Gå til sidens indhold

Adgang til erhvervsdata

Erhvervsdata refererer til data om danske virksomheder og dansk erhvervsliv. Denne side giver overblik over, hvem der kan få adgang til erhvervsdata fra Danmarks Statistik samt mulighederne for at søge dispensation for adgang. 

Erhvervsdata og erhvervsdata med begrænsning

Erhvervsdata fra Danmarks statistik dækker en bred vifte af data om brancher og om danske virksomheders størrelse, placering, regnskaber, beskæftigelse, udvikling over tid mv. Nogle erhvervsdata indeholder konkurrence- eller markedsfølsomme oplysninger, hvorfor adgangen er begrænset. Dette gælder for eksempel, når data vedrører virksomheders aktiviteter eller økonomiske forhold. Afgørelsen om, hvorvidt adgangen til konkrete erhvervsdata skal være tilgængelig for alle eller begrænset, afgøres af Erhvervsstatistisk afdeling i Danmarks Statistik.

Erhvervsdata med begrænset adgang i Danmarks Statistik er samlet i følgende oversigt.

Bemærk: For at beskytte konkurrence- eller markedsfølsomme oplysninger er erhvervsdata med begrænset adgang tidligst tilgængelige ét år efter referenceåret.

Erhvervsdata – hvem har adgang?

En person kan få adgang til alle (pseudonymiserede) erhvervsdata i Danmarks Statistik herunder også erhvervsdata med begrænset adgang, hvis pågældende har en godkendt tilknytningsaftale med en dansk institution, som er autoriseret under Danmarks Statistiks Forskerordning, og som er: 

a) en offentlig dansk institution, eller

b) en privat dansk institution i kategorien ”Interesseorganisation, tænketank mv.

Ved ’dansk institution’ forstås en institution inden for Det Danske Rigsfælleskab. Særregler for Grønland og Færøerne kan findes på Danmarks statistiks hjemmeside om autorisering af institutioner. Gå til Autorisering af institutioner.

Erhvervsdata med begrænset adgang – hvem har ikke adgang?

  1. Personer ansat ved danske private konsulentvirksomheder må som udgangspunkt ikke få adgang til erhvervsdata med begrænset adgang.
  2. Personer ansat ved andre danske eller udenlandske private enkeltvirksomheder eller udenlandske konsulentvirksomheder må ikke få adgang til erhvervsdata med begrænset adgang.

Erhvervsdata med begrænset adgang - hvem kan søge om dispensation? 

I forbindelse med konkrete projekter kan danske private konsulentvirksomheder, der som udgangspunkt ikke har adgang til erhvervsdata med begrænset adgang, ansøge om dispensation. Dette er alene en mulighed, hvis:

  1. den dataansvarlige institution for projektet er en offentlig, dansk og autoriseret institution (jf. ”a” ovenfor) eller
  2. den dataansvarlige institution for projektet er en privat og dansk institution i kategorien ”Interesseorganisation, tænketank mv.” (jf. ”b” ovenfor) eller
  3. den dataansvarlige institution for projektet er en offentlig, dansk og bestillerautoriseret institution, som bestiller en privat konsulentvirksomhed til at udføre en analyseopgave for sig, hvori der skal bruges erhvervsdata med begrænset adgang og konsulentvirksomhedens autorisation ikke giver adgang dertil. Læs mere om Autorisering af institutioner.

Søg om dispensation

Hvis I er berettigede til at ansøge om dispensation (dvs. I opfylder pkt. 1, 2 eller 3 ovenfor) og ønsker at gøre dette, bedes I informere den projektansvarlige i Danmarks Statistik tidligt i projektindstillingsprocessen. Dette sikrer, at vedkommende kan tage det i betragtning under godkendelsen af projektindstillingen.

Herudover bedes I udfylde anmodningsskabelonen fra Danmarks Statistik og sende den til jeres projektansvarlige, når projektet, der ansøges om erhvervsdata med begrænset adgang til, er godkendt.

Bemærk: Anmodningsskabelonen skal tilpasses med eget officielle "brevpapirsdesign", underskrives og indsendes (i word- eller pdf-format). Har I brug for hjælp til at udfylde skabelonens punkter om fx formål og beskrivelse, kan I finde råd og vejledning i Danmarks statistiks vejledning om udfyldelse af projektindstillinger. Gå til vejledning om udfyldelse af projektindstilling.

 

Dispensationsansøgning – hvordan foregår det?

Ved hver dispensationsanmodning foretager Danmarks Statistik en grundig vurdering, der følger fire trin:

  1. Når projektindstillingen er godkendt, udfylder den dataansvarlige institution en anmodningsskabelon, tilpasser den med eget officielle "brevpapirsdesign", underskriver den og sender den til den projektansvarlige i Forskningsservice.
  2. Den projektansvarlige i Forskningsservice vurderer, om der er grundlag for dispensation. Bemærk: Kriterierne for godkendelse er de samme som for en projektindstilling. Læs om godkendelseskriterierne i Danmarks Statistiks vejledning.
    Gå til vejledning om udfyldelse af projektindstilling.
  3. Den projektansvarlige i Forskningsservice sender anmodningen om dispensation til godkendelse hos Danmarks Statistiks Rigsstatistiker.
  4. Når ansøgningen om dispensation er godkendt, returneres godkendelsen til den dataansvarlige institution og den udførende konsulentvirksomhed.

Har I spørgsmål til anmodning om dispensation, kan de rettes til Forskningsservice@dst.dk eller til jeres projektansvarlige i Forskningsservice. I emnefeltet bedes I skrive: ’Projektnummer xxx - Vedr. dispensation om erhvervsdata med begrænset adgang’.