Gå til sidens indhold

Ni ud af ti kan klare pendlingen i elbil

Elbiler og pendling 2018

91 pct. af pendlerne - lønmodtagere og selvstændige - havde i 2016 mindre end 100 km til og fra arbejde. De kan dermed alle komme på arbejde og hjem igen uden opladning med en af dagens elbiler, der alle har en teoretisk elektrisk rækkevidde på mere end 160 km. For de 77 pct., der havde mindre end 50 km på arbejde og hjem igen, vil en stor del af dagens plugin hybridbiler også række. De har en typisk rækkevidde på 30-60 km uden opladning og uden at bruge fossilt brændsel. At den praktiske rækkevidde er 20-30 pct. kortere rokker ikke nævneværdigt herved. Tallene er baseret på en særkørsel og kan ikke genfindes i Statistikbanken.

Andel af lønmodtagere og selvstændige med mindre end 100 km til og fra arbejde. 2016

Plugin hybridbiler er mindst relevante på Sjælland og i dele af Jylland

Pendlingsafstandene varierer meget på tværs af landet, og derfor er der også forskel på andelene af pendlere, der potentielt kan benytte sig af en plugin hybridbil uden at skulle oplade denne. I kortet er kommunerne klassificeret i fire kategorier efter andelen af lønmodtagere og selvstændige, der har mindre end 100 km ud og hjem.

Kommunerne i den højeste kategori (1), hvor 95 pct. eller flere af pendlerne har mindre end 100 km til og fra arbejde, er alle beliggende i hovedstadsområdet. 32 pct. af pendlerne er bosat her.

I den næsthøjeste af de kategorier (2), vi anvender her, og hvor 90-95 pct. af pendlerne har mindre end 100 km til og fra arbejde, finder vi bl.a. en række fynske kommuner samt kommuner i Øst-, Vest- og Nordjylland. 24 pct. af pendlerne er bosat her.

I den tredje kategori (3), hvor 85-89 pct. af pendlerne har mindre end 100 km til og fra arbejde, finder vi bl.a. kommuner i den sydlige del af Østjylland, Djursland og den nordlige del af Midtjylland op til Limfjorden. Kategorien dækker 34 pct. af pendlerne.

Den laveste kategori (4), hvor færre end 85 pct. af pendlerne har mindre end 100 km ud og hjem, omfatter kun kommuner på Sjælland og Møn, og den dækker 9 pct. af pendlerne.

Andelen af lønmodtagere og selvstændige i kommunekategorier fordelt på afstand ud og hjem fra arbejdssted. 2016

En lille hybridbil er nok til 63 pct. af pendlerne, en elbil er nok til 95 pct.

I tabellen neden for er der nævnt en række eksempler på el- og hybridbiler, der er almindligt forekommende i de aktuelle bestande, og de er grupperet efter deres teoretiske elektriske rækkevidde. Den praktiske rækkevidde er 20-30 pct. kortere. Den typiske teoretiske rækkevidde for plugin hybridbilerne ligger mellem 30-65 km, mens elbilerne alle mindst rækker 160 km.

Generelt kan 63 pct. dække pendlingsbehovet uden brug af fossilt brændsel med en plugin hybridbil med kort rækkevidde, mens den mellemlange rækkevidde er nok for 80 pct. Omkring 95 pct. kan dække pendlingsbehovet med en elbil.

Eksempler på el- og hybridbiler, bestand og teoretisk elektrisk rækkevidde. Ultimo oktober 2018

 

El

 

Plugin hybrid

 

Kort

Mellemlang

Lang

I alt

 

Kort

Mellemlang

Lang

I alt

Bestand i alt stk.

 

 

 

9588

 

 

 

 

4765

Teoretisk elektrisk rækkevidde km

160-300
 

300-450
 

480-550
 

 

 

30-48
 

50-65
 

227
 

 

Eksempler på
bilmærker



 

Kia Soul,
VW E-UP,
VW E-Golf,
BMW i3,
Renault Zoe,
Hyundai Ioniq

Nissan Leaf,
Jaguar I-Pace



 

Tesla Model
X og S,
Hyundai Kona


 

 

 

Mercedes Benz
GLC,
Toyota
Prius plugin,
Volvo XC60
 

Kia Niro,
VW Golf,
Kia Optima,
Hyundai Ioniq

 

BMW i3 REX




 

 

Nyt fra Danmarks Statistik

3. december 2018 - Nr. 457

Hent som PDF
Næste udgivelse: Ingen planlagt

Kontakt

Kilder og metode

Klassifikationen som lønmodtager eller selvstændig er som hovedregel dannet ud fra oplysninger om den væsentligste indkomstkilde eller beskæftigelse for personen i 2016. Beregningen af afstanden mellem bopæl og arbejdssted er foretaget ud fra oplysningerne om personens bopæl og arbejdssted ultimo november i 2016. Den geografiske lokalisering stammer fra befolkningsstatistikregistret ultimo 2016. Oplysningerne om køretøjerne er fra Danmarks Statistiks motorregister og De Danske Bilimportører.

Vis hele teksten » « Minimer teksten