Stor vækst i salg til foodservice
Salg af føde- og drikkevarer til foodservice 2022
Salget af varer til foodservice (storkøkkener o.l.) tog et kraftigt spring frem på 39 pct. fra 16,9 mia. kr. i 2021 til 23,4 mia. kr. i 2022. Salget har dermed rettet sig efter den delvise nedlukning af restauranter og kantiner, som følge af COVID-19. Væksten i salget omfattede også økologiske varer, som steg 41 pct. fra 2,1 mia. kr. i 2021 til 3,0 mia. kr. i 2022.
Økologi har størst andel i mejeriprodukter og æg
Økologi udgjorde 13 pct. af det samlede salg til foodservice i 2022, hvilket var samme andel som i 2021. Det er lidt højere end økologiske varers andel af detailomsætningen, på 12 pct. i 2022, se Nyt fra Danmarks Statistik 2023:145.
Der er forskel på de enkelte varegruppers andel med økologi i salget til foodservice. Fx udgør økologi 32 pct. af det samlede salg af mejeriprodukter og æg mod de 13 pct. som økologiske varer udgør i alt. Også økologisk frugt og grønt ligger højere end gennemsnittet med 21 pct. Økologisk kød og fisk udgør omvendt kun 3 pct. af varegruppens samlede salg, frostvarer udgør kun 5 pct. Salget af økologisk kød og fisk steg 11 pct. fra 2021 til 2022, hvilket er mindre end stigningen på 41 pct. for alle økologiske varer. Stigningen i økologisk kød og fisk er 20 pct., hvis man medtager kød og fisk på frost.
Højere andel af økologi i den offentlige sektor
De økologiske varer spiller en større rolle i den offentlige sektor end i den private. Økologiens andel af alle varer var højest i offentlige institutioner med 30 pct. Kantiner på offentlige arbejdspladser lå med 20 pct. en anelse over private arbejdspladser med 18 pct. Lavest lå den økologiske andel i hoteller, restauranter o.l. med 9 pct. og hos andet med 6 pct. af det samlede salg.
Den offentlige sektor har stor betydning for det økologiske marked
Den offentlige sektor aftog en forholdsvis høj andel - 37 pct. - af salget af økologiske varer til foodservice i 2022. Det var mere end dobbelt så højt som sektorens andel af alle føde- og drikkevarer til foodservice, som lå på 17 pct.
Uændret antal spisesteder med et økologiske spisemærke
Ifølge Fødevarestyrelsen var antallet af spisesteder med "Det Økologiske Spisemærke" 3.440 i 2022, hvilket er uændret i forhold til 2021 og en mindre stigning på 2 pct. fra 3.378 i 2020 (ultimo årene).
Salg af føde- og drikkevarer til foodservice - efter varegrupper. 2021-2022
|
Alle varer |
Økologiske varer |
||||||
|
2021 |
2022* |
2021 |
2022* |
2021 |
2022* |
2021 |
2022* |
|
mio. kr. |
pct. |
mio. kr. |
pct. |
||||
I alt |
16853 |
23445 |
100 |
100 |
2116 |
2989 |
100 |
100 |
Kolonial |
6139 |
8656 |
36 |
37 |
767 |
1149 |
36 |
38 |
Kød og fisk |
2938 |
3608 |
17 |
15 |
111 |
123 |
5 |
4 |
Mejeriprodukter og æg |
1972 |
2740 |
12 |
12 |
649 |
888 |
31 |
30 |
Frugt og grønt |
1674 |
2518 |
10 |
11 |
380 |
522 |
18 |
17 |
Frostvarer |
4131 |
5923 |
25 |
25 |
209 |
307 |
10 |
10 |
Frugt og grønt inkl. frost |
2243 |
3239 |
13 |
14 |
435 |
596 |
21 |
20 |
Kød og fisk inkl. frost |
5330 |
7163 |
32 |
31 |
162 |
195 |
8 |
7 |
Anm.: Fødevaregrossisters salg i løbende priser, ekskl. moms. 'Alle varer' er inkl. økologiske. * Foreløbige tal. |
Salg af føde- og drikkevarer til foodservice - efter kundegrupper. 2021-2022
|
Alle varer |
Økologiske varer |
||||||
|
2021 |
2022* |
2021 |
2022* |
2021 |
2022* |
2021 |
2022* |
|
mio. kr. |
pct. |
mio. kr. |
pct. |
||||
I alt |
16853 |
23445 |
100 |
100 |
2116 |
2989 |
100 |
100 |
Offentlige institutioner |
2704 |
3164 |
13 |
13 |
865 |
951 |
41 |
32 |
Kantiner på offentlige arbejdspladser |
632 |
783 |
3 |
3 |
113 |
153 |
5 |
5 |
Kantiner på private arbejdspladser |
2045 |
3172 |
14 |
14 |
331 |
583 |
16 |
20 |
Hoteller, restauranter, caféer o.l. |
8696 |
12767 |
54 |
54 |
682 |
1087 |
32 |
36 |
Andet (fx diner transportable, take-away) |
2775 |
3560 |
15 |
15 |
125 |
215 |
6 |
7 |
Offentlige sektor i alt |
3336 |
3947 |
17 |
17 |
978 |
1104 |
46 |
37 |
Privat sektor i alt |
13516 |
19499 |
83 |
83 |
1138 |
1885 |
54 |
63 |
Anm.: Løbende priser, ekskl. moms. 'Alle varer' er inkl. økologiske. * Foreløbige tal. |
Nyt fra Danmarks Statistik
23. august 2023 - Nr. 292
Hent som PDF
Næste udgivelse: 5. juli 2024
Kontakt
- Martin Lundø, tlf. 51 46 15 12
- Kurt-Kristian Bech, tlf. 51 16 91 99