Gå til sidens indhold

Friværdien steg mest på Sjælland 2014-2019

Husholdningernes formue i fast ejendom 2019

Husholdningernes friværdi i fast ejendom steg i perioden 2014-2019 med 50.000 kr. i gennemsnit pr. år. I Region Hovedstaden steg friværdien med 75.000 kr. pr. år, mens friværdien i Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark steg mellem 19.000-35.000 kr. Ændringerne skyldes udviklingen i markedsværdien af fast ejendom, afdrag på gæld i boligen og stiftelse af ny gæld.

Gennemsnitlig årlig stigning i friværdien pr. husholdning med fast ejendom. 2014-2019*Kilde: www.statistikbanken.dk/ejerfof1.

Pensionister har højere friværdi end lønmodtagere

Friværdien for lønmodtagere er højest i Region Hovedstaden på tværs af grupper. For alle regioner råder pensionister og efterlønsmodtagere, der ofte har været på boligmarkedet i mange år, over en større friværdi end lønmodtagere.

Gennemsnitlig friværdi i fast ejendom pr. husholdning fordelt på lønmodtagere, pensionister og bopælsregion. 2019*Kilde: www.statistikbanken.dk/ejerfof2.

Store forskellige i friværdi i kommunerne

Husholdninger bosat i Gentofte Kommune, nord for København, havde en gennemsnitlig friværdi i fast ejendom på 3,8 mio. kr. i 2019, viser foreløbige opgørelser. Du kan se den gennemsnitlige friværdi i din kommune ved at bruge funktionen "vælg via kort" i statistikbanken. Ved fortolkning af tallene skal man være opmærksom på, at husholdningerne kan eje enkeltmandsvirksomheder med fast ejendom fx landbrug, og at en husholdning bosat i en given kommune kan eje flere ejendomme rundt om i landet fx et sommerhus.

Gennemsnitlig friværdi pr. husholdning fordelt på kommuner. 2019*Kilde: www.statistikbanken.dk/ejerfof2.

Værdien af andelsboliger i Københavns Kommune

Værdien af andelsboliger indgår i opgørelsen af markedsværdien af fast ejendom. Omkring halvdelen af alle ejerboliger i København er andelsboliger og halvdelen af landets andelsboliger ligger i Købehavns Kommune. Med denne udgivelse er markedsværdien for andelsboliger genberegnet på baggrund af salgsdata for andelsboligbeviser. En gennemsnitlig andelsbolig i Københavns Kommune er vurderet til 1,2 mio. kr. i 2019, hvilket svarer til 92 pct. af den offentlige ejendomsvurdering. Dette gennemsnit dækker over store forskelle i gældsætningen af Københavnske andelsforeninger, hvor nogle andelsboliger har høj gæld, mens andre er uden gæld.

Nyt fra Danmarks Statistik

28. maj 2020 - Nr. 204

Hent som PDF
Næste udgivelse: 25. marts 2021

Kontakt

Kilder og metode

Husholdningernes formue i fast ejendom er baseret på Danmarks Statistiks registerbaserede boligmodel, der estimerer markedsværdien af fast ejendom på baggrund af faktiske salg. Opgørelsen af markedsværdi vurderes at være mere usikker for ejendomme beliggende i yderområder. Gældskomponenter og dermed beregnet friværdi er ikke tilgængelige for det seneste år og er derfor udeladt. Se endvidere statistikdokumentationen og emnesiden for baggrundsnotat og analyse.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation