Frugt, grønt og mælk dominerer økologisk salg
Detailomsætningen af økologiske fødevarer 2017
Detailsalget af økologiske varer udgjorde 11,3 mia. kr. i 2017 mod 8,7 mia. kr. i 2016 og markerer endnu et år med markant stigning. En del af stigningen skyldes, at undersøgelsen fra i år er udvidet med salg af fødevarer fra virksomheder, som udelukkende har online-salg. Hvis man sammenligner med det samlede forbrug, ser man, at nogle varegrupper fylder mere i det økologiske salg. Frugt og grønt samt mælk, ost og æg udgør således 60 pct. af det økologiske salg - dobbelt så meget som de samme varer udgør i de nyeste tal for det samlede forbrug.
Mindre kød i den økologiske indkøbskurv
Frugt og grønt udgør 33 pct. af detailsalget af økologiske varer mod 18 pct. af det samlede forbrug af føde- og drikkevarer. Mælk, ost og æg udgør 27 pct. af det økologiske salg mod 12 pct. af det samlede forbrug.
Til gengæld udgør kød og fisk kun 9 pct. af det økologiske salg mod hele 24 pct. af det samlede forbrug af føde- og drikkevarer. Analysen Profil af den økologiske forbruger viser endvidere, at kød og fisk udgør en større andel af det økologiske forbrug i husstande, der ofte køber økologisk, end i de øvrige husstande.
Vin, spiritus og øl er en lille varegruppe i økologien
Drikkevarer udgør 6 pct. af det økologiske salg mod 15 pct. af det samlede forbrug. Heraf udgør vin, spiritus, øl o.l. 3 pct. af det økologiske salg mod 11 af det samlede forbrug. Andelen af vin, spiritus og øl af det økologiske salg, er dog stigende og udgjorde fx 1,5 pct. i 2010.
Salgsværdien af økologiske fødevarer estimeres til 13,3 pct. af det samlede salg af fødevarer i 2017 mod 10,5 pct. året før. Også her skyldes en del af stigningen undersøgelsens udvidelse med online-handel.
Frugt og grønt er blevet den største varegruppe
Salget af frugt og grønt steg fra 2,5 mia. kr. i 2016 til 3,7 mia. kr. i 2017. Frugt og grønt har dermed overhalet mælk, ost, og æg som udgør 3,0 mia. kr. i 2017. Det økologiske areal med gartneriafgrøder steg fra 2.500 hektar i 2012 til 4.400 hektar i 2017 og udgør nu 2,6 pct. af det økologiske areal mod 1,5 pct. i 2012.
Detailomsætningen af økologiske fødevarer
|
2015 |
20161 |
|
20171 |
|
2015 |
20161 |
|
20171 |
|
tons |
|
1.000kr. |
||||||
Omsætning i alt |
296346 |
334900 |
|
392648 |
|
7565545 |
8671846 |
|
11325123 |
Ris, brød, pasta, mel, gryn, kager |
35004 |
38660 |
|
43435 |
|
888634 |
1003584 |
|
1179240 |
Kød, pålæg, indmad |
5960 |
6808 |
|
7704 |
|
615882 |
655153 |
|
932345 |
Fisk, skaldyr |
109 |
168 |
|
397 |
|
29154 |
42379 |
|
88863 |
Mælk, ost, æg2 |
156406 |
162987 |
|
171690 |
|
2398285 |
2574870 |
|
3008446 |
Fedtstoffer, madolier3 |
4986 |
5184 |
|
5267 |
|
388117 |
366168 |
|
456302 |
Frugt |
26284 |
33167 |
|
41484 |
|
822749 |
1018700 |
|
1336540 |
Grøntsager |
44285 |
58212 |
|
84795 |
|
1168055 |
1503106 |
|
2351639 |
Sukker, syltetøj, chokolade, slik, is o.l. |
5447 |
6152 |
|
6425 |
|
300916 |
338461 |
|
397526 |
Krydderier, suppeterninger o.l. |
3602 |
4740 |
|
6368 |
|
290660 |
366633 |
|
538248 |
Kaffe, te, kakao o.l. |
1884 |
2246 |
|
2579 |
|
270488 |
301830 |
|
373042 |
Juice, frugtsaft o.l. |
8355 |
10209 |
|
13793 |
|
197362 |
222294 |
|
293065 |
Vin, spiritus, øl o.l. |
4024 |
6367 |
|
8712 |
|
195243 |
278667 |
|
369865 |
Anm. Omsætning er inkl. moms. |
2 Plantemælk indgår under mælk, ost, æg. |
Nyt fra Danmarks Statistik
7. maj 2018 - Nr. 177
Hent som PDF
Næste udgivelse: 7. maj 2019
Kontakt
- Martin Lundø, tlf. 51 46 15 12
- Ditte Puk Andersen, tlf. 40 43 41 97