Forældrekøbte boliger - hvem er beboerne, og hvem er forældrene?
Der er ikke en officiel og entydig definition af forældrekøbte boliger. Danmarks Statistik har til brug for denne analyse etableret en definition, der gør det muligt at analysere forældrekøbte boliger i 2023 ved at samkøre registre om boligejere, virksomhedsejere, bopælsadresser og familierelationer.
Denne analyse opgør bestanden af forældrekøbte boliger og undersøger boligernes type, størrelse og beliggenhed. Derudover ser analysen på beboernes og ejernes karakteristika, såsom køn, alder, uddannelsesstatus og formue.
Hovedkonklusioner:
- I 2023 boede 53.700 personer i en forældrekøbt ejerbolig, fordelt på 27.400 boliger. Boligerne omfattede både ejerlejligheder (61 pct.) og enfamiliehuse (39 pct.).
- Forældrekøbte boliger er mindre end øvrige ejerboliger. Blandt forældrekøbte ejerlejligheder var 72 pct. under 75 kvm, mens det samme gjaldt 40 pct. af de øvrige lejligheder. For forældrekøbte enfamiliehuse var 56 pct. under 125 kvm, mens andelen var 34 pct. for øvrige enfamiliehuse.
- Forældrekøb udgør 9 pct. af ejerlejlighederne i København og Aarhus. Andelen af forældrekøb var højere blandt de mindre ejerlejligheder. For ejerlejligheder på 50-74 kvm var andelen af forældrekøb 17 pct. i Københavns Kommune og 12 pct. i Aarhus Kommune.
- Beboerne i forældrekøbte boliger omfatter både ejernes børn, samboende og børn af beboerne. For forældrekøbte ejerlejligheder var 63 pct. af beboerne børn af ejerne, 31 pct. var samboende (fx kærester, ægtefæller eller venner), og 6 pct. var børn af beboerne. Blandt beboerne i enfamiliehuse var fordelingen mere lige mellem de tre grupper, idet 44 pct. var børn af ejerne, 26 pct. var samboende og 30 pct. var børn af beboerne.
- Beboere i forældrekøbte ejerlejligheder er typisk unge på 20-29 år. Blandt beboerne i forældrekøbte ejerlejligheder, der var børn af ejerne, var 74 pct. 20-29 år. For beboere i forældrekøbte enfamiliehuse var andelen 28 pct., mens andelen af 20-29-årige i befolkningen generelt var 13 pct.
- Ejere af forældrekøbte boliger har typisk højere indkomst og større formue end andre boligejere. Blandt 50-69-årige ejere af forældrekøb i 2023 tilhørte 41 pct. den øverste indkomstgruppe, mens andelen for øvrige boligejere var 15 pct. For formue lå 44 pct. af ejerne af forældrekøbte boliger i den øverste formuegruppe, mens andelen for øvrige boligejere var 14 pct.
Hent som pdf
27.400 forældrekøbte boliger ultimo 2023
Denne analyse opgør antallet af forældrekøbte boliger i Danmark i slutningen af 2023. En forældrekøbt bolig forstås som en privat- eller virksomhedsejet ejerbolig, der ikke er beboet af ejerne, men hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne. Andelsboliger er ikke med i analysen, da tilgængelige data aktuelt ikke giver mulighed for at identificere ejerne til de enkelte andelsbeviser.
Analysen opgør antallet af forældrekøb ved at samkøre registre om boligejere, virksomhedsejere, bopælsadresser og familierelationer. Se nærmere om analysens datagrundlag i boks 1.
I slutningen af 2023 var der 27.400 forældrekøbte boliger ud af 1.325.700 beboede ejerboliger i Danmark. De forældrekøbte boliger blev beboet af i alt 53.700 personer.
Forældrekøbte boliger omfatter både ejerlejligheder (61 pct.) og enfamiliehuse (39 pct.). Figur 1 viser fordelingen af forældrekøbte boliger og øvrige beboede ejerboliger i henhold til beboelsesareal og boligtype. Det ses, at forældrekøb var hyppigere blandt ejerlejligheder under 75 kvm og enfamiliehuse under 125 kvm end de tilsvarende boligtyper med større beboelsesareal. Mere end halvdelen af de forældrekøbte ejerlejligheder havde således en størrelse på 50-74 kvm (58 pct.), mens den hyppigste størrelse på forældrekøbte enfamiliehuse var på 100-124 kvm (30 pct.). Andelen af øvrige beboede ejerlejligheder på 50-74 kvm var langt mindre (32 pct.), selvom denne størrelse dog var den hyppigst forekomne. For øvrige beboede enfamiliehuse var den hyppigste størrelse på 150 kvm og derover (40 pct.).
Figur 1. Forældrekøb og øvrige beboede ejerboliger fordelt efter boligtype og beboelsesareal. 2023
Langt størstedelen af forældrekøbte ejerlejligheder var beliggende i landets fire største kommuner - København (43 pct.), Aarhus (17 pct.), Odense (4 pct.) og Aalborg (5 pct.) - samt Frederiksberg (7 pct.), jf. figur 2. Dette hænger blandt andet sammen med, at der i disse kommuner er et højere udbud af videregående uddannelser. Forældrekøbte enfamiliehuse var i modsætning hertil primært beliggende i landets øvrige kommuner (89 pct.). Det kan hænge sammen med, at beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse i mindre grad er under uddannelse end beboerne i forældrekøbte lejligheder, jf. nedenstående afsnit.
Figur 2. Forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordelt efter beliggenhedskommune. 2023
I denne analyse defineres forældrekøb som en beboet bolig, der ikke er beboet af ejerne, og hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne. Definitionen af forældrekøb inkluderer også boliger, der juridisk ejes af en virksomhed, men som beboes af børn, hvis forældre er ejere af virksomheden.
Forældrekøbte boliger identificeres med udgangspunkt i Ejerregistret ultimo 2023. Ejerregistret omfatter ejere af ejerboliger, men ikke andels- og lejeboliger. Mere end en tredjedel af etageboligerne i København er andelsboliger, men mange andelsboligforeninger kræver, at andelshaveren selv bebor boligen. Det betyder, at det ikke er tilladt at købe en andelsbolig og udleje den til eksempelvis et barn. Dog varierer reglerne fra forening til forening. Nogle foreninger tillader forældrekøb, enten generelt eller under visse betingelser (fx krav om bestyrelsens godkendelse eller en begrænset lejeperiode).
Analysen omfatter både privat- og virksomhedsejede boliger. Der inkluderes kun boliger med identificerbare ejere. For de privatejede boliger er ejerne registreret i Ejerregistret. For de virksomhedsejede boliger er ejerne identificeret ud fra Danmarks Statistiks Deltagerregister, som er baseret på oplysninger fra Det Centrale Virksomhedsregister. De virksomhedsejede boliger er afgrænset på en række parametre. Først er Deltagerregistret afgrænset til kun at omfatte virksomhedsejere. Dernæst er data afgrænset til kun at omfatte virksomhedsformerne enkeltmandsfirmaer, interessentskaber mv., anpartsselskaber og aktieselskaber. Efterfølgende frasorteres ejere i anparts- og aktieselskaber, som har en ejerandel på under 50 pct., ligesom interessentskaber mv. med mere end to ejere frasorteres. Det gør ikke nogen forskel for analysens hovedresultater, om ejerandelen sættes til fx 25 pct. Boliger, som ejes af mere end én virksomhed, frasorteres, da vi ikke her kan identificere ejerfordelingen mellem virksomhederne. Samlet set er der 1.400 virksomhedsejede boliger med 3.000 beboere ud af de i alt 27.400 forældrekøbte ejerboliger med 53.700 beboere.
Boligerne kobles med oplysninger fra Boligopgørelsen for at afgrænse til beboede boliger. Herefter tilføjes oplysninger om boligejernes bopælsadresse og juridiske familierelationer fra Befolkningsstatistikregistret. Disse oplysninger bruges til yderligere at afgrænse data, således at der kun inkluderes boliger, der ikke er beboet af ejerne, men hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne.
De identificerede beboere i forældrekøbte boliger kobles efterfølgende med oplysninger om køn og alder fra Befolkningsstatistikregistret samt uddannelsesstatus fra Elevregistret.
Ligeledes kobles de identificerede ejere af forældrekøbte boliger med oplysninger om køn, alder og bopælskommune fra Befolkningsstatistikregistret samt oplysninger om deres families ækvivalerede disponible indkomst fra Indkomststatistikregistret og deres families samlede nettoformue fra statistikregistret Formue og gæld. Nettoformuen er værdien af samtlige formue- og gældsposter trukket fra hinanden. Formueposter omfatter både reale aktiver såsom boliger og biler, finansielle formuer og pensionsformuer, hvorfor værdien af forældrekøbte boliger indgår i ejernes samlede formue. Hvis der er stiftet gæld i forbindelse med forældrekøbet, indgår dette tilsvarende som en gældspost.
Den aktuelle analyse fokuserer udelukkende på bestanden af forældrekøbte boliger i 2023, da en ændring i leverancen af ejendomsdata fra 2020 og frem indebærer, at tidligere ejendomsdata ikke er sammenlignelige med de nuværende. Hvis man kigger på bestanden af forældrekøbte boliger i 2020 (N=30.600), så var 15.600 (51 pct.) stadig ejet af mindst én af de samme ejere i 2023, 15.200 (50 pct.) var stadig beboet af mindst én af de samme beboere, og 4.500 (15 pct.) var overdraget til mindst ét af ejernes børn.
I de kommuner, hvor der er flest forældrekøbte boliger og flest studerende, udgør forældrekøbte lejligheder knap 10 pct. af den samlede bestand af ejerlejligheder. Ultimo 2023 udgjorde forældrekøbte lejligheder således 9 pct. af alle ejerlejligheder i kommunerne København og Aarhus og 8 pct. af alle ejerlejligheder i Frederiksberg Kommune. I Odense Kommune var andelen på 6 pct., og i Aalborg Kommune var andelen 5 pct., mens landsgennemsnittet var 6 pct., jf. figur 3.[note 1]
Figur 3. Andelen af forældrekøbte lejligheder ud af den samlede bestand af ejerlejligheder i udvalgte kommuner. 2023
Forældrekøbte lejligheder udgør en større andel af de mindre ejerlejligheder end af større ejerlejligheder. I figur 4 er alle ejerlejligheder i førnævnte fem kommuner inddelt i størrelsesgrupper. Herefter beregnes andelen af forældrekøb i forskellige størrelsesgrupper og kommuner. Figuren viser, at andelen af forældrekøb er højest blandt mindre ejerlejligheder. I kommunerne København (17 pct.), Frederiksberg (15 pct.) og Aarhus (12 pct.) var det således mellem hver sjette og ottende ejerlejlighed på 50-74 kvm, som var forældrekøb, mens det i kommunerne Odense og Aalborg drejede sig om 8 pct. af alle ejerlejligheder på 50-74 kvm. Den næst-hyppigste lejlighedsstørrelse blandt forældrekøb i de fem kommuner var ejerlejligheder under 50 kvm, hvor den højeste andel af forældrekøb udgjorde 13 pct. (København), og den laveste andel udgjorde 5 pct. (Odense).
Figur 4. Andelen af forældrekøbte lejligheder ud af den samlede bestand af ejerlejligheder i udvalgte kommuner og størrelsesgrupper. 2023
Beboersammensætningen i forældrekøbte boliger
Kun lidt over halvdelen (54 pct.) af beboerne i forældrekøbte boliger var børn af boligens ejer(e). De resterende beboere boede sammen med et eller flere af ejerens børn og omfattede både børn af beboerne og reelle samboende.
Der er forskel på beboersammensætningen på tværs af boligtypen. Figur 5 viser, hvordan beboerne i forældrekøbte lejligheder og enfamiliehuse fordeler sig med hensyn til, hvorvidt de er børn af boligejerne, børn af boligens beboere eller samboende. For forældrekøbte ejerlejligheder udgjordes beboerne hovedsageligt af børn af boligejerne (63 pct.) og disses samboende (31 pct.), mens andelen af børn af beboere var betydeligt mindre (6 pct.). For forældrekøbte enfamiliehuse udgjordes beboerne ligeledes oftest af børn af boligejerne (44 pct.), men her var andelen af børn af beboere (30 pct.) og andelen af samboende (26 pct.) tæt på samme størrelse. De hyppigst forekomne beboersammensætninger var hhv. én beboer, som var barn af boligejeren (41 pct.), samt to beboere, hvoraf kun den ene var barn af boligejeren (36 pct.).
Figur 5. Beboere i forældrekøbte lejligheder og enfamiliehuse fordelt efter beboerstatus. 2023
De nedenstående afsnit fokuserer på de 54 pct. af beboerne i forældrekøbte boliger, som er børn af boligejerne. Figur 6 viser, hvordan denne gruppe af beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordeler sig på aldersgrupper.[note 2] Figuren viser, at beboerne i forældrekøbte ejerlejligheder i 2023 primært var unge i aldersgrupperne 20-29 år (74 pct.) og 30-39 år (18 pct.), mens beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse primært var personer i aldersgrupperne 20-29 år (28 pct.), 30-39 år (28 pct.) og 40-49 år (20 pct.).[note 3]
Figur 6. Beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordelt efter alder. 2023
Hvor længe har beboerne boet i forældrekøbte boliger?
Størstedelen af beboerne i forældrekøbte boliger, især forældrekøbte ejerlejligheder, har kun boet i boligen en kortere årrække. Figur 7 viser, hvor længe de beboere, som var børn af boligejerne, havde boet i en forældrekøbt lejlighed eller et enfamiliehus. For forældrekøbte lejligheder havde 30 pct. boet i boligen mindre end 2 år, 30 pct. havde boet i boligen 2-3 år, og 17 pct. havde boet i boligen 4-5 år. For forældrekøbte enfamiliehuse havde 27 pct. boet i boligen mindre end 2 år, og 20 pct. havde boet i boligen 2-3 år. Til gengæld havde mere end hver femte beboer (23 pct.) i enfamiliehusene boet i boligen mindst 10 år.
Figur 7. Beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordelt efter, hvor længe de har boet i boligen. 2023
Beboernes uddannelsesstatus
Andelen af personer, som var under uddannelse i 2023, varierede på tværs af aldersgrupper, men var i de fleste tilfælde højere blandt beboere i forældrekøbte ejerlejligheder end blandt beboere i forældrekøbte enfamiliehuse, jf. figur 8.[note 4]
Blandt personer i alderen 16-19 år var 65 pct. af beboerne i forældrekøbte lejligheder under uddannelse, mens det drejede sig om 72 pct. af beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse. For de resterende aldersgrupper, med undtagelse af aldersgruppen 50+ år, var andelen af personer under uddannelse højere blandt beboere i forældrekøbte ejerlejligheder end blandt deres jævnaldrende i forældrekøbte enfamiliehuse. Forskellene var særligt udtalte for aldersgrupperne 20-29 år og 30-39 år, hvor hhv. 57 pct. og 13 pct. af beboerne i forældrekøbte ejerlejligheder var under uddannelse, mens det blandt deres jævnaldrende i forældrekøbte enfamiliehuse drejede sig om hhv. 29 pct. og 9 pct.[note 5]
Figur 8. Andelen af personer under uddannelse i forskellige aldersgrupper blandt beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse. 2023
Flest beboere bor i forældrekøb ejet af begge forældre
I et forældrekøb kan boligen ejes af mor eller far eller begge - oftest er det begge forældre, der står som ejere. Figur 9 viser andelen af beboere i forældrekøb, hvor det er hhv. mor, far eller begge, som ejer boligen. Det ses, at for 39 pct. af beboerne ejede begge forældre boligen, mens det i 37 pct. af tilfældene kun var far, der stod som ejer. De resterende 24 pct. boede i en bolig, som kun mor ejede.
Figur 9. Beboere i forældrekøbte boliger fordelt efter tilknytning til boligejer. 2023
Denne analyse omhandler forældrekøb, hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne. Det er dog også muligt at opgøre og undersøge såkaldte omvendte forældrekøb, altså boliger, der ikke er beboet af ejerne, men hvor én eller flere af beboerne er forældre til mindst én af ejerne. Omvendte forældrekøb omfatter både boliger, hvor børn har købt en bolig til deres forældre, men også boliger, hvor forældrene har overdraget ejerskabet til børnene, men har beholdt brugsretten.
Ultimo 2023 var der 12.500 personer, som boede i et omvendt forældrekøb fordelt på 8.700 boliger. Størstedelen af de omvendte forældrekøb havde enten én eller to beboere (hhv. 63 og 33 pct.).
Beboerne i de omvendte forældrekøb var hovedsageligt ældre, som var tæt på eller havde krydset folkepensionsalderen - således var 28 pct. 65-74 år, mens 38 pct. var 75-84 år. Desuden var 62 pct. af beboerne kvinder.
Ejerne af forældrekøb
De 27.400 forældrekøbte boliger i 2023 havde i alt 36.200 ejere. Aldersfordelingen blandt beboere i forældrekøb, som er børn af boligejerne (figur 6), afspejler sig i alderssammensætningen blandt ejerne af forældrekøb. Ejerne af forældrekøbte boliger ultimo 2023 var hovedsageligt voksne i alderen 50-59 år og 60-69 år, jf. figur 10. Disse to aldersgrupper udgjorde hhv. 45 pct. og 32 pct. af ejerne. Der var dog også en betydelig andel af ejere på 70-79 år (12 pct.), mens andelen af ejere under 50 år eller på 80 år eller derover var betydeligt lavere.[note 6]
Figur 10. Ejere af forældrekøbte boliger fordelt efter alder. 2023
Vi opdeler nu samtlige personer i alderen 50-69 år med børn - både hjemmeboende og udeboende - i ti lige store grupper rangordnet efter hhv. familiens ækvivalerede disponible indkomst og familiens nettoformue (såkaldte indkomst- og formuedeciler).
Figur 11 viser andelen af ejere af forældrekøbte boliger og øvrige boligejere i alderen 50-69 år i de ti indkomst- og formuedeciler i 2023. Hvis familiens indkomst og formue ikke hænger sammen med, om man ejer en bolig, så vil andelen af ejere være ligeligt fordelt på tværs af de ti indkomst- og formuedeciler (svarende til den stiplede linje i figur 11). Som det ses af figuren, var der imidlertid hhv. 41 pct. og 19 pct. af ejerne af forældrekøbte boliger, som tilhørte de to højeste indkomstgrupper. Ligeledes var der hhv. 44 pct. og 21 pct. af ejerne af forældrekøbte boliger, som tilhørte de to højeste formuegrupper. Øvrige boligejere var ligeledes overrepræsenterede i de øverste deciler, men i mindre grad. Blandt de øvrige boligejere tilhørte 15 pct. den øverste indkomstgruppe, mens 14 pct. tilhørte den øverste formuegruppe. Det er i denne forbindelse væsentligt at bemærke, at værdien af en forældrekøbt bolig indgår i opgørelsen af ejernes samlede formue, jf. boks 1.
Figur 11. Ejere af forældrekøbte boliger i alderen 50-69 år fordelt efter indkomst- og formuedeciler. 2023
Andelen af ejere af forældrekøbte boliger i 2023 var højest i kommunerne nord for København. Hvis man kigger på, hvor stor en andel af 50-69-årige i hver kommune, som ejer en forældrekøbt bolig, så var andelene højst i Gentofte, Rudersdal og Hørsholm, hvor hhv. 5 pct., 5 pct. og 4 pct. ejede en forældrekøbt bolig, jf. figur 12 og bilag 1, tabel 1.
Figur 12. Personer i alderen 50-69 år, som ejer en forældrekøbt bolig fordelt efter bopælskommune. 2023
Disse geografiske forskelle er blandt andet et udtryk for indkomst- og formueforskelle på tværs af landets kommuner. Hvis man kun betragter personer i højeste indkomst- og formuekvartil er der fortsat forskelle mellem kommunerne - men som det ses i bilag 1, tabel 2 og tabel 3, er det ikke entydigt kommuner med de højeste indkomster og formuer, som har de højeste andele. Blandt personer i øverste indkomstkvartil var andelen af de 50-69-årige, som ejer en forældrekøbt bolig, højest i kommunerne Samsø og Gentofte (8 pct. i begge kommuner) og lavest i kommunerne Tårnby, Langeland og Brøndby (3 pct. i alle tre kommuner). Blandt personer i øverste formuekvartil var andelen af de 50-69-årige, som ejer en forældrekøbt bolig, højest i kommunerne Gentofte, Hørsholm og Rudersdal (hhv. 8 pct., 7 pct. og 7 pct.) samt lavest i kommunerne Brøndby og Tårnby (3 pct. i begge kommuner). Ud over økonomien kan afstanden til studiestederne også tænkes at have betydning for forældrekøb.
Bilag
Tabel 1. Personer i alderen 50-69 år, som ejer en forældrekøbt bolig. 2023
Kommunenavn | Indbyggere, antal | Ejere af forældrekøb, antal | Ejere af forældrekøb, pct. |
---|---|---|---|
Gentofte | 20 528 | 1 082 | 5,3 |
Rudersdal | 15 283 | 713 | 4,7 |
Hørsholm | 7 011 | 304 | 4,3 |
Lyngby-Taarbæk | 14 241 | 518 | 3,6 |
Furesø | 10 946 | 385 | 3,5 |
Allerød | 6 873 | 224 | 3,3 |
Dragør | 3 984 | 118 | 3,0 |
Solrød | 6 058 | 172 | 2,8 |
Hillerød | 14 387 | 393 | 2,7 |
Helsingør | 18 896 | 490 | 2,6 |
Fredensborg | 11 556 | 295 | 2,6 |
Egedal | 11 891 | 296 | 2,5 |
Aarhus | 72 237 | 1 796 | 2,5 |
Roskilde | 24 151 | 589 | 2,4 |
Gladsaxe | 16 468 | 396 | 2,4 |
Vallensbæk | 3 579 | 85 | 2,4 |
Frederiksberg | 22 456 | 522 | 2,3 |
Gribskov | 13 256 | 307 | 2,3 |
Lejre | 8 198 | 187 | 2,3 |
Skanderborg | 16 291 | 359 | 2,2 |
Ærø | 2 027 | 44 | 2,2 |
Kerteminde | 7 017 | 142 | 2,0 |
Samsø | 1 304 | 26 | 2,0 |
Odder | 6 773 | 135 | 2,0 |
Greve | 13 641 | 270 | 2,0 |
Middelfart | 11 687 | 231 | 2,0 |
Assens | 11 933 | 232 | 1,9 |
Køge | 17 006 | 330 | 1,9 |
Fanø | 1 084 | 21 | 1,9 |
Jammerbugt | 10 883 | 210 | 1,9 |
Odense | 46 379 | 894 | 1,9 |
Rødovre | 10 301 | 191 | 1,9 |
Svendborg | 16 362 | 303 | 1,9 |
Syddjurs | 12 736 | 234 | 1,8 |
København | 120 178 | 2 187 | 1,8 |
Guldborgsund | 17 650 | 321 | 1,8 |
Kalundborg | 14 430 | 262 | 1,8 |
Læsø | 608 | 11 | 1,8 |
Esbjerg | 30 563 | 545 | 1,8 |
Ballerup | 12 555 | 222 | 1,8 |
Brønderslev | 9 786 | 173 | 1,8 |
Bornholm | 12 212 | 215 | 1,8 |
Vordingborg | 14 029 | 246 | 1,8 |
Aalborg | 49 519 | 866 | 1,7 |
Rebild | 7 914 | 138 | 1,7 |
Norddjurs | 11 042 | 192 | 1,7 |
Frederikshavn | 17 627 | 304 | 1,7 |
Hedensted | 13 313 | 225 | 1,7 |
Ringsted | 9 721 | 164 | 1,7 |
Odsherred | 10 331 | 173 | 1,7 |
Lemvig | 5 933 | 99 | 1,7 |
Sorø | 8 839 | 147 | 1,7 |
Frederikssund | 13 835 | 230 | 1,7 |
Billund | 7 179 | 118 | 1,6 |
Nordfyns | 8 793 | 143 | 1,6 |
Holbæk | 20 655 | 333 | 1,6 |
Glostrup | 5 781 | 93 | 1,6 |
Stevns | 7 211 | 116 | 1,6 |
Hjørring | 18 396 | 295 | 1,6 |
Høje-Taastrup | 12 657 | 200 | 1,6 |
Kolding | 24 258 | 383 | 1,6 |
Lolland | 12 449 | 195 | 1,6 |
Silkeborg | 25 797 | 399 | 1,5 |
Næstved | 23 336 | 360 | 1,5 |
Halsnæs | 9 584 | 147 | 1,5 |
Herlev | 7 185 | 110 | 1,5 |
Struer | 6 017 | 92 | 1,5 |
Nyborg | 9 372 | 143 | 1,5 |
Herning | 23 051 | 350 | 1,5 |
Vejen | 11 364 | 170 | 1,5 |
Varde | 14 054 | 210 | 1,5 |
Holstebro | 14 911 | 221 | 1,5 |
Thisted | 12 157 | 179 | 1,5 |
Fredericia | 14 299 | 208 | 1,5 |
Hvidovre | 12 575 | 182 | 1,4 |
Faaborg-Midtfyn | 14 864 | 214 | 1,4 |
Vesthimmerlands | 10 244 | 147 | 1,4 |
Favrskov | 12 513 | 178 | 1,4 |
Vejle | 30 683 | 434 | 1,4 |
Ringkøbing-Skjern | 15 553 | 217 | 1,4 |
Randers | 26 026 | 354 | 1,4 |
Faxe | 11 075 | 148 | 1,3 |
Viborg | 25 766 | 341 | 1,3 |
Tønder | 11 110 | 147 | 1,3 |
Slagelse | 21 809 | 285 | 1,3 |
Mariagerfjord | 12 257 | 159 | 1,3 |
Ikast-Brande | 10 955 | 141 | 1,3 |
Aabenraa | 16 740 | 215 | 1,3 |
Sønderborg | 21 121 | 266 | 1,3 |
Horsens | 23 222 | 292 | 1,3 |
Morsø | 5 828 | 73 | 1,3 |
Tårnby | 11 104 | 139 | 1,3 |
Skive | 12 974 | 160 | 1,2 |
Ishøj | 5 335 | 63 | 1,2 |
Haderslev | 15 620 | 177 | 1,1 |
Albertslund | 6 325 | 69 | 1,1 |
Langeland | 4 076 | 41 | 1,0 |
Brøndby | 9 073 | 71 | 0,8 |

Tabel 2. Personer i alderen 50-69 år i højeste indkomstkvartil, som ejer en forældrekøbt bolig. 2023
Kommunenavn | Indbyggere, antal | Ejere af forældrekøb, antal | Ejere af forældrekøb, pct. |
---|---|---|---|
Samsø | 134 | 11 | 8,2 |
Gentofte | 8 077 | 662 | 8,2 |
Rudersdal | 6 017 | 427 | 7,1 |
Ærø | 214 | 15 | 7,0 |
Hørsholm | 2 661 | 183 | 6,9 |
Bornholm | 1 092 | 75 | 6,9 |
Lyngby-Taarbæk | 4 805 | 306 | 6,4 |
Aarhus | 15 115 | 942 | 6,2 |
Guldborgsund | 1 937 | 120 | 6,2 |
Lolland | 997 | 61 | 6,1 |
Furesø | 3 590 | 217 | 6,0 |
Odense | 7 612 | 451 | 5,9 |
Helsingør | 4 151 | 241 | 5,8 |
Jammerbugt | 1 312 | 75 | 5,7 |
Allerød | 2 333 | 132 | 5,7 |
Hillerød | 3 764 | 209 | 5,6 |
Fanø | 199 | 11 | 5,5 |
Solrød | 1 782 | 98 | 5,5 |
Læsø | 55 | 3 | 5,5 |
København | 23 187 | 1 259 | 5,4 |
Kerteminde | 1 035 | 56 | 5,4 |
Hjørring | 2 341 | 126 | 5,4 |
Middelfart | 1 992 | 105 | 5,3 |
Fredensborg | 3 024 | 159 | 5,3 |
Frederiksberg | 5 685 | 297 | 5,2 |
Norddjurs | 1 264 | 66 | 5,2 |
Vejen | 1 554 | 81 | 5,2 |
Svendborg | 2 559 | 133 | 5,2 |
Skanderborg | 3 622 | 188 | 5,2 |
Assens | 1 447 | 75 | 5,2 |
Gladsaxe | 4 034 | 208 | 5,2 |
Dragør | 1 340 | 68 | 5,1 |
Frederikshavn | 2 286 | 115 | 5,0 |
Esbjerg | 4 801 | 239 | 5,0 |
Kalundborg | 2 462 | 122 | 5,0 |
Roskilde | 6 352 | 311 | 4,9 |
Odder | 1 291 | 63 | 4,9 |
Odsherred | 1 235 | 60 | 4,9 |
Gribskov | 2 863 | 139 | 4,9 |
Syddjurs | 2 105 | 102 | 4,8 |
Ishøj | 682 | 33 | 4,8 |
Køge | 3 404 | 164 | 4,8 |
Struer | 770 | 37 | 4,8 |
Vordingborg | 1 787 | 85 | 4,8 |
Lemvig | 824 | 39 | 4,7 |
Aalborg | 8 538 | 401 | 4,7 |
Rødovre | 1 795 | 84 | 4,7 |
Thisted | 1 368 | 64 | 4,7 |
Lejre | 1 915 | 89 | 4,6 |
Egedal | 3 358 | 156 | 4,6 |
Herning | 3 704 | 171 | 4,6 |
Nordfyns | 1 084 | 50 | 4,6 |
Ballerup | 2 498 | 115 | 4,6 |
Nyborg | 1 254 | 56 | 4,5 |
Brønderslev | 1 254 | 56 | 4,5 |
Sorø | 1 463 | 65 | 4,4 |
Herlev | 1 337 | 59 | 4,4 |
Holbæk | 3 815 | 167 | 4,4 |
Vallensbæk | 895 | 39 | 4,4 |
Fredericia | 2 309 | 100 | 4,3 |
Morsø | 579 | 25 | 4,3 |
Rebild | 1 415 | 61 | 4,3 |
Høje-Taastrup | 2 221 | 95 | 4,3 |
Ringsted | 1 702 | 72 | 4,2 |
Kolding | 4 200 | 177 | 4,2 |
Varde | 2 073 | 87 | 4,2 |
Næstved | 3 625 | 152 | 4,2 |
Hvidovre | 2 197 | 92 | 4,2 |
Skive | 1 604 | 67 | 4,2 |
Glostrup | 1 055 | 44 | 4,2 |
Sønderborg | 2 777 | 113 | 4,1 |
Holstebro | 2 336 | 95 | 4,1 |
Greve | 3 469 | 141 | 4,1 |
Vesthimmerlands | 1 206 | 49 | 4,1 |
Aabenraa | 2 049 | 83 | 4,1 |
Hedensted | 2 159 | 87 | 4,0 |
Frederikssund | 2 836 | 114 | 4,0 |
Randers | 3 634 | 146 | 4,0 |
Faxe | 1 739 | 69 | 4,0 |
Viborg | 4 134 | 164 | 4,0 |
Silkeborg | 4 951 | 196 | 4,0 |
Slagelse | 3 128 | 123 | 3,9 |
Mariagerfjord | 1 681 | 66 | 3,9 |
Ringkøbing-Skjern | 2 255 | 87 | 3,9 |
Stevns | 1 246 | 48 | 3,9 |
Favrskov | 2 431 | 92 | 3,8 |
Faaborg-Midtfyn | 1 862 | 69 | 3,7 |
Ikast-Brande | 1 559 | 57 | 3,7 |
Billund | 1 206 | 43 | 3,6 |
Vejle | 5 911 | 208 | 3,5 |
Haderslev | 1 964 | 69 | 3,5 |
Albertslund | 803 | 28 | 3,5 |
Horsens | 3 591 | 125 | 3,5 |
Tønder | 1 142 | 38 | 3,3 |
Halsnæs | 1 549 | 51 | 3,3 |
Tårnby | 2 408 | 74 | 3,1 |
Langeland | 333 | 10 | 3,0 |
Brøndby | 1 148 | 33 | 2,9 |

Anm.: Der er kommuner, hvor antallet af ejere er begrænset, og andelene derfor er mere følsomme over for små ændringer.
Tabel 3. Personer i alderen 50-69 år i højeste formuekvartil, som ejer en forældrekøbt bolig. 2023
Kommunenavn | Indbyggere, antal | Ejere af forældrekøb, antal | Ejere af forældrekøb, pct. |
---|---|---|---|
Gentofte | 8 049 | 661 | 8,2 |
Hørsholm | 2 591 | 193 | 7,4 |
Rudersdal | 5 849 | 425 | 7,3 |
Ærø | 286 | 19 | 6,6 |
Lolland | 1 010 | 67 | 6,6 |
Helsingør | 4 003 | 262 | 6,5 |
Samsø | 184 | 12 | 6,5 |
Guldborgsund | 2 048 | 132 | 6,4 |
Lyngby-Taarbæk | 4 809 | 307 | 6,4 |
Aarhus | 16 201 | 1 006 | 6,2 |
Vordingborg | 1 656 | 101 | 6,1 |
Furesø | 3 657 | 223 | 6,1 |
Odder | 1 219 | 74 | 6,1 |
Norddjurs | 1 230 | 74 | 6,0 |
Kerteminde | 992 | 59 | 5,9 |
Assens | 1 351 | 80 | 5,9 |
Kalundborg | 2 100 | 124 | 5,9 |
Hillerød | 3 731 | 217 | 5,8 |
Odense | 7 679 | 445 | 5,8 |
Solrød | 1 727 | 99 | 5,7 |
Frederikshavn | 2 274 | 127 | 5,6 |
Gribskov | 2 755 | 152 | 5,5 |
Bornholm | 1 484 | 81 | 5,5 |
Sorø | 1 341 | 73 | 5,4 |
Skanderborg | 3 649 | 198 | 5,4 |
Jammerbugt | 1 445 | 78 | 5,4 |
Allerød | 2 487 | 134 | 5,4 |
Køge | 3 103 | 166 | 5,3 |
Gladsaxe | 4 018 | 214 | 5,3 |
Fredensborg | 3 023 | 161 | 5,3 |
Lemvig | 853 | 45 | 5,3 |
Roskilde | 6 121 | 322 | 5,3 |
Brønderslev | 1 201 | 63 | 5,2 |
Syddjurs | 2 183 | 114 | 5,2 |
København | 22 907 | 1 194 | 5,2 |
Hjørring | 2 369 | 123 | 5,2 |
Vejen | 1 542 | 80 | 5,2 |
Næstved | 3 176 | 164 | 5,2 |
Lejre | 1 765 | 91 | 5,2 |
Middelfart | 1 807 | 93 | 5,1 |
Svendborg | 2 671 | 137 | 5,1 |
Dragør | 1 426 | 73 | 5,1 |
Esbjerg | 5 011 | 252 | 5,0 |
Odsherred | 1 249 | 62 | 5,0 |
Frederiksberg | 6 268 | 311 | 5,0 |
Thisted | 1 666 | 82 | 4,9 |
Holbæk | 3 422 | 165 | 4,8 |
Ishøj | 646 | 31 | 4,8 |
Rødovre | 1 888 | 90 | 4,8 |
Aabenraa | 2 214 | 105 | 4,7 |
Morsø | 655 | 31 | 4,7 |
Fredericia | 2 129 | 100 | 4,7 |
