Danske landmænd producerer flere skrabeæg
Animalsk produktion (kvt.) 2. kvt. 2019
Den totale produktion af æg i Danmark er steget det seneste år, og det skyldes især, at der produceres flere skrabeæg. Således er produktionen af skrabeæg steget 25 pct. siden andet kvartal 2018. Skrabeæg fylder 42 pct. af den danske ægproduktion, og er dermed den type æg, der produceres flest af i Danmark. Herefter følger økologiske æg, som stod for 29 pct. af ægproduktionen i andet kvartal 2019. Buræg stod for 20 pct., mens æg fra fritgående høns udgjorde 9 pct. af produktionen.
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani81Fald i produktion af animalske salgsprodukter
Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion faldt 4,9 pct. i andet kvartal 2019 i forhold til samme kvartal i 2018 og ligger nu på niveau med 2015.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2018 |
2019 |
Ændring |
|||
|
|
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
- 2. kvt. 2019 |
|
promille |
indeks 2015 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
589 |
104,8 |
102,8 |
97,3 |
96,0 |
99,7 |
-4,9 |
Kvæg |
46 |
111,5 |
109,3 |
109,6 |
110,6 |
109,8 |
-1,5 |
Svin |
308 |
101,2 |
99,1 |
87,2 |
87,1 |
91,1 |
-10,0 |
Fjerkræ |
26 |
103,0 |
… |
… |
… |
104,9 |
1,9 |
Mælk2 |
195 |
109,3 |
107,5 |
111,6 |
107,6 |
108,9 |
-0,3 |
Æg |
10 |
107,1 |
… |
… |
… |
117,4 |
9,6 |
1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke. |
Faldende produktion af kvæg, svin og mælk
Faldet i produktionen af både kvæg og svin i andet kvartal 2019 i forhold til samme kvartal i 2018, skyldes færre slagtninger, som ikke opvejes af en stigende eksport af levende dyr. Levende dyr er primært kalve og smågrise til opfedning til slagtning i udlandet. I samme periode var der et lille faldt den samlede mælkeproduktion, hvilket udelukkende skyldes mindre produktion af konventionel mælk, mens den økologiske produktion steg. Den økologiske mælk udgør 12 pct. af den totale mælkeproduktion.
Animalsk produktion
|
2018 |
2019 |
|
Ændring |
|||
|
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
|
- 2. kvt. 2019 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
135,4 |
41,5 |
44,0 |
41,5 |
127,0 |
|
-6,2 |
Slagtninger1 |
125,3 |
37,7 |
37,7 |
37,6 |
115,2 |
|
-8,0 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
10,1 |
3,8 |
4,1 |
3,9 |
11,8 |
|
16,1 |
Heraf kalve |
9,0 |
3,2 |
3,7 |
3,6 |
10,5 |
|
16,8 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
36,0 |
11,1 |
11,7 |
11,0 |
33,8 |
|
-6,2 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
8070,5 |
2688,6 |
2531,2 |
2455,2 |
7675,0 |
|
-4,94 |
Slagtninger1 |
4404,8 |
1503,7 |
1202,5 |
1198,3 |
3904,5 |
|
-11,4 |
Eksport af levende svin |
3665,8 |
1185,0 |
1328,7 |
1256,9 |
3770,5 |
|
2,9 |
Heraf smågrise |
3586,5 |
1159,7 |
1301,6 |
1237,9 |
3699,2 |
|
3,1 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
488,6 |
161,0 |
138,3 |
138,6 |
437,8 |
|
-10,4 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
25800,1 |
… |
… |
… |
25995,8 |
|
0,8 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1461,8 |
479,4 |
497,4 |
480,0 |
1456,8 |
|
-0,3 |
Heraf økologisk |
176,0 |
59,4 |
60,5 |
59,5 |
179,4 |
|
1,9 |
ÆgSamlet produktion3 |
18,8 |
… |
… |
… |
20,6 |
|
9,6 |
Buræg |
3,6 |
… |
… |
… |
3,7 |
|
2,3 |
Æg fra fritgående høns |
1,4 |
… |
… |
… |
1,6 |
|
12,3 |
Skrabeæg |
6,3 |
… |
… |
… |
7,8 |
|
24,5 |
Økologiske æg |
5,5 |
… |
… |
… |
5,5 |
|
0,2 |
1Inkl. slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
6. september 2019 - Nr. 327
Hent som PDF
Næste udgivelse: 20. november 2019
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter