Gå til sidens indhold

Lærere opruster på pædagogik og ledelse

Kursister ved voksen- og efteruddannelse 2016/2017

Ved udgangen af 2016 var der 80.600 personer i befolkningen under 65 år, der havde folkeskolelæreruddannelsen som deres højst fuldførte uddannelse. Ud af disse har 9.410 personer taget mindst ét efteruddannelseskursus i skoleåret 2016/2017, svarende til 12 pct. Nogle har taget mere end ét kursus, og der er derfor samlet set 14.830 kursusforløb i skoleåret 2016/2017. De danske folkeskolelærere efteruddanner sig ofte inden for fagområder, der er umiddelbart relevante for deres arbejde som lærer. 25 pct. af kursusforløbene retter sig således mod fagområdet pædagogik, teoretisk/videnskabelig, mens kurser inden for fagområdet læreruddannelse, grundskole udgør en andel på 15 pct. Der er også nogle lærere, som tager kurser inden for læreruddannelse, erhvervsskole/sprogcenter mv. svarende til en andel på 3 pct.

Andelen af kursusforløb fordelt på fagområder

Flere lærere efteruddannes også inden for ledelse og administration

Der findes også en gruppe af lærere, som vælger at dygtiggøre sig inden for områder, der umiddelbart ligger uden for lærerfaget. Andelen af kurser inden for ledelse og administration taget af folkeskolelærere er på 23 pct. Derudover tager lærere højskolekurser, almene forløb, som udgør 5 pct., og andelen af kurser inden for kontor- og sekretæruddannelser udgør 2 pct. af kursusforløbene.

Flest kurser tages på videregående niveau

Folkeskolelærere tager primært kurser, der henvender sig til voksne med en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse. Der er flest kursusforløb på diplomuddannelser med en andel på 56 pct. Herefter følger kurser inden for professionsbacheloruddannelser med en andel på 15 pct., mens kurser inden for masteruddannelser ligger på 6 pct. Men der findes også folkeskolelærere, der tager kurser inden for uddannelsestyper, der primært er rettet mod ufaglærte og faglærte. Andelen af kursusforløb inden for arbejdsmarkedsuddannelseskurser (AMU) ligger på 9 pct., og øvrige voksenuddannelser og kurser har en andel på 10 pct.

Andelen af kursusforløb fordelt på uddannelsestyper

Diplomuddannelseskurser inden for pædagogik er populære

Ses der nærmere på, hvordan de forskellige kurser fordeler sig på fagområder og uddannelsestyper, fremgår det, at 45 pct. af diplomuddannelseskurserne retter sig mod fagområdet pædagogik, teoretisk/videnskabelig. For kurser inden for professionsbacheloruddannelser ligger fagområdet læreruddannelse, grundskole i den absolutte top med en andel på 98 pct. Det kan fx være fordi, lærerne ønsker at få den seneste nye viden om deres fag, eller fordi de ønsker at opnå et ekstra undervisningsfag, det såkaldte linjefag.

Ledelse og administrationskurser tages på forskellige niveauer, fx udgør diplomuddannelseskurser inden for ledelse og administration 34 pct. af samtlige diplomuddannelseskurser, mens det samme er gældende for 48 pct. af kurser inden for masteruddannelser. AMU-kurser inden for ledelse og administration har en andel på 11 pct. af samtlige AMU-kurser. AMU-kurser retter sig også mod fagområdet kontor- og sekretæruddannelser med en andel på 26 pct. Øvrige voksenuddannelser og kurser har flest kursusforløb inden for fagområdet højskolekurser, almene forløb med en andel på 55 pct.

Andelen af lærere, der har taget efteruddannelseskurser fordelt på uddannelsestyper og fagområder

Nyt fra Danmarks Statistik

28. juni 2018 - Nr. 258

Hent som PDF
Næste udgivelse: 26. marts 2019

Kontakt

Kilder og metode

Kursistregister. Kursusaktiviteten målt som årselever opgøres ved at sammenlægge kursusomfanget til hele årsværk

Vis hele teksten » « Minimer teksten