Kulturelle og kreative erhvervs nationaløkonomiske betydning
Kontaktinfo
Forskning, Teknologi og KulturHent statistikdokumentation som pdf
Kulturelle og kreative erhvervs nationaløkonomiske betydning 2022
Formålet med statistikken Kulturelle og kreative erhvervs nationaløkonomiske betydning er at vise, hvor meget de kulturelle og kreative erhverv betyder i dansk økonomi opgjort i en nationalregnskabsmæssig ramme. Begreber fra nationalregnskabet som produktion og bruttoværditilvækst er knyttet til klassifikationerne af kulturelle og kreative erhverv. Det er et mål at afspejle både den direkte aktivitet i de kulturelle og kreative erhverv, og den indirekte aktivitet i andre brancher som understøtter disse erhverv. Statistikken er ny, og udgives første gang med tal for perioden 2014-2022.
Indhold
Statistikken omregner aktiviteten i de kulturelle og kreative brancher på det mest detaljerede niveau af Dansk Branchekode 2007 til nationalregnskabets brancheklassifikation og nationalregnskabsmæssige begreber som fx produktion og bruttoværditilvækst. Sammenkædningen med nationalregnskabets branchegruppering muliggør dels en beregning med en input-output-model af indirekte effekter i andre erhverv, som understøtter den kulturelle og kreative produktion, og dels en sammenligning af nøgletallene med tilsvarende nøgletal for andre dele af økonomien. Resultaterne klassificeres efter kulturemner og kreative erhverv.
Statistisk behandling
Statistikken kobler produktionen i udvalgte 6-cifrede branchekoder fra Dansk Branchekode 2007, der dækker kulturelle og kreative erhverv, til produktionen i nationalregnskabets 117-branchegruppering. Dette gør det muligt at anvende en input-output-model til at beregne de indirekte effekter i andre brancher. De indirekte effekter i andre erhverv end de kulturelle og kreative, beregnes ved at støde til en input-output-model med den kulturelle og kreative produktion. Beregningerne baseres på ENS2010 og nationalregnskabets tilgangs- og anvendelsesmatricer, der ligger til grund for officielle nationalregnskabstal.
Læs mere om statistisk behandling
Relevans
Kulturområdet har væsentlig ikke-markedsmæssig aktivitet, samt betydelig direkte og indirekte statsstøtte og bidrag fra private fonde. Denne statistik kan indkapsle disse dele og skabe mere præcise tal for sektorens økonomiske indvirkning under hensyntagen til disse forhold. Statistikken tager udgangspunkt i en værdikæde-tilgang, hvor der skelnes mellem hvor kunsten, kulturen mv. produceres og udøves, samt aktiviteter rundt om den kreative og udøvede aktivitet, som fx engroshandel, detailhandel, distribution mv. Statistikken giver viden om de forskellige leds betydning.
Præcision og pålidelighed
Statistikken bygger på kilder med usikkerheder, fx vægte fra Den Generelle Firmastatistik og vare- og tjenestehandel, samt antagelser ved opstilling af nationalregnskabet og input-output-tabeller. Foreløbige versioner af de seneste referenceår og betydelige økonomiske ændringer som COVID-19 bidrager til yderligere usikkerhed. Input-output-tabellen og modelantagelser medfører, at præcisionen er lavere sammenlignet med direkte observerede data.
Læs mere om præcision og pålidelighed
Aktualitet og punktlighed
Statistikken offentliggøres ca. 3 måneder efter udgivelsen af et nyt referenceår for input-output-tabellerne og det endelige nationalregnskab, som normalt sker ved udgangen af juni måned dvs. ca. 20 måneder efter referenceårets udgang. Dette omfatter både udgivelsen af foreløbige og endelige tal.
Input-output-tabellerne udkommer én gang om året samtidig med udgivelsen af det endelige nationalregnskab. Offentliggørelsestidspunktet for det endelige referenceår ligger 2,5 år efter dets udløb. De to foreløbige år offentliggøres samtidig med det endelige år 2,5 år efter udløbet af referenceåret.
Læs mere om aktualitet og punktlighed
Sammenlignelighed
Statistikken er første gang udarbejdet i 2024 med tal tilbage til 2014. Statistikken er sammenlignelig i hele perioden.
Det er muligt at finde statistik om kulturens økonomi og beskæftigelse i andre lande, selv om der ikke findes internationale retningslinjer for udarbejdelse af denne type statistik. EU, Eurostat og UNESCO udgiver også løbende publikationer, der emnemæssigt overlapper med denne statistik og generelt kulturområdet.
Tilgængelighed
Statistikken udgives i Nyt fra Danmarks Statistik.
I Statistikbanken offentliggøres tal for kulturelle og kreative erhvervs nationaløkonomiske betydning under emnet Kulturområdets økonomi.
Se mere på emnesiden Kulturområdets økonomi.