Flere forestillinger med færre tilskuere
Scenekunst 2016/2017
I sæsonen 2016/2017 var der i alt 2,9 mio. tilskuere til teaterforestillinger i Danmark. Dette tal har været stort set uændret siden 2010 med årlige udsving på omkring 2 pct. Antallet af forestillinger var knapt 900 og antallet af opførelser, der er antallet af gange en forestilling spilles, omkring 15.000. Antallet af forestillinger er steget siden 2010. Med et stort set uændret tilskuertal betyder det, at antallet af tilskuere til hver forestilling i gennemsnit er faldet i perioden.
Flest tilskuere til forestillinger inden for musikdramatik og opera
Halvdelen af de 2,9 mio. tilskuere har været inde og se et skuespil, mens en tredjedel har set forestillinger i genren musikdramatik og opera. Forestillingerne inden for musikdramatik og opera trækker dog i gennemsnit væsentligt flere tilskuere end andre genrer. Et skuespil trak i gennemsnit 150 tilskuere pr. opførelse, mens en opførelse inden for musikdramatik og opera blev set af 450 tilskuere i gennemsnit. Nogle af de mest populære forestillinger i denne genre er musicals, som fx Saturday Night Fever, Chicago og Hodja fra Pjort. Tendensen med mange tilskuere til forestillinger inden for musikdramatik og opera gælder både børn og voksne.
En fjerdedel af tilskuerne er børn og unge
Der var 760.000 børn og unge under 25 år, der så en teaterforestilling i sæsonen 2016/2017. Andelen, der så en forestilling på turne, var for børn og unge 40 pct., mens andelen for de voksne kun var 20 pct. Dette hænger sammen med, at der er relativt mange forestillinger målrettet børn og unge, der turnerer rundt i landet.
Flere voksne ser børneteater end børn ser voksenteater
En fjerdedel af tilskuerne til forestillinger, der har børn og unge som primær målgruppe, er voksne. Modsat er kun 10 pct. af tilskuerne til forestillinger målrettet voksne under 25 år.
Staten finansierer halvdelen af driften af de støttede teatre
De samlede indtægter for de teatre, der modtager støtte efter bestemmelserne i Teaterloven, var for sæsonen 2016/2017 på i alt 2 mia. kr. Staten finansierer halvdelen af dette, hvoraf 500 mio. kr. gives til Det Kgl. Teater. Kommunernes støtte er på 300 mio. kr., hvoraf halvdelen gives til de ca. 30 egnsteatre. De resterende indtægter skabes af teatrene selv i form af bl.a. billetindtægter og sponsorater.
Kategorier af teatre
Selvom det samlede antal teatergængere har været næsten uændret de seneste år, så er der sket forskydninger mellem forskellige typer af teatre. Statistikken anvender en opdeling i statsstøttede og ikke-statsstøttede teatre. Det støttede område omfatter teatre, der modtager støtte efter bestemmelserne i Teaterloven, fx Det Kongelige Teater, Landsdelsscenerne og Egnsteatrene, mens det ikke-støttede område bl.a. omfatter revyer. Fra og med sæsonen 2015/2016 omfatter det støttede område også refusionsberettigede forestillinger og teatre godkendt under formidlingsordningen, der ikke modtager anden form for støtte. Ændringen betyder, at udviklingen i det støttede område samlet set skal tolkes med at vist forbehold, da det kan være forskelligt, hvilke teatre der er omfattet fra år til år. Fx modtager nogle teatre kun støtte fra formidlingsordningen nogle år. Dette har ikke indflydelse på fx det samlede tilskuer- og forestillingstal.
Nyt fra Danmarks Statistik
11. april 2018 - Nr. 149
Hent som PDF
Næste udgivelse: 4. april 2019
Kontakt
- Christian Max Gustaf Törnfelt, tlf. 21 63 60 20
Kilder og metode
Oplysningerne kommer fra statistikken Scenekunst. Undersøgelsen er baseret på resultaterne fra indberetninger fra 251 aktive og 64 inaktive statsstøttede og ikke-statsstøttede teatre i referenceperioden. Dataindsamlingen pågik mellem september 2024 og januar 2025.