Gå til sidens indhold
Analyse

Forældrekøbte boliger - hvem er beboerne, og hvem er forældrene?

Foto: Adobe Stock

Der er ikke en officiel og entydig definition af forældrekøbte boliger. Danmarks Statistik har til brug for denne analyse etableret en definition, der gør det muligt at analysere forældrekøbte boliger i 2023 ved at samkøre registre om boligejere, virksomhedsejere, bopælsadresser og familierelationer.

Denne analyse opgør bestanden af forældrekøbte boliger og undersøger boligernes type, størrelse og beliggenhed. Derudover ser analysen på beboernes og ejernes karakteristika, såsom køn, alder, uddannelsesstatus og formue.

4. april 2025
Af Emilie Rune Hegelund, Fenja Søndergaard Møller og Jakob Holmgaard

Hovedkonklusioner:

  • I 2023 boede 53.700 personer i en forældrekøbt ejerbolig, fordelt på 27.400 boliger. Boligerne omfattede både ejerlejligheder (61 pct.) og enfamiliehuse (39 pct.).
  • Forældrekøbte boliger er mindre end øvrige ejerboliger. Blandt forældrekøbte ejerlejligheder var 72 pct. under 75 kvm, mens det samme gjaldt 40 pct. af de øvrige lejligheder. For forældrekøbte enfamiliehuse var 56 pct. under 125 kvm, mens andelen var 34 pct. for øvrige enfamiliehuse.
  • Forældrekøb udgør 9 pct. af ejerlejlighederne i København og Aarhus. Andelen af forældrekøb var højere blandt de mindre ejerlejligheder. For ejerlejligheder på 50-74 kvm var andelen af forældrekøb 17 pct. i Københavns Kommune og 12 pct. i Aarhus Kommune.
  • Beboerne i forældrekøbte boliger omfatter både ejernes børn, samboende og børn af beboerne. For forældrekøbte ejerlejligheder var 63 pct. af beboerne børn af ejerne, 31 pct. var samboende (fx kærester, ægtefæller eller venner), og 6 pct. var børn af beboerne. Blandt beboerne i enfamiliehuse var fordelingen mere lige mellem de tre grupper, idet 44 pct. var børn af ejerne, 26 pct. var samboende og 30 pct. var børn af beboerne.
  • Beboere i forældrekøbte ejerlejligheder er typisk unge på 20-29 år. Blandt beboerne i forældrekøbte ejerlejligheder, der var børn af ejerne, var 74 pct. 20-29 år. For beboere i forældrekøbte enfamiliehuse var andelen 28 pct., mens andelen af 20-29-årige i befolkningen generelt var 13 pct.
  • Ejere af forældrekøbte boliger har typisk højere indkomst og større formue end andre boligejere. Blandt 50-69-årige ejere af forældrekøb i 2023 tilhørte 41 pct. den øverste indkomstgruppe, mens andelen for øvrige boligejere var 15 pct. For formue lå 44 pct. af ejerne af forældrekøbte boliger i den øverste formuegruppe, mens andelen for øvrige boligejere var 14 pct.

Hent som pdf

27.400 forældrekøbte boliger ultimo 2023

Denne analyse opgør antallet af forældrekøbte boliger i Danmark i slutningen af 2023. En forældrekøbt bolig forstås som en privat- eller virksomhedsejet ejerbolig, der ikke er beboet af ejerne, men hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne. Andelsboliger er ikke med i analysen, da tilgængelige data aktuelt ikke giver mulighed for at identificere ejerne til de enkelte andelsbeviser.

Analysen opgør antallet af forældrekøb ved at samkøre registre om boligejere, virksomhedsejere, bopælsadresser og familierelationer. Se nærmere om analysens datagrundlag i boks 1.

I slutningen af 2023 var der 27.400 forældrekøbte boliger ud af 1.325.700 beboede ejerboliger i Danmark. De forældrekøbte boliger blev beboet af i alt 53.700 personer.

Forældrekøbte boliger omfatter både ejerlejligheder (61 pct.) og enfamiliehuse (39 pct.). Figur 1 viser fordelingen af forældrekøbte boliger og øvrige beboede ejerboliger i henhold til beboelsesareal og boligtype. Det ses, at forældrekøb var hyppigere blandt ejerlejligheder under 75 kvm og enfamiliehuse under 125 kvm end de tilsvarende boligtyper med større beboelsesareal. Mere end halvdelen af de forældrekøbte ejerlejligheder havde således en størrelse på 50-74 kvm (58 pct.), mens den hyppigste størrelse på forældrekøbte enfamiliehuse var på 100-124 kvm (30 pct.). Andelen af øvrige beboede ejerlejligheder på 50-74 kvm var langt mindre (32 pct.), selvom denne størrelse dog var den hyppigst forekomne. For øvrige beboede enfamiliehuse var den hyppigste størrelse på 150 kvm og derover (40 pct.).

Figur 1. Forældrekøb og øvrige beboede ejerboliger fordelt efter boligtype og beboelsesareal. 2023

test

Anm.: Figuren omfatter samtlige beboede ejerboliger med et beboelsesareal på 25-750 kvm.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Langt størstedelen af forældrekøbte ejerlejligheder var beliggende i landets fire største kommuner - København (43 pct.), Aarhus (17 pct.), Odense (4 pct.) og Aalborg (5 pct.) - samt Frederiksberg (7 pct.), jf. figur 2. Dette hænger blandt andet sammen med, at der i disse kommuner er et højere udbud af videregående uddannelser. Forældrekøbte enfamiliehuse var i modsætning hertil primært beliggende i landets øvrige kommuner (89 pct.). Det kan hænge sammen med, at beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse i mindre grad er under uddannelse end beboerne i forældrekøbte lejligheder, jf. nedenstående afsnit.

Figur 2. Forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordelt efter beliggenhedskommune. 2023

test

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Boks 1. Definition af forældrekøbte boliger og datagrundlag

I denne analyse defineres forældrekøb som en beboet bolig, der ikke er beboet af ejerne, og hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne. Definitionen af forældrekøb inkluderer også boliger, der juridisk ejes af en virksomhed, men som beboes af børn, hvis forældre er ejere af virksomheden.

Forældrekøbte boliger identificeres med udgangspunkt i Ejerregistret ultimo 2023. Ejerregistret omfatter ejere af ejerboliger, men ikke andels- og lejeboliger. Mere end en tredjedel af etageboligerne i København er andelsboliger, men mange andelsboligforeninger kræver, at andelshaveren selv bebor boligen. Det betyder, at det ikke er tilladt at købe en andelsbolig og udleje den til eksempelvis et barn. Dog varierer reglerne fra forening til forening. Nogle foreninger tillader forældrekøb, enten generelt eller under visse betingelser (fx krav om bestyrelsens godkendelse eller en begrænset lejeperiode).

Analysen omfatter både privat- og virksomhedsejede boliger. Der inkluderes kun boliger med identificerbare ejere. For de privatejede boliger er ejerne registreret i Ejerregistret. For de virksomhedsejede boliger er ejerne identificeret ud fra Danmarks Statistiks Deltagerregister, som er baseret på oplysninger fra Det Centrale Virksomhedsregister. De virksomhedsejede boliger er afgrænset på en række parametre. Først er Deltagerregistret afgrænset til kun at omfatte virksomhedsejere. Dernæst er data afgrænset til kun at omfatte virksomhedsformerne enkeltmandsfirmaer, interessentskaber mv., anpartsselskaber og aktieselskaber. Efterfølgende frasorteres ejere i anparts- og aktieselskaber, som har en ejerandel på under 50 pct., ligesom interessentskaber mv. med mere end to ejere frasorteres. Det gør ikke nogen forskel for analysens hovedresultater, om ejerandelen sættes til fx 25 pct. Boliger, som ejes af mere end én virksomhed, frasorteres, da vi ikke her kan identificere ejerfordelingen mellem virksomhederne. Samlet set er der 1.400 virksomhedsejede boliger med 3.000 beboere ud af de i alt 27.400 forældrekøbte ejerboliger med 53.700 beboere.

Boligerne kobles med oplysninger fra Boligopgørelsen for at afgrænse til beboede boliger. Herefter tilføjes oplysninger om boligejernes bopælsadresse og juridiske familierelationer fra Befolkningsstatistikregistret. Disse oplysninger bruges til yderligere at afgrænse data, således at der kun inkluderes boliger, der ikke er beboet af ejerne, men hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne.

De identificerede beboere i forældrekøbte boliger kobles efterfølgende med oplysninger om køn og alder fra Befolkningsstatistikregistret samt uddannelsesstatus fra Elevregistret.

Ligeledes kobles de identificerede ejere af forældrekøbte boliger med oplysninger om køn, alder og bopælskommune fra Befolkningsstatistikregistret samt oplysninger om deres families ækvivalerede disponible indkomst fra Indkomststatistikregistret og deres families samlede nettoformue fra statistikregistret Formue og gæld. Nettoformuen er værdien af samtlige formue- og gældsposter trukket fra hinanden. Formueposter omfatter både reale aktiver såsom boliger og biler, finansielle formuer og pensionsformuer, hvorfor værdien af forældrekøbte boliger indgår i ejernes samlede formue. Hvis der er stiftet gæld i forbindelse med forældrekøbet, indgår dette tilsvarende som en gældspost.

Den aktuelle analyse fokuserer udelukkende på bestanden af forældrekøbte boliger i 2023, da en ændring i leverancen af ejendomsdata fra 2020 og frem indebærer, at tidligere ejendomsdata ikke er sammenlignelige med de nuværende. Hvis man kigger på bestanden af forældrekøbte boliger i 2020 (N=30.600), så var 15.600 (51 pct.) stadig ejet af mindst én af de samme ejere i 2023, 15.200 (50 pct.) var stadig beboet af mindst én af de samme beboere, og 4.500 (15 pct.) var overdraget til mindst ét af ejernes børn.

I de kommuner, hvor der er flest forældrekøbte boliger og flest studerende, udgør forældrekøbte lejligheder knap 10 pct. af den samlede bestand af ejerlejligheder. Ultimo 2023 udgjorde forældrekøbte lejligheder således 9 pct. af alle ejerlejligheder i kommunerne København og Aarhus og 8 pct. af alle ejerlejligheder i Frederiksberg Kommune. I Odense Kommune var andelen på 6 pct., og i Aalborg Kommune var andelen 5 pct., mens landsgennemsnittet var 6 pct., jf. figur 3.[note 1]

Figur 3. Andelen af forældrekøbte lejligheder ud af den samlede bestand af ejerlejligheder i udvalgte kommuner. 2023

test

Anm.: Den samlede bestand af ejerlejligheder omfatter både beboede og ubeboede boligenheder. Den stiplede linje viser andelen af forældrekøbte ejerlejligheder ud af den samlede bestand af ejerlejligheder i hele landet.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret og Boligopgørelsen.

Forældrekøbte lejligheder udgør en større andel af de mindre ejerlejligheder end af større ejerlejligheder. I figur 4 er alle ejerlejligheder i førnævnte fem kommuner inddelt i størrelsesgrupper. Herefter beregnes andelen af forældrekøb i forskellige størrelsesgrupper og kommuner. Figuren viser, at andelen af forældrekøb er højest blandt mindre ejerlejligheder. I kommunerne København (17 pct.), Frederiksberg (15 pct.) og Aarhus (12 pct.) var det således mellem hver sjette og ottende ejerlejlighed på 50-74 kvm, som var forældrekøb, mens det i kommunerne Odense og Aalborg drejede sig om 8 pct. af alle ejerlejligheder på 50-74 kvm. Den næst-hyppigste lejlighedsstørrelse blandt forældrekøb i de fem kommuner var ejerlejligheder under 50 kvm, hvor den højeste andel af forældrekøb udgjorde 13 pct. (København), og den laveste andel udgjorde 5 pct. (Odense).

Figur 4. Andelen af forældrekøbte lejligheder ud af den samlede bestand af ejerlejligheder i udvalgte kommuner og størrelsesgrupper. 2023

test

Anm.: Den samlede bestand af ejerlejligheder omfatter både beboede og ubeboede boligenheder.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret og Boligopgørelsen.

Beboersammensætningen i forældrekøbte boliger

Kun lidt over halvdelen (54 pct.) af beboerne i forældrekøbte boliger var børn af boligens ejer(e). De resterende beboere boede sammen med et eller flere af ejerens børn og omfattede både børn af beboerne og reelle samboende.

Der er forskel på beboersammensætningen på tværs af boligtypen. Figur 5 viser, hvordan beboerne i forældrekøbte lejligheder og enfamiliehuse fordeler sig med hensyn til, hvorvidt de er børn af boligejerne, børn af boligens beboere eller samboende. For forældrekøbte ejerlejligheder udgjordes beboerne hovedsageligt af børn af boligejerne (63 pct.) og disses samboende (31 pct.), mens andelen af børn af beboere var betydeligt mindre (6 pct.). For forældrekøbte enfamiliehuse udgjordes beboerne ligeledes oftest af børn af boligejerne (44 pct.), men her var andelen af børn af beboere (30 pct.) og andelen af samboende (26 pct.) tæt på samme størrelse. De hyppigst forekomne beboersammensætninger var hhv. én beboer, som var barn af boligejeren (41 pct.), samt to beboere, hvoraf kun den ene var barn af boligejeren (36 pct.).

Figur 5. Beboere i forældrekøbte lejligheder og enfamiliehuse fordelt efter beboerstatus. 2023

test

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

De nedenstående afsnit fokuserer på de 54 pct. af beboerne i forældrekøbte boliger, som er børn af boligejerne. Figur 6 viser, hvordan denne gruppe af beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordeler sig på aldersgrupper.[note 2] Figuren viser, at beboerne i forældrekøbte ejerlejligheder i 2023 primært var unge i aldersgrupperne 20-29 år (74 pct.) og 30-39 år (18 pct.), mens beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse primært var personer i aldersgrupperne 20-29 år (28 pct.), 30-39 år (28 pct.) og 40-49 år (20 pct.).[note 3]

Figur 6. Beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordelt efter alder. 2023

test

Anm.: Beboere i forældrekøbte boliger inkluderer her kun børn af boligejeren, hvilket udgør 54 pct. af samtlige beboere.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Hvor længe har beboerne boet i forældrekøbte boliger?

Størstedelen af beboerne i forældrekøbte boliger, især forældrekøbte ejerlejligheder, har kun boet i boligen en kortere årrække. Figur 7 viser, hvor længe de beboere, som var børn af boligejerne, havde boet i en forældrekøbt lejlighed eller et enfamiliehus. For forældrekøbte lejligheder havde 30 pct. boet i boligen mindre end 2 år, 30 pct. havde boet i boligen 2-3 år, og 17 pct. havde boet i boligen 4-5 år. For forældrekøbte enfamiliehuse havde 27 pct. boet i boligen mindre end 2 år, og 20 pct. havde boet i boligen 2-3 år. Til gengæld havde mere end hver femte beboer (23 pct.) i enfamiliehusene boet i boligen mindst 10 år.

Figur 7. Beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse fordelt efter, hvor længe de har boet i boligen. 2023

test

Anm.: Beboere i forældrekøbte boliger inkluderer her kun børn af boligejeren, hvilket udgør 54 pct. af samtlige beboere.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Beboernes uddannelsesstatus

Andelen af personer, som var under uddannelse i 2023, varierede på tværs af aldersgrupper, men var i de fleste tilfælde højere blandt beboere i forældrekøbte ejerlejligheder end blandt beboere i forældrekøbte enfamiliehuse, jf. figur 8.[note 4]

Blandt personer i alderen 16-19 år var 65 pct. af beboerne i forældrekøbte lejligheder under uddannelse, mens det drejede sig om 72 pct. af beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse. For de resterende aldersgrupper, med undtagelse af aldersgruppen 50+ år, var andelen af personer under uddannelse højere blandt beboere i forældrekøbte ejerlejligheder end blandt deres jævnaldrende i forældrekøbte enfamiliehuse. Forskellene var særligt udtalte for aldersgrupperne 20-29 år og 30-39 år, hvor hhv. 57 pct. og 13 pct. af beboerne i forældrekøbte ejerlejligheder var under uddannelse, mens det blandt deres jævnaldrende i forældrekøbte enfamiliehuse drejede sig om hhv. 29 pct. og 9 pct.[note 5]

Figur 8. Andelen af personer under uddannelse i forskellige aldersgrupper blandt beboere i forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse. 2023

test

Anm.: Beboere i forældrekøbte boliger inkluderer her kun børn af boligejeren, hvilket udgør 54 pct. af samtlige beboere.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen, Befolkningsstatistikregistret og Elevregistret.

Flest beboere bor i forældrekøb ejet af begge forældre

I et forældrekøb kan boligen ejes af mor eller far eller begge - oftest er det begge forældre, der står som ejere. Figur 9 viser andelen af beboere i forældrekøb, hvor det er hhv. mor, far eller begge, som ejer boligen. Det ses, at for 39 pct. af beboerne ejede begge forældre boligen, mens det i 37 pct. af tilfældene kun var far, der stod som ejer. De resterende 24 pct. boede i en bolig, som kun mor ejede.

Figur 9. Beboere i forældrekøbte boliger fordelt efter tilknytning til boligejer. 2023

test

Anm.: Beboere i forældrekøbte boliger inkluderer her kun børn af boligejeren, hvilket udgør 54 pct. af samtlige beboere.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Boks 2. Omvendte forældrekøb

Denne analyse omhandler forældrekøb, hvor én eller flere af beboerne er børn af mindst én af ejerne. Det er dog også muligt at opgøre og undersøge såkaldte omvendte forældrekøb, altså boliger, der ikke er beboet af ejerne, men hvor én eller flere af beboerne er forældre til mindst én af ejerne. Omvendte forældrekøb omfatter både boliger, hvor børn har købt en bolig til deres forældre, men også boliger, hvor forældrene har overdraget ejerskabet til børnene, men har beholdt brugsretten.

Ultimo 2023 var der 12.500 personer, som boede i et omvendt forældrekøb fordelt på 8.700 boliger. Størstedelen af de omvendte forældrekøb havde enten én eller to beboere (hhv. 63 og 33 pct.).

Beboerne i de omvendte forældrekøb var hovedsageligt ældre, som var tæt på eller havde krydset folkepensionsalderen - således var 28 pct. 65-74 år, mens 38 pct. var 75-84 år. Desuden var 62 pct. af beboerne kvinder.

Ejerne af forældrekøb

De 27.400 forældrekøbte boliger i 2023 havde i alt 36.200 ejere. Aldersfordelingen blandt beboere i forældrekøb, som er børn af boligejerne (figur 6), afspejler sig i alderssammensætningen blandt ejerne af forældrekøb. Ejerne af forældrekøbte boliger ultimo 2023 var hovedsageligt voksne i alderen 50-59 år og 60-69 år, jf. figur 10. Disse to aldersgrupper udgjorde hhv. 45 pct. og 32 pct. af ejerne. Der var dog også en betydelig andel af ejere på 70-79 år (12 pct.), mens andelen af ejere under 50 år eller på 80 år eller derover var betydeligt lavere.[note 6]

Figur 10. Ejere af forældrekøbte boliger fordelt efter alder. 2023

test

Anm.: Figuren inkluderer alle 36.200 ejere af forældrekøbte boliger.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Vi opdeler nu samtlige personer i alderen 50-69 år med børn - både hjemmeboende og udeboende - i ti lige store grupper rangordnet efter hhv. familiens ækvivalerede disponible indkomst og familiens nettoformue (såkaldte indkomst- og formuedeciler).

Figur 11 viser andelen af ejere af forældrekøbte boliger og øvrige boligejere i alderen 50-69 år i de ti indkomst- og formuedeciler i 2023. Hvis familiens indkomst og formue ikke hænger sammen med, om man ejer en bolig, så vil andelen af ejere være ligeligt fordelt på tværs af de ti indkomst- og formuedeciler (svarende til den stiplede linje i figur 11). Som det ses af figuren, var der imidlertid hhv. 41 pct. og 19 pct. af ejerne af forældrekøbte boliger, som tilhørte de to højeste indkomstgrupper. Ligeledes var der hhv. 44 pct. og 21 pct. af ejerne af forældrekøbte boliger, som tilhørte de to højeste formuegrupper. Øvrige boligejere var ligeledes overrepræsenterede i de øverste deciler, men i mindre grad. Blandt de øvrige boligejere tilhørte 15 pct. den øverste indkomstgruppe, mens 14 pct. tilhørte den øverste formuegruppe. Det er i denne forbindelse væsentligt at bemærke, at værdien af en forældrekøbt bolig indgår i opgørelsen af ejernes samlede formue, jf. boks 1.

Figur 11. Ejere af forældrekøbte boliger i alderen 50-69 år fordelt efter indkomst- og formuedeciler. 2023

test

Anm.: Indkomst refererer til familiens ækvivalerede disponible indkomst, mens formue refererer til familiens samlede nettoformue. Opdelingen i indkomst- og formuedeciler er baseret på familier, hvor mindst én person er i alderen 50-69 år og har et eller flere børn.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen, Befolkningsstatistikregistret, Indkomststatistikregistret og Formue og gæld.

Andelen af ejere af forældrekøbte boliger i 2023 var højest i kommunerne nord for København. Hvis man kigger på, hvor stor en andel af 50-69-årige i hver kommune, som ejer en forældrekøbt bolig, så var andelene højst i Gentofte, Rudersdal og Hørsholm, hvor hhv. 5 pct., 5 pct. og 4 pct. ejede en forældrekøbt bolig, jf. figur 12 og bilag 1, tabel 1.

Figur 12. Personer i alderen 50-69 år, som ejer en forældrekøbt bolig fordelt efter bopælskommune. 2023

test

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Disse geografiske forskelle er blandt andet et udtryk for indkomst- og formueforskelle på tværs af landets kommuner. Hvis man kun betragter personer i højeste indkomst- og formuekvartil er der fortsat forskelle mellem kommunerne - men som det ses i bilag 1, tabel 2 og tabel 3, er det ikke entydigt kommuner med de højeste indkomster og formuer, som har de højeste andele. Blandt personer i øverste indkomstkvartil var andelen af de 50-69-årige, som ejer en forældrekøbt bolig, højest i kommunerne Samsø og Gentofte (8 pct. i begge kommuner) og lavest i kommunerne Tårnby, Langeland og Brøndby (3 pct. i alle tre kommuner). Blandt personer i øverste formuekvartil var andelen af de 50-69-årige, som ejer en forældrekøbt bolig, højest i kommunerne Gentofte, Hørsholm og Rudersdal (hhv. 8 pct., 7 pct. og 7 pct.) samt lavest i kommunerne Brøndby og Tårnby (3 pct. i begge kommuner). Ud over økonomien kan afstanden til studiestederne også tænkes at have betydning for forældrekøb.

Bilag

Bilag 1. Ejere af forældrekøbte boliger i kommuner

Tabel 1. Personer i alderen 50-69 år, som ejer en forældrekøbt bolig. 2023

Kommunenavn Indbyggere, antal Ejere af forældrekøb, antal Ejere af forældrekøb, pct.
Gentofte 20 528 1 082 5,3
Rudersdal 15 283 713 4,7
Hørsholm 7 011 304 4,3
Lyngby-Taarbæk 14 241 518 3,6
Furesø 10 946 385 3,5
Allerød 6 873 224 3,3
Dragør 3 984 118 3,0
Solrød 6 058 172 2,8
Hillerød 14 387 393 2,7
Helsingør 18 896 490 2,6
Fredensborg 11 556 295 2,6
Egedal 11 891 296 2,5
Aarhus 72 237 1 796 2,5
Roskilde 24 151 589 2,4
Gladsaxe 16 468 396 2,4
Vallensbæk 3 579 85 2,4
Frederiksberg 22 456 522 2,3
Gribskov 13 256 307 2,3
Lejre 8 198 187 2,3
Skanderborg 16 291 359 2,2
Ærø 2 027 44 2,2
Kerteminde 7 017 142 2,0
Samsø 1 304 26 2,0
Odder 6 773 135 2,0
Greve 13 641 270 2,0
Middelfart 11 687 231 2,0
Assens 11 933 232 1,9
Køge 17 006 330 1,9
Fanø 1 084 21 1,9
Jammerbugt 10 883 210 1,9
Odense 46 379 894 1,9
Rødovre 10 301 191 1,9
Svendborg 16 362 303 1,9
Syddjurs 12 736 234 1,8
København 120 178 2 187 1,8
Guldborgsund 17 650 321 1,8
Kalundborg 14 430 262 1,8
Læsø 608 11 1,8
Esbjerg 30 563 545 1,8
Ballerup 12 555 222 1,8
Brønderslev 9 786 173 1,8
Bornholm 12 212 215 1,8
Vordingborg 14 029 246 1,8
Aalborg 49 519 866 1,7
Rebild 7 914 138 1,7
Norddjurs 11 042 192 1,7
Frederikshavn 17 627 304 1,7
Hedensted 13 313 225 1,7
Ringsted 9 721 164 1,7
Odsherred 10 331 173 1,7
Lemvig 5 933 99 1,7
Sorø 8 839 147 1,7
Frederikssund 13 835 230 1,7
Billund 7 179 118 1,6
Nordfyns 8 793 143 1,6
Holbæk 20 655 333 1,6
Glostrup 5 781 93 1,6
Stevns 7 211 116 1,6
Hjørring 18 396 295 1,6
Høje-Taastrup 12 657 200 1,6
Kolding 24 258 383 1,6
Lolland 12 449 195 1,6
Silkeborg 25 797 399 1,5
Næstved 23 336 360 1,5
Halsnæs 9 584 147 1,5
Herlev 7 185 110 1,5
Struer 6 017 92 1,5
Nyborg 9 372 143 1,5
Herning 23 051 350 1,5
Vejen 11 364 170 1,5
Varde 14 054 210 1,5
Holstebro 14 911 221 1,5
Thisted 12 157 179 1,5
Fredericia 14 299 208 1,5
Hvidovre 12 575 182 1,4
Faaborg-Midtfyn 14 864 214 1,4
Vesthimmerlands 10 244 147 1,4
Favrskov 12 513 178 1,4
Vejle 30 683 434 1,4
Ringkøbing-Skjern 15 553 217 1,4
Randers 26 026 354 1,4
Faxe 11 075 148 1,3
Viborg 25 766 341 1,3
Tønder 11 110 147 1,3
Slagelse 21 809 285 1,3
Mariagerfjord 12 257 159 1,3
Ikast-Brande 10 955 141 1,3
Aabenraa 16 740 215 1,3
Sønderborg 21 121 266 1,3
Horsens 23 222 292 1,3
Morsø 5 828 73 1,3
Tårnby 11 104 139 1,3
Skive 12 974 160 1,2
Ishøj 5 335 63 1,2
Haderslev 15 620 177 1,1
Albertslund 6 325 69 1,1
Langeland 4 076 41 1,0
Brøndby 9 073 71 0,8

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen og Befolkningsstatistikregistret.

Tabel 2. Personer i alderen 50-69 år i højeste indkomstkvartil, som ejer en forældrekøbt bolig. 2023

Kommunenavn Indbyggere, antal Ejere af forældrekøb, antal Ejere af forældrekøb, pct.
Samsø 134 11 8,2
Gentofte 8 077 662 8,2
Rudersdal 6 017 427 7,1
Ærø 214 15 7,0
Hørsholm 2 661 183 6,9
Bornholm 1 092 75 6,9
Lyngby-Taarbæk 4 805 306 6,4
Aarhus 15 115 942 6,2
Guldborgsund 1 937 120 6,2
Lolland 997 61 6,1
Furesø 3 590 217 6,0
Odense 7 612 451 5,9
Helsingør 4 151 241 5,8
Jammerbugt 1 312 75 5,7
Allerød 2 333 132 5,7
Hillerød 3 764 209 5,6
Fanø 199 11 5,5
Solrød 1 782 98 5,5
Læsø 55 3 5,5
København 23 187 1 259 5,4
Kerteminde 1 035 56 5,4
Hjørring 2 341 126 5,4
Middelfart 1 992 105 5,3
Fredensborg 3 024 159 5,3
Frederiksberg 5 685 297 5,2
Norddjurs 1 264 66 5,2
Vejen 1 554 81 5,2
Svendborg 2 559 133 5,2
Skanderborg 3 622 188 5,2
Assens 1 447 75 5,2
Gladsaxe 4 034 208 5,2
Dragør 1 340 68 5,1
Frederikshavn 2 286 115 5,0
Esbjerg 4 801 239 5,0
Kalundborg 2 462 122 5,0
Roskilde 6 352 311 4,9
Odder 1 291 63 4,9
Odsherred 1 235 60 4,9
Gribskov 2 863 139 4,9
Syddjurs 2 105 102 4,8
Ishøj 682 33 4,8
Køge 3 404 164 4,8
Struer 770 37 4,8
Vordingborg 1 787 85 4,8
Lemvig 824 39 4,7
Aalborg 8 538 401 4,7
Rødovre 1 795 84 4,7
Thisted 1 368 64 4,7
Lejre 1 915 89 4,6
Egedal 3 358 156 4,6
Herning 3 704 171 4,6
Nordfyns 1 084 50 4,6
Ballerup 2 498 115 4,6
Nyborg 1 254 56 4,5
Brønderslev 1 254 56 4,5
Sorø 1 463 65 4,4
Herlev 1 337 59 4,4
Holbæk 3 815 167 4,4
Vallensbæk 895 39 4,4
Fredericia 2 309 100 4,3
Morsø 579 25 4,3
Rebild 1 415 61 4,3
Høje-Taastrup 2 221 95 4,3
Ringsted 1 702 72 4,2
Kolding 4 200 177 4,2
Varde 2 073 87 4,2
Næstved 3 625 152 4,2
Hvidovre 2 197 92 4,2
Skive 1 604 67 4,2
Glostrup 1 055 44 4,2
Sønderborg 2 777 113 4,1
Holstebro 2 336 95 4,1
Greve 3 469 141 4,1
Vesthimmerlands 1 206 49 4,1
Aabenraa 2 049 83 4,1
Hedensted 2 159 87 4,0
Frederikssund 2 836 114 4,0
Randers 3 634 146 4,0
Faxe 1 739 69 4,0
Viborg 4 134 164 4,0
Silkeborg 4 951 196 4,0
Slagelse 3 128 123 3,9
Mariagerfjord 1 681 66 3,9
Ringkøbing-Skjern 2 255 87 3,9
Stevns 1 246 48 3,9
Favrskov 2 431 92 3,8
Faaborg-Midtfyn 1 862 69 3,7
Ikast-Brande 1 559 57 3,7
Billund 1 206 43 3,6
Vejle 5 911 208 3,5
Haderslev 1 964 69 3,5
Albertslund 803 28 3,5
Horsens 3 591 125 3,5
Tønder 1 142 38 3,3
Halsnæs 1 549 51 3,3
Tårnby 2 408 74 3,1
Langeland 333 10 3,0
Brøndby 1 148 33 2,9

Anm.: Der er kommuner, hvor antallet af ejere er begrænset, og andelene derfor er mere følsomme over for små ændringer.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen, Befolkningsstatistikregistret og Indkomstregistret.

Tabel 3. Personer i alderen 50-69 år i højeste formuekvartil, som ejer en forældrekøbt bolig. 2023

Kommunenavn Indbyggere, antal Ejere af forældrekøb, antal Ejere af forældrekøb, pct.
Gentofte 8 049 661 8,2
Hørsholm 2 591 193 7,4
Rudersdal 5 849 425 7,3
Ærø 286 19 6,6
Lolland 1 010 67 6,6
Helsingør 4 003 262 6,5
Samsø 184 12 6,5
Guldborgsund 2 048 132 6,4
Lyngby-Taarbæk 4 809 307 6,4
Aarhus 16 201 1 006 6,2
Vordingborg 1 656 101 6,1
Furesø 3 657 223 6,1
Odder 1 219 74 6,1
Norddjurs 1 230 74 6,0
Kerteminde 992 59 5,9
Assens 1 351 80 5,9
Kalundborg 2 100 124 5,9
Hillerød 3 731 217 5,8
Odense 7 679 445 5,8
Solrød 1 727 99 5,7
Frederikshavn 2 274 127 5,6
Gribskov 2 755 152 5,5
Bornholm 1 484 81 5,5
Sorø 1 341 73 5,4
Skanderborg 3 649 198 5,4
Jammerbugt 1 445 78 5,4
Allerød 2 487 134 5,4
Køge 3 103 166 5,3
Gladsaxe 4 018 214 5,3
Fredensborg 3 023 161 5,3
Lemvig 853 45 5,3
Roskilde 6 121 322 5,3
Brønderslev 1 201 63 5,2
Syddjurs 2 183 114 5,2
København 22 907 1 194 5,2
Hjørring 2 369 123 5,2
Vejen 1 542 80 5,2
Næstved 3 176 164 5,2
Lejre 1 765 91 5,2
Middelfart 1 807 93 5,1
Svendborg 2 671 137 5,1
Dragør 1 426 73 5,1
Esbjerg 5 011 252 5,0
Odsherred 1 249 62 5,0
Frederiksberg 6 268 311 5,0
Thisted 1 666 82 4,9
Holbæk 3 422 165 4,8
Ishøj 646 31 4,8
Rødovre 1 888 90 4,8
Aabenraa 2 214 105 4,7
Morsø 655 31 4,7
Fredericia 2 129 100 4,7
Struer 788 37 4,7
Vesthimmerlands 1 263 59 4,7
Aalborg 8 417 391 4,6
Herning 3 936 182 4,6
Læsø 65 3 4,6
Vallensbæk 978 45 4,6
Nordfyns 1 087 50 4,6
Ringsted 1 523 70 4,6
Slagelse 2 829 128 4,5
Nyborg 1 240 56 4,5
Faaborg-Midtfyn 1 908 86 4,5
Egedal 3 364 150 4,5
Frederikssund 2 740 122 4,5
Skive 1 691 75 4,4
Faxe 1 486 65 4,4
Kolding 3 945 172 4,4
Billund 1 218 53 4,4
Greve 3 425 149 4,4
Fanø 207 9 4,3
Herlev 1 336 58 4,3
Rebild 1 475 64 4,3
Glostrup 1 022 44 4,3
Randers 3 233 139 4,3
Silkeborg 5 034 214 4,3
Stevns 1 112 47 4,2
Halsnæs 1 398 59 4,2
Ballerup 2 647 111 4,2
Viborg 4 191 175 4,2
Varde 2 292 95 4,1
Holstebro 2 537 105 4,1
Ringkøbing-Skjern 2 519 104 4,1
Høje-Taastrup 2 243 92 4,1
Ikast-Brande 1 564 64 4,1
Hedensted 2 096 85 4,1
Sønderborg 2 817 114 4,0
Mariagerfjord 1 682 68 4,0
Favrskov 2 443 98 4,0
Tønder 1 327 52 3,9
Vejle 5 440 210 3,9
Horsens 3 345 129 3,9
Hvidovre 2 430 88 3,6
Haderslev 2 068 74 3,6
Albertslund 843 29 3,4
Langeland 391 13 3,3
Brøndby 1 306 39 3,0
Tårnby 2 538 71 2,8

Anm.: Der er kommuner, hvor antallet af ejere er begrænset, og andelene derfor er mere følsomme over for små ændringer.

Kilder. Ejerregistret, Deltagerregistret, Boligopgørelsen, Befolkningsstatistikregistret og Formue og gæld.

Noter

  1. Andelen af forældrekøbte enfamilieshuse i disse fem kommuner svingede mellem 6 pct. og 0,3 pct. [ ↑ ]

  2. Det ses af figuren, at der var beboere i forældrekøb, som var hhv. 0-9 år og 10-19 år. Det omfatter fx tilfælde, hvor mor og barn bor sammen i en bolig, som ejes af far, men hvor far ikke selv bor i boligen - samt tilfælde, hvor far og barn bor sammen i en bolig, som ejes af mor, men som mor ikke selv bor i. [ ↑ ]

  3. Beboere i forældrekøb er generelt overrepræsenterede i aldersgrupperne 20-29 år (56 pct.) og 30-39 år (22 pct.), hvis man sammenligner med den øvrige befolknings aldersfordeling, hvor kun 13 pct. tilhører aldersgruppen 20-29 år og 13 pct. tilhører aldersgruppen 30-39 år. [ ↑ ]

  4. Opgørelsen tager udgangspunkt i beboernes uddannelsesstatus ultimo september 2023. Hvis man kigger på, hvor stor en andel af beboerne i forældrekøbte boliger, som enten var i gang med en uddannelse, da de flyttede ind i deres bolig, eller startede på en uddannelse inden for et år efter indflytning, så var andelene endnu højere for samtlige grupper på nær de 16-19-årige. [ ↑ ]

  5. I den øvrige befolkning var andelen under uddannelse 82 pct. for de 16-19-årige, dvs. højere end andelen blandt beboere i både forældrekøbte ejerlejligheder og enfamiliehuse. For de 20-29-årige var andelen under uddannelse 34 pct. i den øvrige befolkning, dvs. lavere end blandt beboerne i forældrekøbte lejligheder, men højere end andelen blandt beboerne i forældrekøbte enfamiliehuse. [ ↑ ]

  6. Hvis man kigger på ejerne af forældrekøbte boliger ultimo 2023 (N=36.200), var der en lidt højere andel af mænd (55 pct.) end kvinder (45 pct.). [ ↑ ]


Kontakt:

Emilie Rune Hegelund
Telefon: 20 56 47 11
Fenja Søndergaard Møller
Telefon: 23 62 62 99
Jakob Holmgaard
Telefon: 24 87 64 56