Gå til sidens indhold

På et årti er ejerlejligheder blevet dyrere end huse

Ejendomssalg (md.) februar 2019

På landsplan steg priserne for enfamiliehuse med 4,0 pct. i februar 2019 i forhold til samme måned 2018. Priserne for ejerlejligheder faldt i samme periode med 0,6 pct. på landsplan. For ti år siden (4. kvt. 2008) var den gennemsnitlige købspris for en ejerlejlighed 90 pct. af gennemsnitsprisen for de enfamiliehuse, der blev handlet på landsplan. I takt med at priserne på ejerlejligheder over de seneste ti år er steget mere end for enfamiliehuse er tallet i dag (4. kvt. 2018) 110 pct., hvilket betyder, at den gennemsnitlige købspris for en ejerlejlighed i dag er 10 pct. højere end gennemsnitsprisen for de handlede enfamiliehuse.

Årlig prisudvikling og gennemsnitspris pr. handlet lejlighed i pct. af gennemsnitspris pr. handlet hus

Ejerlejligheder dyrere end huse i Nordjylland

Der er dog regionale forskelle i forholdet mellem priserne på enfamiliehuse og ejerlejligheder. I Region Nordjylland og Region Midtjylland har den gennemsnitlige købspris for en ejerlejlighed over de seneste ti år været større end for et enfamiliehus (over 100 pct.), mens det modsatte billede gør sig gældende i resten af landet (under 100 pct.). Ser man på udviklingen over de seneste ti år, skiller Region Nordjylland sig ud fra resten af landet ved, at tendensen har været faldende, mens den modsat har været stigende i det øvrige land. Når tendensen er faldende betyder det, at gennemsnitprisen på en ejerlejlighed er blevet relativt billigere i forhold til gennemsnitsprisen for et enfamiliehus.

Gennemsnitspris på handlede ejerlejligheder i forhold til enfamiliehuse fordelt på regioner

Antallet af ejendomshandler ligger stadig i den høje ende

For 2018 er det kvartalsvise gennemsnitlige antal handler med enfamiliehuse indtil videre på 12.477 i kvartalet, mens det tilsvarende tal er 4.661 for ejerlejligheder. Det laveste antal handler siden statistikkens start (1992) var i 2011, hvor der blev handlet 8.050 enfamiliehuse og 2.966 ejerlejligheder. Antallet af handler toppede i 2005, hvor det kvartalvise gennemsnit var 14.972 for enfamiliehuse og 6.327 for ejerlejligheder.

Antal handler i almindelig fri handel

Nyt fra Danmarks Statistik

30. april 2019 - Nr. 161

Hent som PDF
Næste udgivelse: 31. maj 2019

Kontakt

Kilder og metode

Prisudviklingen er beregnet ud fra forholdet mellem den officielle ejendomsvurdering og den faktiske købesum. Metoden er nærmere beskrevet i statistikdokumentationen og på emnesiden.

Danmarks Statistik vil i løbet af 2022 igangsætte en undersøgelse, der har til formål at undersøge om den nuværende særlige beregningsmetode for de foreløbige prisudviklinger er den mest optimale at anvende ved at undersøge alternative metoder. I juli 2021 udgav Danmarks Statistik en analyse: Pålideligheden af de foreløbige tal for boligprisudviklingen. Af analysens hovedkonklusioner fremgik det blandt andet, hvilke størrelsesordener statistikkens revisioner kan forventes at have.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation