. Hvis en borger fx har anmodet om stofmisbrugsbehandling i oktober 2023, skal kommunerne indberette dette senest d. 15. november 2023.

Danmarks Statistiks deadline for, hvornår kommuner og stofmisbrugsbehandlingstilbud senest skal have indberettet, valideret og godkendt deres data, bliver kommunikeret ud gennem et årshjul via Danmarks Statistiks oplysningsside samt gennem mail til relevante kontaktpersoner.

Indsamlingsmetode

Skemaløsning med manuel indberetning via SMDB online eller automatisk via system-til-system-indberetning fra kommunernes fagsystemer til Stofmisbrugsdatabasen (SMDB).

Datavalidering

Som en del af datavalideringsprocessen monitorerer Danmarks Statistik løbende, om kommuner og stofmisbrugsbehandlingstilbud med fuldmagt til at indberette på vegne af en kommune indberetter data rettidigt. Kommunerne er som myndighed forpligtede til at indberette aktiviteter i en given måned senest 15 dage efter månedens udløb.

Udover manglende rettidig indberetning kan der være fejl i de data, kommunerne og stofmisbrugsbehandlingssteder med fuldmagt indberetter. En fejl kan fx være, at der er indberettet en påbegyndt myndighedssag (dvs. som minimum en anmodning), men der mangler en iværksættelse og tilbudstilknytning til et stofmisbrugsbehandlingstilbud. En fejl kan også være, at gamle sager ikke er blevet ajourført eller lukket.

Danmarks Statistik er i løbende dialog med indberetterne med det formål at få dem til at rette evt. fejl og validere data, så kommunerne efter årets udløb kan godkende data for det pågældende år. Kommunerne godkender data, når de vurderer, at data overordnet set er et retvisende udtryk for den stofmisbrugsbehandling, der er visiteret igennem året.

Som en integreret del af valideringsprocessen sender Danmarks Statistik bl.a. valideringsrapporter med kommunernes aggregerede indberetninger ud til kommunerne. Valideringsrapporterne sendes til kommunerne på halvårlig basis primo og medio året. I valideringsrapporterne fremgår det bl.a., hvor mange anmodninger, iværksættelser, tilbudstilknytninger og borgere i behandling kommunen har indberettet til Danmarks Statistik for de fire forudgående år. Det fremhæves i rapporten, om der er sket en stigning eller et fald i referenceåret ift. året før. Hvis der er sket en stor stigning eller fald (over 20 pct.), og kommunen ønsker at godkende data, vil Danmarks Statistik bede om en forklaring på dette.

Desuden fremgår det af valideringsrapporten, hvor mange fejl kommunen har, dvs. antallet af myndighedssager (anmodninger), hvor der mangler en indskrivning på tilbud samt antallet af indskrivninger, hvor der mangler en myndighedssag (anmodning). Som hovedregel godtager Danmarks Statistik en fejlmargin på max 20 pct. Kommunerne opfodres til ikke kun at rette fejl for referenceåret, men alle år, med mindre de er tæt på deadline. I forlængelse af dette kan det tilføjes, at Danmarks Statistik arbejder på, at flere kommuner godkender deres data tilbage i tid, således at det bliver muligt at sammenligne landstotaler på tværs af flere år, og der er flere kommuner, der godkender deres data bagud i tid. Denne del af valideringsrapporten vil ikke længere være relevant for de indberetninger, der starter efter 1. januar 2024.

Danmarks Statistik arbejder på en løsning, hvor indberetterne logger på indberetningsløsningen får præsenteret overblik og fejl på forsiden frem for at sende valideringslister i Excel. Formålet er at styrke datasikkerheden samt at gøre valideringen lettere for indberetterne og Danmarks Statistik.

Databehandling

Efter indberetning af data i Stofmisbrugsdatabasen bliver der beregnet en alder for borgeren på hændelsestidspunkterne. Den alder, der optræder i statistikbanken, er borgerens alder ved udgangen af tællingsåret, og ikke da borgeren startede i behandling.

Kun de godkendte kommuner indgår i de offentliggjorte tal.

Det er kun muligt at indberette personer med et gyldigt cpr-nummer. Anonyme i stofmisbrugsbehandling indberettes ikke, og ligeledes kan udlændinge, der endnu ikke har fået et dansk cpr-nummer, ikke indberettes til Stofmisbrugsdatabasen. Af hensyn til, at denne praksis også er gældende i de offentliggjorte tal, fjernes ikke-valide cpr-numre fra datagrundlaget inden offentliggørelse af statistikken. I tidligere år har det været muligt at indberette ugyldige cpr-numre, men dette er ikke længere muligt.

Tidligere analyser af data fra Stofmisbrugsdatabasen har vist, at en stor andel af de aktive kontaktforløb i databasen burde være afsluttet. Siden datavalideringen i 2016 har der været fokus på dette. Desuden sker der i forbindelse med en kommunes systemskifte (dvs. skift fra et fagsystem til et andet eller til manuel indberetning, se afsnittet ”kilder”) en gennemgang af aktive sager, så de fejlagtigt åbne sager bliver lukket inden overgangen til nyt system.

Ved opgørelse af personer i enten forløb eller personer med aktivitet i perioden, vil Danmarks Statistik afgrænse til, at en person kun kan tælle én gang i den angivne periode. Danmarks Statistik vælger den nyeste hændelse for personen. Personer i aktiv behandling kan dog godt tælle med flere gange, hvis de skifter myndighedskommune undervejs i et referenceår.

Korrektion

Når der er mindre end 10 dage mellem to kontakt- eller behandlingsforløb for den samme borger for den samme kommune, bliver de to forløb lagt sammen. Dette gøres for at tage højde for kommuner, der skifter systemleverandør (fagsystem) eller overgår til eller fra direkte indberetning.

Danmarks Statistik har med udgivelsen i 2024 konstateret, at forløbene ikke blev fuldstændigt lagt sammen før, men dette problem er nu løst i det store hele. De bliver dog stadig ikke helt lagt sammen, hvis der er flere tilbudstilknytninger, men der vurderes ikke, at problemet er omfattende.

Danmarks Statistik opfordrer kommuner til at skifte system efter ny en model, hvor systemskiftekorrektion ikke er nødvendigt. De fleste systemskifter efter 2022 er blevet foretaget med den nye model. Den nye model giver mere korrekt data. Se evt. systemskiftevejledningen på vores oplysningsside