Gå til sidens indhold

Indkomst- og forbrugsfordeling i husholdningssektoren (eksperimentel statistik)

Formålet med statistikken er at samle fordelene fra nationalregnskabssystemet, der giver en sammenhængende beskrivelse af økonomien og fra mikroøkonomiske statistikker om husholdninger, så man kan se nærmere på, hvordan indkomster og forbrug fordeler sig mellem forskellige typer af husholdninger.

Indhold

Fordelingen af indkomst og forbrug for nationalregnskabets husholdningssektor er en eksperimentel årlig opgørelse af indkomster og privatforbrug på husholdningsniveau, som er aggregeret på kvintiler og husholdningstyper. Undersøgelsen dækker private husholdninger i Danmark.

Læs mere om indhold

Statistisk behandling

Stort set al økonomisk statistik, der er til rådighed anvendes til nationalregnskabet. Når nye kilder er klar, indarbejdes de løbende i nationalregnskabet efter en fast rytme. Tre år efter en given periode, anses nationalregnskabet for at være endeligt.

Forbrugsundersøgelsen er en stikprøveundersøgelse, hvor antallet af husstande udgør 2.200 ud af Danmarks i alt ca. 2,8 millioner private husstande. Fra 2024 spørges 3.200. I undersøgelsen indgår oplysninger fra tre datakilder: Regnskab, CAPI-interviews og registre.

Læs mere om statistisk behandling

Relevans

Statistikken har relevans for alle, der beskæftiger sig med samfundsøkonomiske forhold for husholdninger.

Læs mere om relevans

Præcision og pålidelighed

Nationalregnskabets evne til præcist at beskrive den økonomiske virkelighed afhænger dels af usikkerheden forbundet med kilderne og dels af de modelantagelser, der ligger til grund for udarbejdelsen. Nogle dele kan opgøres mere præcist end andre, da der er bedre tilgang til kildedata. De første bud på en periodes nationalregnskab vil være mere usikre end den endelige version, som kommer efter tre år, da der løbende revideres når nye kilder er tilgængelig.

Deltagerprocenten for Forbrugsundersøgelsen i årene 2018-2022 har varieret med hhv. . Dette skaber usikkerhed, ikke mindst for detaljerede forbrugsgrupper. For det samlede forbrug betyder dette, at der er en usikkerhedsmargin på +/- 1,2 pct. mens den for fx brød er 2 pct. For Fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer er den 1,2 pct. , mens den for Alkoholiske drikkevarer og tobak er 4,8. Der er underrapportering på en række områder som fx alkohol, tobak, prostitution og sort arbejde. Usikkerheden er større, når data bygger på regnskabsføringen i stedet for interview, og den vil være større, hvis man ser på mindre undergrupper af husholdninger.

I denne statistik har vi valgt et mere overordnet niveau for at sikre større sammenhæng mellem nationalregnskabet og forbrugsundersøgelsen, samt for at minimere usikkerheden.

Læs mere om præcision og pålidelighed

Aktualitet og punktlighed

Statistikken udkom første gang ca. 23 måneder efter referenceårets udløb.

Læs mere om aktualitet og punktlighed

Sammenlignelighed

Nationalregnskabet og forbrugsundersøgelsen udføres efter retningslinjer fra det europæiske statistikkontor Eurostat. Sammenlignelige tal offentliggøres af Eurostat. De fordelingsmæssige tal er stadig eksperimentelle både i Eurostat og Danmark.

Læs mere om sammenlignelighed

Tilgængelighed

I Statistikbanken offentliggøres statistikkens resultater under Nationalregnskabet.

Læs mere om tilgængelighed