Gå til sidens indhold

Offentligt overskud på 27,4 mia. kr. i 1. kvt. 2024

Offentlig saldo
27,4 mia. kr.
1. kvt. 2024
Offentlig finansiel nettoformue
592,9 mia. kr.
1. kvt. 2024
+20,8 mia. kr.
4. kvt. 2023 til 1. kvt. 2024

Offentligt kvartalsregnskab 1. kvt. 2024

I første kvartal 2024 var der et overskud på de offentlige finanser på 27,4 mia. kr., hvilket er 20,4 mia. kr. højere end i fjerde kvartal 2023. De offentlige udgifter udgjorde 328,6 mia. kr. i første kvartal. De største udgiftsposter var indkomstoverførsler til husholdningerne med 110,4 mia. kr. og aflønning af ansatte med 99,8 mia. kr. De offentlige indtægter udgjorde 356,0 mia. kr. i første kvartal. Indtægterne fra de personlige indkomstskatter samt selskabs- og pensionsafkastskatten er ved denne offentliggørelse baseret på Økonomiministeriets seneste Økonomisk Redegørelse. Statistikken for kvartalsvise offentlige finanser er blevet hovedrevideret tilbage til første kvartal 1999 siden seneste offentliggørelse. Find yderligere information i afsnittet "Hovedrevision af nationalregnskabet".

Den offentlige saldoKilde: www.statistikbanken.dk/off3k

Den finansielle nettoformue stiger

Den offentlige finansielle nettoformue steg med 20,8 mia. kr. i første kvartal 2024. Dermed udgjorde nettoformuen 592,9 mia. kr. ved udgangen af kvartalet. Stigningen kan primært tilskrives et offentligt overskud på 27,4 mia. kr., hvorimod omvurderinger og andre mængdemæssige ændringer af finansielle aktiver trak nettoformuen i den modsatte retning. Den offentlige finansielle nettoformue er steget med 7,0 mia. kr. i løbet af det sidste år. Statistikken for finansielle konti for offentlig forvaltning og service er blevet hovedrevideret tilbage til første kvartal 1995 siden seneste offentliggørelse.

Den offentlige finansielle nettoformueKilde: www.statistikbanken.dk/off22

Næsten uændret ØMU-gæld

ØMU-gælden steg med 5,8 mia. kr. til 949,3 mia. kr. i første kvartal 2024. Dermed udgjorde ØMU-gælden 32,6 pct. af BNP ved udgangen af første kvartal 2024. Stigningen i ØMU-gælden skyldes hovedsageligt en forøgelse af statens langsigtede gældsudstedelser på 11,8 mia. kr., hvorimod et fald i statens udestående skatkammerbeviser var med til at mindske stigningen i ØMU-gælden. ØMU-gælden er en bruttogældsopgørelse for offentlig forvaltning og service opgjort i nominel værdi, der omfatter en konsolideret opgørelse af de væsentligste gældsposter. Se nærmere forklaring om ØMU-gældsbegrebet og dets anvendelse i statistikdokumentationen for Offentligt underskud og gæld i EU-landene. Statistikken for Danmarks kvartalsvise ØMU-gæld er blevet hovedrevideret tilbage til første kvartal 2000 siden seneste offentliggørelse.

Danmarks kvartalsvise ØMU-gæld i pct. af BNPKilde: www.statistikbanken.dk/edp5

Hovedrevision af nationalregnskabet

Hovedrevisionen er et fælleseuropæisk projekt, der gennemføres hvert 5. år. Formålet med revisionen er at indarbejde ny viden og nye metoder samt sikre ensartede opgørelsesmetoder for alle lande.

Denne hovedrevision af de kvartalsvise offentlige finanser har ikke haft nogen nævneværdig effekt på det offentlige forbrug, mens den offentlige saldo er forbedret i mindre grad. Ovenstående er uddybet i Hovedrevision af offentlig forvaltning og service. Billedet i forhold til effekten af hovedrevision 2024 på den offentlige nettoformue og ØMU-gælden er det samme.

Den offentlige nettoformue er blevet revideret i en lang række år. Det er dog ikke i et omfang, som grundlæggende ændrer på billedet af offentlig forvaltning og services nettoformue. Påvirkningen kommer fra sektorskiftet for enheden KommuneKredit, der med hovedrevisionen 2024 nu er en del af offentlig forvaltning og service. Dette sektorskift har haft betydning for dels nettoformuen og især for beholdningen af aktiver og passiver.

ØMU-gælden er ligeledes påvirket af hovedrevisionen 2024. Påvirkningen kommer også her især fra sektorskiftet for enheden KommuneKredit, der har medført en forøgelse af den danske ØMU-gæld. Stigningen i ØMU-gælden svarer omtrent til Kommunekredits gældsudstedelser fratrukket udlån, som Kommunekredit yder over for enheder tilhørende offentlig forvaltning og service.

Som en del af hovedrevision 2024, er der endvidere indarbejdet nye kilder for monetære finansielle institutter (MFI), værdipapirstatistik samt betalingsbalancestatistik. Dette har været med til at berige statistikken især ift. modpartsoplysninger på de finansielle poster.

Ovenstående er yderligere uddybet her: Hovedrevision af finansielle konti for offentlig forvaltning og service.

Revisioner siden seneste offentliggørelse

Den offentlige saldo er i fjerde kvartal 2023 blevet opjusteret med 0,3 mia. kr. i forhold til seneste offentliggørelse. Således er overskuddet i fjerde kvartal 2023 nu opgjort til 7,0 mia. kr. mod 6,7 mia. kr. ved seneste offentliggørelse. Revisionen skyldes primært en opjustering af momsindtægterne på 1,3 mia. kr. og en opjustering af renteudgifterne på 1,0 mia. kr.

Offentlig saldo
27,4 mia. kr.
1. kvt. 2024
Offentlig finansiel nettoformue
592,9 mia. kr.
1. kvt. 2024
+20,8 mia. kr.
4. kvt. 2023 til 1. kvt. 2024

Nyt fra Danmarks Statistik

26. juni 2024 - Nr. 191

Hent som PDF
Næste udgivelse: 26. september 2024

Kontakt

Statistik­dokumentation