Spring i økologisk detailsalg på 14 pct.
Detailomsætningen af økologiske fødevarer 2020
Detailsalget af økologiske fødevarer steg 14 pct. og rundede 16,0 mia. kr. i 2020 mod 14,1 mia. kr. i 2019. Målt i mængder var stigningen endnu større, da kilopriserne typisk faldt med 10 pct. i de enkelte varegrupper. Blandt højdespringerne var bananer, hvor salget blev mere end fordoblet, fra 285 mio. kr. i 2019 til 588 mio. kr. i 2020. Æblesalget steg 30 pct. til 269 mio. kr. i 2020. Detailsalget af alle økologiske fødevarer estimeres til 13 pct. af det samlede salg af fødevarer i 2020 mod 12 pct. i 2019.
Kilde: www.statistikbanken.dk/oeko3Frugt og grønt steg 1 mia. kr.
Detailomsætningen af frugt og grønt steg 21 pct. fra 4,8 mia. kr. i 2019 til 5,8 mia. kr. i 2020, svarende til mere end halvdelen af den samlede stigning af økologiske fødevarer. Frugt og grønt udgør tilsammen den største økologiske varegruppe foran mælk, ost og æg, der havde et salg på 3,9 mia. kr. Frem til 2016 var omsætningen af mælk, ost og æg større end frugt og grønt. Af frugt- og grøntomsætningen udgjorde grøntsager 3,8 mia. kr. Blandt grøntsager er gulerødder topsælgeren med 325 mio. kr. I frugtafdelingen tegner bananer sig for 588 mio. kr. og æbler for 269 mio. kr.
Spiritus og plantedrikke i fremgang
Vin, spiritus, øl o.l. steg 22 pct. til 594 mio. kr. i 2020. Heraf steg spiritus alene 36 pct. fra 27 mio. kr. i 2019 til 36 mio. kr. i 2020. Detailomsætningen af plantedrikke (fx soya- eller havredrik) fortsatte forrige års vækst og steg 39 pct. fra 169 mio. kr. i 2019 til 234 mio. kr. i 2020. Til sammenligning steg salget af mælk 5 pct. til 1,4 mia. kr. i 2020. Fisk og skaldyr (opdræt) steg 14 pct., men skaldyr alene steg 39 pct. fra 13 mio. kr. i 2019 til 18 mio. kr. i 2020.
Omsætningen af økologiske frugt og grønt tredoblet på fem år
Den samlede detailomsætning af økologisk frugt og grønt på 5,8 mia. kr. er næsten tre gange større end omsætningen i 2015 på 2,0 mia. kr. En del af varerne er danskproducerede. Det økologiske areal med gartneriafgrøder (primært frugt og grøntsager) udgør nu 29 pct. af det samlede areal af gartneriafgrøder mod 17 pct. i 2015. Importen af økologisk frugt og grønt steg fra 0,8 mia. kr. i 2015 til 2,0 mia. kr. i 2019. I tilgift til detailhandlen, er foodservice (storkøkkener mv.) en stor aftager af økologiske fødevarer.
Detailomsætningen af økologiske fødevarer
|
2018 |
2019 |
2020 |
2018 |
2019 |
2020 |
|
tons |
1.000kr. |
||||
Omsætning i alt, økologi |
439375 |
471294 |
600293 |
12864889 |
14074955 |
15988684 |
Ris, brød, pasta, mel, gryn, kager |
46950 |
50316 |
63468 |
1296253 |
1430621 |
1575066 |
Kød, pålæg, indmad |
8860 |
9523 |
11003 |
1036926 |
1113448 |
1234919 |
Fisk, skaldyr (opdræt) |
390 |
376 |
475 |
93245 |
92365 |
104926 |
Mælk, ost, æg1 |
187493 |
195586 |
231468 |
3368861 |
3637890 |
3911657 |
Fedtstoffer, madolier2 |
6464 |
6330 |
7325 |
540246 |
553839 |
605304 |
Frugt3 |
48286 |
54670 |
91522 |
1486078 |
1609286 |
2069308 |
Grøntsager3 |
95816 |
104893 |
132873 |
2785182 |
3221097 |
3773864 |
Sukker, syltetøj, chokolade, slik, is o.l. |
8186 |
8247 |
10331 |
508850 |
529769 |
592463 |
Krydderier, suppeterninger o.l. |
7290 |
8325 |
9459 |
567063 |
631847 |
673248 |
Kaffe, te, kakao o.l. |
2576 |
2787 |
3588 |
385236 |
387904 |
425254 |
Juice, frugtsaft o.l. |
17367 |
19257 |
25012 |
366511 |
378438 |
428357 |
Vin, spiritus, øl o.l. |
9698 |
10984 |
13769 |
430437 |
488451 |
594318 |
Anm. Omsætning er inkl. moms. Se specifikation af varegrupper på www.statistikbanken.dk/oeko3. |
Nyt fra Danmarks Statistik
12. maj 2021 - Nr. 177
Hent som PDF
Næste udgivelse: 17. juni 2022
Kontakt
- Martin Lundø, tlf. 51 46 15 12
- Ditte Puk Andersen, tlf. 40 43 41 97