Gå til sidens indhold

Byboere oplever mere kultur uden for hjemmet

Kulturvaner 1. kvt. og 2. kvt. 2024

Byboere bruger i højere grad kulturaktiviteter uden for hjemmet end beboere i mindre befolkede områder. 68 pct. af indbyggerne i tætbefolkede områder har i andet kvartal 2024 været på museum inden for det seneste år. Det samme gælder for 50 pct. af indbyggerne i tyndtbefolkede områder. Mønsteret er det samme på tværs af alle kulturaktiviteter, der forbruges uden for hjemmet. En undtagelse er sportsbegivenheder, hvor forskellen mellem indbyggerne i tæt- og tyndtbefolkede områder kun er omkring 2 procentpoint.

Forbrug af kulturaktiviter uden for hjemmet efter urbaniseringsgrad. 2. kvt. 2024.Kilde: statistikbanken.dk/kv2urb

Kun få forskelle på brug af on-demand kulturaktiviteter

Der er ikke større forskelle på tværs af befolkningstæthed på forbruget af on-demand kulturaktiviteter som film, serier, musik og nyheder, der typisk forbruges i hjemmet. Til gengæld er der flere i tætbefolkede områder, der læser bøger end der er i tyndtbefolkede områder. 89 pct. af indbyggerne i tætbefolkede områder har i andet kvartal 2024 læst bøger inden for det seneste år, mens det i tyndtbefolkede områder gælder for 79 pct. af befolkningen. Der er også mindre forskelle mellem tæt- og tyndtbefolkede områder på brug af sociale medier, brug af digitale spil og dyrkning af sport eller motion. Sammenligner man forbruget af sociale medier, digitale spil og sport eller motion på tværs af både befolkningstæthed og alder reduceres forskellene mellem tæt- og tyndtbefolkede områder. Forskellen på tværs af befolkningstæthed for disse aktiviteter kan derfor skyldes, at aldersfordelingen er forskellig i tæt-, mellem- og tyndtbefolkede områder. Det er dog ikke tilfældet for andre kulturaktiviteter, hvor man også kan se en forskel når man sammenligner inden for aldersgrupper.

Forbrug af on-demand kulturaktiviteter efter urbaniseringsgrad. 2. kvt. 2024.Kilde: statistikbanken.dk/kv2urb

Nyt spørgeskema for Kulturvaneundersøgelsen

Fra 2024 gennemføres Kulturvaneundersøgelsen med et nyt spørgeskema. Det nye spørgeskema er blevet til på baggrund af en evaluering af det spørgeskema, der blev brugt fra 2018 til 2023. Ændringerne har til formål bedre at indfange bredden i befolkningens kulturvaner og nye typer af kulturforbrug. Fx er der tilføjet flere spørgsmål om digitale spil og fritidsaktiviteter som fx brug af naturen og håndarbejde. Der vil blive offentliggjort færre tabeller i Statistikbanken på kvartalsbasis, men fra marts 2025 vil en lang række statistikker på årsbasis blive udgivet i stedet.

Nyt fra Danmarks Statistik

2. september 2024 - Nr. 252

Hent som PDF
Næste udgivelse: 2. december 2024

Kontakt

Kilder og metode

Oplysningerne kommer fra Kulturvaneundersøgelsen 2. kvt. 2024. Kulturvaneundersøgelsen gennemføres hvert kvartal og begyndte med det nuværende spørgeskema 1. kvartal 2024. Der spørges ca. 15.000 personer hvert kvartal. Statistikken for andet kvartal 2024 er baseret på resultaterne fra cirka 4.700 gennemførte interview blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen i alderen 16 år og derover. Læs mere om kilder og metoder i statistikdokumentationen om kulturvaneundersøgelsen.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation