Gå til sidens indhold

381.000 borgere havde et udlånt hjælpemiddel i 2023

Udlån af hjælpemidler 2023

I 2023 havde 381.000 borgere et hjælpemiddel, som var udlånt via de kommunale hjælpemiddeldepoter. Det viser en ny statistik om udlån af hjælpemidler, som her offentliggøres for første gang. Statistikken dækker 97 af landets kommuner. 6 pct. af borgerne i disse kommuner havde et hjælpemiddel i udlån i 2023. Andelen af borgere med et hjælpemiddel er lavest i de yngste aldersgrupper og stiger med alderen. Lidt over 1 pct. af borgerne under 25 år havde et hjælpemiddel i 2023. Blandt de ældste på 90 år og derover var andelen 79 pct.

Andel af borgere med et udlånt hjælpemiddel fra kommunale depoter fordelt efter alder og køn. 2023Kilde: www.statistikbanken.dk/hjalp2 og folk1a

Kvinder har i højere grad et udlånt hjælpemiddel end mænd

Blandt kvinderne var det 8 pct., som havde et hjælpemiddel i udlån, mod 5 pct. af mændene. I stort set alle aldersgrupper var det ligeledes en større andel af kvinderne, som havde et hjælpemiddel. Især i de ældste aldersgrupper var der forholdsvist flere kvinder med et hjælpemiddel end blandt mændene. Blandt de 90 årige og derover havde 84 pct. af kvinderne et hjælpemiddel i udlån, mens mændenes andel lå på 67 pct.

Andel af borgere med et udlånt hjælpemiddel varierer mellem kommunerne

Blandt den ældre befolkning på 80 år og derover havde 45 pct. et udlånt hjælpemiddel i 2023. Andelen af borgere med et hjælpemiddel i denne aldersgruppe fordelt på kommuner varierede fra 30 pct. til 62 pct. af kommunens indbyggertal i aldersgruppen.

Kommunerne med den laveste andel af borgere med et hjælpemiddel i udlån var Allerød, Dragør, Gribskov og Læsø, hvor mellem 30 pct. og 33 pct. af borgerne havde et hjælpemiddel. Vordingborg, Tønder, Glostrup, Hjørring og København havde den højeste andel på mellem 52 pct. og 62 pct.

Forskellen mellem kommunerne kan være påvirket af køns- og alderssammensætningen i kommunernes befolkning på 80 år og derover. Forskellen kan også være påvirket af borgernes generelle sundhedstilstand.

Andel af borgere på 80+ år med et udlånt hjælpemiddel fra kommunale depoter efter kommune. 2023Kilde: www.statistikbanken.dk/hjalp2 og folk1a

I alt 2,2 mio. hjælpemidler i udlån

De borgere, der havde et hjælpemiddel i udlån fra de kommunale hjælpemiddeldepoter ultimo december 2023, havde til sammen ca. 2,2 mio. hjælpemidler. Det er hjælpemidler, som er blevet udleveret på et tidspunkt, og som stadig er registreret i brug hos borgeren.

Nyt fra Danmarks Statistik

26. juni 2024 - Nr. 190

Hent som PDF
Næste udgivelse: Ingen planlagt

Kontakt

Kilder og metode

Statistik om Udlån af hjælpemidler er baseret på oplysninger fra de kommunale hjælpemiddeldepoter. Hjælpemidlerne er tildelt efter udvalgte paragraffer i Serviceloven, Arbejdsmiljøloven og Sundhedsloven. Populationen omfatter borgere ultimo december, som har eller har haft et hjælpemiddel i udlån i løbet af året samt borgernes hjælpemidler. Hjælpemidlerne er aktive hjælpemidler, som er udleveret i året eller forudgående år, og som stadig er i brug eller indleveret i løbet af året. Et hjælpemiddel er et produkt, der optimerer en persons funktionsevne og reducerer handicap. Det er samtidig et produkt, som kan indleveres efter brug og udleveres igen til en ny person.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation