Færre slagtninger af kvæg
Animalsk produktion (kvt.) 1. kvt. 2016
Der blev slagtet 2,4 pct. færre kvæg i første kvartal end det samme kvartal sidste år. Det skyldtes udelukkende et fald i slagtningerne af handyr, da slagtningerne af kvier og køer steg. Faldet i slagtningerne af tyre og stude skyldtes primært en eksport af tyrekalve til opfedning i ulandet. I alt blev der slagtet 114.000 kvæg i Danmark, hvor tyre og stude udgjorde 44 pct., køer 43 pct. og kvier 12 pct. Den samlede produktion af okse- og kalvekød i Danmark faldt 4,2 pct. i første kvartal i forhold til samme kvartal sidste år.
Stigning i den samlede animalske produktion
Mængdeindekset for den animalske produktion steg med 1,0 pct. i første kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det skyldes, at produktionen af mælk steg med 8,7 pct. Produktionen af animalske produkter lå på et højere niveau end i 2010, som er basisår i indekset. Dette gælder næsten alle salgsprodukterne. Kun kvæg lå under og faldt 6,4 pct.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
|
2015 |
2016 |
Ændring |
|||
|
2010 |
1. kvt. |
Januar |
Februar |
Marts |
1. kvt. |
- 1. kvt. 2016 |
|
promille |
2010 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
634 |
104,9 |
106,2 |
100,5 |
111,4 |
105,9 |
1,0 |
Kvæg |
42 |
99,7 |
90,1 |
94,1 |
96,4 |
93,6 |
-6,2 |
Svin |
340 |
106,8 |
104,3 |
97,4 |
111,0 |
104,2 |
-2,4 |
Fjerkræ |
25 |
103,8 |
… |
… |
… |
… |
… |
Mælk2 |
213 |
102,8 |
112,9 |
107,3 |
115,1 |
111,8 |
8,7 |
Æg |
11 |
108,0 |
… |
… |
… |
… |
… |
1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke. 2 Mælk anvendt til foder på gården indgår ikke i indekset. |
Mælkeproduktionen stiger forsat
Den totale produktion af mælk er steget med 8,6 pct., mens den økologiske mælkeproduktion er steget med 14,4 pct. i første kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Den økologiske mælk udgør 9,2 pct. af den totale produktion. Den øgede mælkeproduktion skyldtes mælkekvotens ophør 1. april 2015 (læs mere i Nyt fra Danmarks Statistik 2015:623). Landmændene har bl.a. øget mælkeproduktionen ved at slagte færre køer i 2015 end året før.
Animalsk produktion
|
2015 |
2016 |
|
Ændring |
|||
|
1. kvt. |
Januar |
Februar |
Marts |
1. kvt. |
|
- 1. kvt. 2016 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
128,5 |
39,9 |
40,4 |
42,9 |
123,2 |
|
-4,2 |
Slagtninger1 |
116,5 |
37,2 |
37,5 |
39,1 |
113,7 |
|
-2,4 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
12,0 |
2,7 |
3,0 |
3,8 |
9,5 |
|
-21,2 |
Heraf kalve |
8,2 |
2,7 |
2,5 |
3,2 |
8,3 |
|
1,6 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
33,9 |
10,5 |
10,7 |
11,2 |
32,5 |
|
-4,2 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
7923,0 |
2688,8 |
2450,8 |
2549,4 |
7689,0 |
|
-3,0 |
Slagtninger1 |
4917,5 |
1527,7 |
1473,5 |
1394,7 |
4396,0 |
|
-10,6 |
Eksport af levende svin |
3005,5 |
1161,0 |
977,3 |
1154,6 |
3293,0 |
|
9,6 |
Heraf smågrise |
2902,5 |
1140,7 |
951,9 |
1130,8 |
3223,4 |
|
11,1 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
516,4 |
165,2 |
154,4 |
176,7 |
496,3 |
|
-3,9 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
25087 |
… |
… |
… |
… |
|
… |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1261,4 |
461,1 |
438,6 |
470,1 |
1369,8 |
|
8,6 |
Heraf økologisk |
110,5 |
42,8 |
40,6 |
43,0 |
126,4 |
|
14,4 |
1 Inkl. slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
24. maj 2016 - Nr. 232
Hent som PDF
Næste udgivelse: 14. september 2016
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter