Gå til sidens indhold

Statistisk behandling

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur, Erhvervsstatistisk afdeling.
Henrik Huusom
39 17 38 66 +45 39 17 38 66

hhu@dst.dk

Hent som PDF

Brug af brænde og anden biomasse til opvarmning i boliger og fritidshuse

Brændeundersøgelsen er en stikprøvebaseret spørgeskemaundersøgelse. Interviewene er indhentet via web-skema, og der er senest indsamlet ca. 20.000 besvarelser. De udtrukne respondenter opregnes til landsniveau ved hjælp af baggrundsoplysninger fra befolknings- og boligstatistikregistre. Resultaterne korrigeres for bortfald og data fejlsøges på både mikro- og makroniveau. Under databehandlingen rettes et begrænset antal besvarelser på grund af ikke-konsekvente eller åbenlys forkerte svar. Husstandenes brug af brænde, træbriketter og træpiller omregnes fra fysiske mængder til et samlet energiforbrug ud fra standardværdier for energiindhold.

Kilder

Undersøgelsens datagrundlag for 2023 er et webbaseret survey udsendt til en stikprøve på 49.325 husstande, der er stratificeret efter boligtype; enfamilieshuse (typisk parcelhuse, rækkehuse mv.), lejligheder og fritidshuse, der bruges til helårsbeboelse). Enfamilieshuse er yderligere delt op efter primær varmekilde, dvs. om de er med eller uden fjernvarme iflg. BBR. Kollegier og døgninstitutioner indgår ikke i udvælgelsen. Fritidshuse uden helårsbeboelse er belyst ved at respondenter, der har indikeret at de ejer/har adgang til et fritidshus, er bedt om at udfylde et spørgeskema for opvarmningskilder og brug af brænde mv.

Indsamlingshyppighed

Statistikken udarbejdes hvert andet år.

Indsamlingsmetode

Spørgerammen er indarbejdet i en digital platform/web survey, hvor det er muligt at supplere spørgsmålene med figurer, fotos og uddybende forklaringer af teknologier, måleenheder og begreber. Se vedhæftet pørgeskema for 2023 (fyringssæsonen 1.6.2023 - 31.5.2024).

Til undersøgelsen for 2023 er 49.325 husstande blevet udvalgt til at deltage i undersøgelsen. De er udvalgt fra en population af 2.806.291 husstande. Kriterierne for at indgå i populationen er, at det skal være en unik adresse i Bygnings- og Boligregistret (fremadrettet forkortet BBR), hvor der er tilmeldt mindst ét CPR-nummer jf. CPR-registret. En unik adresse kan fx være en lejlighed i en etagebygning. Tilmeldt mindst ét CPR-nummer betyder, at der skal være mindst én person, der har meldt adressen som sin folkeregisteradresse. Stikprøven er stratificeret efter boligtype; enfamilieshuse (typisk parcelhuse, rækkehuse mv.), lejligheder og fritidshuse, der bruges til helårsbeboelse). Enfamilieshuse er yderligere delt op efter primær varmekilde, dvs. om de er med eller uden fjernvarme iflg. BBR. Kollegier og døgninstitutioner indgår ikke i udvælgelsen. Stratificeringen følger den nedenstående fordeling.

Strata: - Huse med fjernvarme 16.957 - Huse uden fjernvarme 23.085 - Lejligheder 5.674 - Beboede fritidshuse 3.609

I alt 49.325

Lejlighederne er bevidst underrepræsenteret i stikprøven, da forekomsten af brændeinstallationer i lejligheder er lav, men forekommer oftere i enfamilieshuse eller i beboede fritidshuse. For huse med fjernvarme anvendes en lavere udvælgelsesandel end for huse uden fjernvarme, da brændeinstallationer forekommer hyppigere i sidstnævnte kategori.

Dataindsamlingen er gennemført i perioden 23. maj 2024 til 26. juni 2024. Det første invitationsbrev blev udsendt den 23. maj-27 maj. 2024 via digital post (e-Boks eller digital post via det offentlige). Undersøgelsen er sendt til 49.325 personer, hvoraf 3.271 personer ikke har modtaget undersøgelsen pga. framelding af e-Boks eller digital post eller pga. afvist ved indlæsning. 46.054 husstande har haft mulighed for at besvare undersøgelsen, hvoraf 18.990 har valgt at besvare undersøgelsen. Det giver en netto svarprocent på 38,5 pct.

Datavalidering

I spørgeskemaet er der en fremskudt validering af respondenternes angivelser med max-grænser for de forskellige brændemål. Max-værdierne for forbrug er sat til 50 for brænde solgt i rummeter-mål eller brændetårne, mens der for træbriketter og træpiller er sat en øvre vægtgrænse på 25.000 kg.

I spørgeskemaet er sket en fremskudt validering af respondenternes angivelser af forbruget af brænde mv. ved forskellige max-grænser for de forskellige brændemål. Maksværdierne for forbrug er sat til 50 for brænde solgt i rummeter-mål eller brændetårne, mens der for træbriketter og træpiller er sat en øvre vægtgrænse på 25.000 kg.

Svardatasættet er desuden gennemgået for forskellige fejltyper ved såvel manuelle som maskinelle metoder. - Åbenlyse fejl og misforståelser - Beboere i beboede fritidshuse har i visse tilfælde fejlagtigt oplyst de samme forbrug i både boligen (fritidshuse til helårsbeboelse) og under fritidshuse. Forbruget i fritidshuset sættes lig 0, for at undgå dobbelttælling og eventuel overestimation af det samlede brændeforbrug. - I de tilfælde, hvor der som primær varmekilde er valgt andet eller ukendt anlæg, men en eller flere varmekilder er oplyst i den uddybende tekst, så er der sket en omkodning af primære og evt. sekundære varmekilder.

  • Automatisk opretning
  • Hvis der er angivet en primær varmekilde, der er baseret på afbrænding af træ mv. så skal der være angivet et fysisk forbrug af brænde, træbriketter eller træpiller. Det samme gør sig gældende for evt. sekundære varmekilder, med mindre der er svaret at disse ikke har været i brug i sæsonen. Besvarelser, hvor der ikke er angivet forbrugsmængder imputeres ud fra medianværdier fra de øvrige respondenters samlede energiforbrug, som omregnes til tilsvarende rummeter savet, kløvet og stakket træ. Denne brændetype er valgt, da den er den mest udbredte.
  • Der er foretaget identifikation og opretning af outliers i top og bund af brændeforbruget. Data omfatter såvel outliers, der har et urealistisk højt forbrug såvel som besvarelser uden et angivet forbrug, selvom dette ikke er realistisk. Som udgangspunkt imputeres for høje værdier med 97,5-fraktilen for sammenlignelige besvarelser, mens meget lave besvarelser imputeres ved 2,5-fraktilen.

Databehandling

Svardatasæt gennemgås manuelt og maskinelt for åbenlyse fejl og misforståelser, logiske fejl og inkonsistens samt for manglende eller for høje/for lave værdier. Manglende værdier imputeres ud fra de øvrige besvarelser og meget høje eller meget lave værdier justeres ned eller op med baggrund i hhv. 97,5 - eller 2,5-fraktilerne. De tilrettede data korrigeres som beskrevet i afsnit 3.6, og resultaterne opregnes derefter til populationsniveauet. De anvendte opregningsvægte er beregnet til at afspejle alle husstande i Danmark, og er resultatet af en stratificering. Opregningsvægtene anvendes i lighed med i tidligere undersøgelser desuden i korrigeret form til at opregne resultaterne for de ubeboede fritidshuse, se afsnit 3.06 om korrektion. Endelig tabelleres de opregnede og korrigerede data.

Energiforbruget beregnes som brændværdien i de forbrugte mængder af brænde mv. ved hjælp af følgende omregningsfaktorer;

  • Skovrummeter brænde: 5,94 GJ pr. enhed
  • Rummeter, savet, kløvet og stakket brænde: 7,40 GJ pr. enhed
  • Kasserummeter brænde: 4,39 GJ pr. enhed
  • Brændetårn: 14,50 GJ pr. stk.
  • Træbriketter: 17,50 GJ pr. 1.000 kg
  • Træpiller: 17,50 GJ pr. 1.000 kg

Korrektion

Der er foretaget tre korrektioner af de oprettede forbrugsdata:

Korrektion for ikke indberettet brændeforbrug i udlejede fritidshuse: For fritidshuse, der har været udlejet i perioden fra september 2023 til april 2024 og hvor de angivne forbrugsmængder ikke dækker lejere/låneres forbrug, korrigeres for dette ved at gange forbruget med forholdet mellem antal udlejede uger i perioden og dens totale længde. Korrektionsfaktor beregnes som (Antal udlejede uger/(Antal uger fra september til april - Antal udlejede uger)). Respondentens angivne forbrug korrigeres som følger:

Korrigeret forbrug = Umiddelbart svar på forbrug ∙ (1+korrektionsfaktor).

Denne korrektion er specifik for hver enkelt relevant besparelse, dvs. for fritidshuse uden faste beboere, som har været udlejet fra september til april og hvor det angivne forbrug ikke dækker lejerens forbrug af brænde mv.

Graddagskorrektion: I undersøgelsen spørges der til forbrug af brænde mv. i perioden fra juni 2023 til maj 2024. For at omregne forbruget fra fyringssæsonen 2023/2024 til kalenderåret 2023, korrigeres forbruget ud fra temperaturvariationer vha. forholdet mellem antallet af graddage i hhv. fyringssæsonen og kalenderåret. Dansk Meteorologisk Institut (DMI) offentliggør månedsvise opgørelser for antallet af graddage, og for kalenderåret 2023 var det samlede antal af graddage 2754, mens antallet af graddage i fyringssæsonen 2023/2024 var 2696.

Korrektionsfaktoren beregnes derfor til 2754/2696=1,0218, dvs. at forbruget beregnet ud fra de indsamlede data er ganget med denne faktor.

Denne korrektion gælder alle beregnede forbrugsmængder og afledte energiopgørelser, men ikke antallet af brændeinstallationer.

Korrektion af opregningsvægte for ubeboede fritidshuse: Til opregning af besvarelserne for de ubeboede fritidshuse tages udgangspunkt i de opregningsvægte, som er beregnet for besvarelser vedr. boligerne. Ukorrigeret vil disse vægte føre til en overestimation af antallet af ubeboede fritidshuse i undersøgelsen i forhold til de officielle opgørelser fra (BBR og Danmarks Statistik)[www.statistikbanken.dk/BOL101]. Når der tages udgangspunkt i hvor mange respondenter, der i undersøgelsen svarer, at de ejer/bruger et fritidshus i Danmark, svarer dette til at der er 360.572 ubeboede fritidshuse i Danmark. De officielle tal for 2023 er 222.066, og differencen skyldes bl.a, at flere husstande kan eje et fritidshus i fællesskab. For at give et mere præcist billede af de ubeboede fritidshuse, korrigeres opregningsvægtene med forholdet mellem det opregnede antal og den officielle opgørelse.

Fritidshuskorrektionsfaktoren ser for 2023 sådan ud: 360.572/222.066=1,62372.

Alle resultater vedrørende antal og samlet brændeforbrug for ubeboede fritidshuse er divideret med en korrektionsfaktor på 1,62372 (eller ganget 0,6159) for at undgå overestimering.