Stabil produktion af mælk i Danmark
Animalsk produktion (kvt.) 2. kvt. 2020
Der blev produceret 1.457 mio. kg mælk i andet kvartal 2020. Heraf var 184 mio. kg økologisk, hvilket er 1,5 pct. mere end andet kvartal 2019. Alligevel faldt den samlede produktion minimalt med 0,1 pct. På fem år er den indvejede mængde mælk på mejerierne steget med 6,6 pct., mens antallet af malkekøer er faldet 1,2 pct., se Nyt fra Danmarks Statistik 2020:284 (Kvægbestanden 30. juni 2020).
Kilde: https://www.statistikbanken.dk/ani71.Lille stigning i den animalske produktion
Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion steg 1,1 pct. i andet kvartal 2020 i forhold til samme kvartal i 2019. Det skyldes, at der blev produceret flere svin i Danmark, se Nyt fra Danmarks Statistik 2020:296 (Svinebestanden 1. juli 2002).
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2019 |
2020 |
Ændring |
|||
|
|
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
- 2. kvt. 2020 |
|
promille |
indeks 2015 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
589 |
100,0 |
107,0 |
94,5 |
99,7 |
101,1 |
1,1 |
Kvæg |
46 |
109,8 |
84,8 |
82,6 |
110,0 |
92,5 |
-15,8 |
Svin |
308 |
91,5 |
110,3 |
86,2 |
93,4 |
96,7 |
5,7 |
Fjerkræ |
26 |
110,1 |
… |
… |
… |
107,3 |
-2,6 |
Mælk2 |
195 |
109,0 |
107,0 |
111,8 |
107,9 |
108,9 |
-0,1 |
Æg |
10 |
117,8 |
… |
… |
… |
111,5 |
-5,3 |
1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke. |
Fald i slagtningerne af kvæg
I andet kvartal 2020 faldt slagtningerne af kvæg med 9,8 pct. og slagtningerne af fjerkræ faldt 2,2 pct., mens slagtningerne af svin steg 3,5 pct. i forhold til andet kvartal 2019. Eksporten af levende kvæg faldt med 15,5 pct., mens eksporten af levende svin steg med 0,5 pct. De fleste dyr, der bliver eksporteret, er til opfedning til slagtning i modtagerlandet.
Produktionen af æg faldt i andet kvartal 2020 med 5,3 pct. i forhold til andet kvartal 2019. Faldet skyldes primært et stort fald i produktionen af buræg.
Animalsk produktion
|
2019 |
2020 |
|
Ændring |
|||
|
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
|
- 2. kvt. 2020 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
127,0 |
35,7 |
34,4 |
43,8 |
113,9 |
|
-10,3 |
Slagtninger1 |
115,2 |
31,6 |
31,7 |
40,8 |
104,0 |
|
-9,8 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
11,8 |
4,2 |
2,8 |
3,0 |
10,0 |
|
-15,5 |
Heraf kalve |
10,5 |
3,9 |
2,7 |
2,7 |
9,3 |
|
-11,5 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
33,7 |
9,3 |
9,3 |
12,0 |
30,5 |
|
-9,5 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
7687,1 |
2846,5 |
2338,5 |
2658,5 |
7843,5 |
|
2,0 |
Slagtninger1 |
3904,3 |
1580,5 |
1221,7 |
1240,2 |
4042,4 |
|
3,5 |
Eksport af levende svin |
3782,8 |
1266,0 |
1116,9 |
1418,3 |
3801,1 |
|
0,5 |
Heraf smågrise |
3712,7 |
1252,0 |
1099,7 |
1375,4 |
3727,1 |
|
0,4 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
439,2 |
177,5 |
138,1 |
147,7 |
463,3 |
|
5,5 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
25997,6 |
… |
… |
… |
25429,2 |
|
-2,2 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1457,6 |
477,2 |
498,2 |
481,3 |
1456,9 |
|
-0,1 |
Heraf økologisk |
181,0 |
61,0 |
62,9 |
59,8 |
183,7 |
|
1,5 |
ÆgSamlet produktion3 |
20,7 |
… |
… |
… |
19,6 |
|
-5,3 |
Buræg |
3,7 |
… |
… |
… |
2,0 |
|
-47,4 |
Æg fra fritgående høns |
1,6 |
… |
… |
… |
1,5 |
|
-6,7 |
Skrabeæg |
7,8 |
… |
… |
… |
8,6 |
|
10,1 |
Økologiske æg |
5,5 |
… |
… |
… |
5,5 |
|
-0,3 |
1Inkl. slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
4. september 2020 - Nr. 329
Hent som PDF
Næste udgivelse: 18. november 2020
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter