Frugt og grøntsager trækker økologisalg op
Detailomsætningen af økologiske fødevarer 2018
Detailsalget af økologiske varer steg 14 pct. på ét år og udgjorde 12,9 mia. kr. i 2018 mod 11,3 mia. kr. i 2017. Frugt og grønt udgjorde alene 38 pct. af den samlede stigning. Økologisk is og margarine er blandt højdespringerne i de mindre varegrupper.
Kilde: www.statistikbanken.dk/OEKO3.Mere økologisk is i fryseren
Detailomsætningen af økologisk is og anden dessert steg fra 60 mio. kr. i 2017 til 152 mio. kr. i 2018. Omsætningen af sukker, syltetøj, chokolade, slik, is o.l. udgjorde som helhed 509 mio. kr. En anden vare, der oplevede stor stigning, er økologisk margarine, som steg fra knapt 6 mio. kr. i 2017 til 21 mio. kr. i 2018; altså næsten en firedobling. Margarine har dog stadig en lille omsætning, sammenlignet med økologiske smør og blandingsprodukter, som steg med 15 pct., fra 303 mio. kr. i 2017 til 350 mio. kr. i 2018.
Grøntsager steg mere end frugt
Frugt og grønt har konsolideret sig som den største økologiske varegruppe med 4,3 mia. kr. i 2018 foran mejerivarerne mælk, ost og æg, der havde et salg på 3,4 mia. kr. Blandt frugt og grønt udgjorde grøntsager ca. to tredjedele med 2,8 mia. kr. og frugt de resterende 1,5 mia. kr. Salget af økologiske grøntsager steg med 18 pct. fra 2017 til 2018 og økologisk frugt med 11 pct.
Den samlede detailomsætning af økologisk frugt og grønt er mere end tredoblet på seks år fra 1,3 mia. kr. i 2012 til 4,3 mia. kr. i 2018. Det økologiske areal med 'gartneriafgrøder' (primært frugt og grøntsager) steg fra 2.500 hektar til 4.600 hektar i samme periode og udgør nu 22,5 pct. af det samlede areal af gartneriafgrøder mod 12,9 pct. i 2012. Importen af økologisk frugt og grønt steg fra 0,5 mia. kr. i 2012 til 1,5 mia. kr. i 2017. Udover detailhandlen, er foodservice (storkøkkener mv.) en stor aftager af økologiske fødevarer.
Salgsværdien af økologiske fødevarer estimeres til 12 pct. af det samlede salg af fødevarer i 2018. Andelen i 2017 blev estimeret til 13 pct. Der kan ikke umiddelbart sammenlignes mellem de to år, da beregningsgrundlaget er ændret fra og med 2018. Det må antages, at faldet mellem de to andele alene skyldes skift i metode og ikke er et udtryk for reelt fald i den økologiske andel.
Andele fra og med 2018 vurderes at være mere præcise end tidligere offentliggjorte tal, da samlet omsætning nu indhentes direkte fra respondenterne (se mere i statistikdokumentationen).
Detailomsætningen af økologiske fødevarer
|
2016 |
20171 |
2018 |
2016 |
20171 |
2018 |
|
tons |
1.000kr. |
||||
Omsætning i alt |
334900 |
392648 |
439375 |
8671846 |
11325123 |
12864889 |
Ris, brød, pasta, mel, gryn, kager |
38660 |
43435 |
46950 |
1003584 |
1179240 |
1296253 |
Kød, pålæg, indmad |
6808 |
7704 |
8860 |
655153 |
932345 |
1036926 |
Fisk, skaldyr |
168 |
397 |
390 |
42379 |
88863 |
93245 |
Mælk, ost, æg2 |
162987 |
171690 |
187493 |
2574870 |
3008446 |
3368861 |
Fedtstoffer, madolier3 |
5184 |
5267 |
6464 |
366168 |
456302 |
540246 |
Frugt |
33167 |
41484 |
48286 |
1018700 |
1336540 |
1486078 |
Grøntsager |
58212 |
84795 |
95816 |
1503106 |
2351639 |
2785182 |
Sukker, syltetøj, chokolade, slik, is o.l. |
6152 |
6425 |
8186 |
338461 |
397526 |
508850 |
Krydderier, suppeterninger o.l. |
4740 |
6368 |
7290 |
366633 |
538248 |
567063 |
Kaffe, te, kakao o.l. |
2246 |
2579 |
2576 |
301830 |
373042 |
385236 |
Juice, frugtsaft o.l. |
10209 |
13793 |
17367 |
222294 |
293065 |
366511 |
Vin, spiritus, øl o.l. |
6367 |
8712 |
9698 |
278667 |
369865 |
430437 |
Anm. Omsætning er inkl. moms. Der er databrud mellem 2016 og 2017. |
Nyt fra Danmarks Statistik
7. maj 2019 - Nr. 173
Hent som PDF
Næste udgivelse: 4. maj 2020
Kontakt
- Martin Lundø, tlf. 51 46 15 12
- Ditte Puk Andersen, tlf. 40 43 41 97