Struer | 788 | 37 | 4,7 |
Vesthimmerlands | 1 263 | 59 | 4,7 |
Aalborg | 8 417 | 391 | 4,6 |
Herning | 3 936 | 182 | 4,6 |
Læsø | 65 | 3 | 4,6 |
Vallensbæk | 978 | 45 | 4,6 |
Nordfyns | 1 087 | 50 | 4,6 |
Ringsted | 1 523 | 70 | 4,6 |
Slagelse | 2 829 | 128 | 4,5 |
Nyborg | 1 240 | 56 | 4,5 |
Faaborg-Midtfyn | 1 908 | 86 | 4,5 |
Egedal | 3 364 | 150 | 4,5 |
Frederikssund | 2 740 | 122 | 4,5 |
Skive | 1 691 | 75 | 4,4 |
Faxe | 1 486 | 65 | 4,4 |
Kolding | 3 945 | 172 | 4,4 |
Billund | 1 218 | 53 | 4,4 |
Greve | 3 425 | 149 | 4,4 |
Fanø | 207 | 9 | 4,3 |
Herlev | 1 336 | 58 | 4,3 |
Rebild | 1 475 | 64 | 4,3 |
Glostrup | 1 022 | 44 | 4,3 |
Randers | 3 233 | 139 | 4,3 |
Silkeborg | 5 034 | 214 | 4,3 |
Stevns | 1 112 | 47 | 4,2 |
Halsnæs | 1 398 | 59 | 4,2 |
Ballerup | 2 647 | 111 | 4,2 |
Viborg | 4 191 | 175 | 4,2 |
Varde | 2 292 | 95 | 4,1 |
Holstebro | 2 537 | 105 | 4,1 |
Ringkøbing-Skjern | 2 519 | 104 | 4,1 |
Høje-Taastrup | 2 243 | 92 | 4,1 |
Ikast-Brande | 1 564 | 64 | 4,1 |
Hedensted | 2 096 | 85 | 4,1 |
Sønderborg | 2 817 | 114 | 4,0 |
Mariagerfjord | 1 682 | 68 | 4,0 |
Favrskov | 2 443 | 98 | 4,0 |
Tønder | 1 327 | 52 | 3,9 |
Vejle | 5 440 | 210 | 3,9 |
Horsens | 3 345 | 129 | 3,9 |
Hvidovre | 2 430 | 88 | 3,6 |
Haderslev | 2 068 | 74 | 3,6 |
Albertslund | 843 | 29 | 3,4 |
Langeland | 391 | 13 | 3,3 |
Brøndby | 1 306 | 39 | 3,0 |
Tårnby | 2 538 | 71 | 2,8 |

Anm.: Der er kommuner, hvor antallet af ejere er begrænset, og andelene derfor er mere følsomme over for små ændringer.
Noter
Andelen af forældrekøbte enfamilieshuse i disse fem kommuner svingede mellem 6 pct. og 0,3 pct. [ ↑ ]
Det ses af figuren, at der var beboere i forældrekøb, som var hhv. 0-9 år og 10-19 år. Det omfatter fx tilfælde, hvor mor og barn bor sammen i en bolig, som ejes af far, men hvor far ikke selv bor i boligen - samt tilfælde, hvor far og barn bor sammen i en bolig, som ejes af mor, men som mor ikke selv bor i. [ ↑ ]
Beboere i forældrekøb er generelt overrepræsenterede i aldersgrupperne 20-29 år (56 pct.) og 30-39 år (22 pct.), hvis man sammenligner med den øvrige befolknings aldersfordeling, hvor kun 13 pct. tilhører aldersgruppen 20-29 år og 13 pct. tilhører aldersgruppen 30-39 år. [ ↑ ]
Opgørelsen tager udgangspunkt i beboernes uddannelsesstatus ultimo september 2023. Hvis man kigger på, hvor stor en andel af beboerne i forældrekøbte boliger, som enten var i gang med en uddannelse, da de flyttede ind i deres bolig, eller startede på en uddannelse inden for et år efter indflytning, så var andelene endnu højere for samtlige grupper på nær de 16-19-årige. [ ↑ ]
I den øvrige befolkning var andelen under uddannelse 82 pct. for de 16-19-årige, dvs. højere end andelen blandt beboere i både forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse. For de 20-29-årige var andelen under uddannelse 34 pct. i den øvrige befolkning, dvs. lavere end blandt beboerne i forældrekøbte lejligheder, men højere end andelen blandt beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse. [ ↑ ]
Hvis man kigger på ejerne af forældrekøbte boliger ultimo 2023 (N=36.200), var der en lidt højere andel af mænd (55 pct.) end kvinder (45 pct.). [ ↑ ]