Gå til sidens indhold

Indikator tyder på lille stigning i ledigheden i juni

Ledighedsindikator
Sæsonkorrigeret
+700 personer (fuldtid)
fra maj til juni 2023

Ledighedsindikator juni 2023

Ledighedsindikatoren viser en stigning i ledigheden på 700 personer i juni. Stigningen kan stort set alene henføres til flere dagpengeledige. Ledigheden er opgjort i fuldtidsledige og er sæsonkorrigeret.

Udvikling i ledigheden. SæsonkorrigeretKilde: www.statistikbanken.dk/aus09

Ledighedsprocenten er uændret på 2,8 pct.

Ledighedsindikatoren viser, at der i juni var 83.700 ledige. Det svarer til en ledighedsprocent på 2,8 pct. af arbejdsstyrken ligesom i de foregående fire måneder. De ledige i juni fordeler sig på 68.700 dagpengeledige og 15.000 kontanthjælpsledige.

Ledigheden, fordelt på dagpenge- og kontanthjælpsledige. SæsonkorrigeretKilde: www.statistikbanken.dk/aus09

De foregående måneder er genberegnet

Alle månedlige udviklinger er opgjort ud fra genberegnede, sæsonkorrigerede ledighedsniveauer for de enkelte måneder. Denne metode er i overensstemmelse med metoden, der anvendes ved opgørelsen af den detaljerede ledighedsstatistik.

Usikkerhed for ledighedsindikatoren

Usikkerheden for ledighedsindikatoren vurderes til at være ± 1.000 personer mht. de bagvedliggende ikke-sæsonkorrigerede tal. Der er i forhold til den detaljerede opgørelse, der udkommer ca. 20 dage senere, dog knyttet en særskilt usikkerhed til sæsonkorrektionen af resultaterne. Det skyldes, at sæsonkorrektionen af indikatoren sker på to hovedserier (dagpenge- hhv. kontanthjælpsledige), der efterfølgende summeres til den samlede ledighedsindikator, mens den detaljerede ledighedsstatistik opgøres som summen af 48 underliggende og sæsonkorrigerede delserier, opdelt på ledighedstype, alder og køn.

Særlige forhold ved denne offentliggørelse

Særlig usikkerhed omkring kontanthjælpsdelen af ledighedsindikatoren

Der er konstateret en særlig usikkerhed omkring de såkaldte tilmeldetal til fremskrivning af antallet af ledige kontanthjælpsmodtagere, som har været overvurderet grundet afmeldeproblematik. Da overvurderingen synes at have været tiltagende over tid, og særligt fra og med flygtningestrømmen fra Ukraine startede i maj 2022, er der til denne offentliggørelse anvendt en kortere referenceperiode til fremskrivning af tilmeldetallene. Trods den øgede sammenhæng mellem tilmeldetal og kontanthjælpsledige i denne kortere referenceperiode, medfører afkortningen isoleret set en øget usikkerhed ved estimeringen af de kontanthjælpsledige for seneste måned. I løbet af sommeren 2023 vil der blive set på, hvordan estimeringsmetoden kan forbedres ved anvendelse af en længere revideret tidsserie for tilmeldetallene.

Ledighedsindikator
Sæsonkorrigeret
+700 personer (fuldtid)
fra maj til juni 2023

Nyt fra Danmarks Statistik

12. juli 2023 - Nr. 253

Hent som PDF
Næste udgivelse: 11. august 2023

Kontakt

Kilder og metode

Ledighedsindikatoren er en foreløbig beregning af den månedlige ledighed og er begrebs- og afgrænsningsmæssigt identisk med den detaljerede ledighedsstatistik (bruttoledighedsstatistikken). Det anvendte datamateriale til indikatoren bygger på arbejdsløshedskassernes foreløbige indberetninger af dagpengemodtagere samt oplysninger om tilmeldte kontanthjælpsmodtagere på jobnet.dk. Begge datakilder er tilvejebragt via STAR. Opgørelsen er afgrænsningsmæssigt sammenfaldende med den officielle ledighedsstatistik, men opgøres på et mindre detaljeret niveau. Danmarks Statistik overvåger løbende resultaterne og indikatorberegningens nøjagtighed i forhold til den officielle ledighedsstatistik. Det vil løbende blive vurderet, om metoden kan optimeres yderligere. Læs mere i Ledighedsindikatoren - metodenotat (pdf) og i statistikdokumentationen.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation